Tietohallintojohtajan katsaus

Tietohallintojohtaja Ilkka SiissaloVuosi 2014 oli tietotekniikkakeskukselle merkityksellinen ja erityisen työntäyteinen monestakin syystä. Aivan erityinen se oli siksi, että yliopisto myi Vallilan Teollisuuskadulla sijaitsevan kiinteistön, jossa pääkonesalimme ja tietoliikenteen keskus sekä noin 25 henkilön työtilat sijaitsivat. Aikoinaan kun kiinteistökauppa tuli tietoomme, meillä oli vain vähän aikaa järjestää korvaavat tilat.

Useita vaihtoehtoja, myös ulkopuolisen palveluntuottajan mahdollisuutta tutkittuamme päätimme, että järkevintä on rakentaa yliopistolle uusi oma konesali Viikkiin. Vaikka Viikin kampuksen B-taloon nousseen konesalin rakentaminen vaati suurta remonttia, oli se kuitenkin pienemmän riskin tie verrattuna uuden rakennuksen rakentamiseen, joka olisi voinut jumittua esimerkiksi lupahallinnon kiemuroihin.

Uuden konesalin rakennustyöt valmistuivat edellä aikataulustaan huhtikuussa 2014, joten konesalimuutolle jäi ennakoitua enemmän aikaa. Siirrot onnistuivatkin erinomaisesti: suurimmalle osa yliopistolaisista muutto ei näkynyt mitenkään.

Muutto Viikkiin merkitsi luonnollisesti myös Vallilan henkilökunnalle muuttoa uusiin tiloihin. Joulun aikaan 2014 saimme käyttöömme osan nyt Radiukseksi ristityn Viikin koetilan vanhasta oppilasrakennuksesta. Nyt lähitukea lukuun ottamatta koko henkilöstö on muuttanut Viikkiin. Se on toimintamme kannalta erinomainen asia.

Onnistumisia konferenssirintamalla

Vuoteen mahtui myös kaksi poikkeuksellista haastetta konferenssijärjestelyiden saralla. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto järjestivät eurooppalaisten yliopistojen rehtoreille kohdennetun EUNIS Rectors’ Conferencen keväällä 2014. Marraskuussa tietotekniikkakeskus toteutti suomalaisten korkeakoulujen IT-päivät. Molempien tapahtumien järjestäminen muutoinkin hektisen vuoden aikana oli suuri ponnistus.

EUNIS Rectors’ kokosi 111 osallistujaa Euroopan eri korkeakouluista. Positiivista palautetta saaneen kokouksen järjestäminen sekä Helsingin yliopiston että Aalto-yliopiston tiloissa osoittautui hyväksi ratkaisuksi, jota aiotaan soveltaa myös seuraavassa, vuonna 2016 järjestettävässä kokouksessa Puolassa.

Korkeakoulujen IT-päivät keräsi puolestaan liki 600 osallistujaa Suomen korkeakouluista. Tapahtuma oli menestys paitsi yleisömäärältään, myös ohjelmaltaan, joka tarjosi kuultavaa niin johtoportaalle kuin teknisille asiantuntijoille. Palautteen perusteella onnistuimme järjestämään erinomaisen tapahtuman.

Hankkeet ja tietoturvatyö myötätuulessa

Pidemmän aikavälin hankkeiden osastollammekaan tungos ei helpota. Käynnissä on useita yliopiston strategiaan ja omaan tavoiteohjelmaamme perustuvia kehityshankkeita, joiden hallinnointia olemme kehittäneet varmistaaksemme hankkeiden mahdollisimman tehokkaan sujumisen.

Myös yliopistolla tehty tietoturvatyö ansaitsee erityismaininnan. Edellisen tietoturvapäällikön siirryttyä uusiin tehtäviin yliopiston ulkopuolelle teimme useita kuukausia töitä ilman päätoimista tietoturvapäällikköä. Silti tietoturvatyö edistyi suurin harppauksin. Uuden konesalin myötä pystyimme vähentämään teknisesti jo vanhentuneeseen Vallilan konesaliin liittyneitä riskejä. Lisäksi tietoturvaluokitustyö edistyi merkittävästi, ja otimme käyttöön peräti kaksi verkkoliikenteen valvonnan työvälinettä. Samaan aikaan olemme jatkaneet entistä määrätietoisemmin työtä yliopistolaisten tietoturvatietoisuuden ja -taitojen parantamiseksi lisäämällä koulutustarjontaamme.

Voinkin ilokseni todeta, että vuosi 2014 oli paitsi erityisten haasteiden, myös erityisten onnistumisten vuosi koko tietotekniikkakeskukselle.

Ilkka Siissalo
Tietohallintojohtaja
Tietotekniikkakeskus