Helsingin yliopisto - Tähtitieteen laitos
Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tähtitiede
 
Tähtitiede
Tietoa tähtitieteestä:
Poistuva sivusto

Tämä sivu on osa Tähtitieteen laitoksen vanhoja sivuja.

 

Observatorio"

 

Menetimme itsenäisyyden, nimen ja Observatorion

 

Tervetuloa observatoriolle: kaikki paitsi tähtitieteen tutkijat

Yliopistolainen 10/2009 (22.12.2009)

Helsingin keskustassa sijaitseva Engelin suunnittelema Observatorio täytti 175 vuotta.

Yliopisto juhlisti YK:n kansainvälistä tähtitieteen vuotta 2009 yhdistämällä fysiikan ja tähtitieteen laitokset. Alan tutkimus siirtyy fysiikan laitokselle Kumpulaan. Meidän kerrotaan pääsevän ajanmukaisiin tiloihin, vaikka Observatoriota viihtyisämpiä tiloja ei mielestämme ole.

Laitoksemme johtoryhmä, henkilökunta ja opiskelijoiden ainejärjestö päättivät kaikki yksimielisesti, että osan tutkijoistamme tulisi voida jatkaa työskentelyään Observatoriolla.

Koska fysiikan laitos on Kumpulassa, Observatorion tulevaisuutta suunnittelevan työryhmän lähtökohtana oli ja pysyi, että lähdemme joulukuussa 2009. Saimme osallistua suunnitteluun tällä rajoituksella. Tiloja vuokrataan muiden alojen tutkijoille ennen 2011 alkavaa remonttia.

Observatoriosta tulee tähtitieteen yleisökeskus, jossa tähtitieteilijöiden yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin kaupunki, Heureka ja Ursa. Toimintaa ovat tähtitieteen museo, alan näyttelyt ja yleisönäytökset. Observatorioon jää tutkijatiloja.

Suomeksi sanottuna Observatoriolle saattaa palata tähtitieteen tutkijoita, mutta fysiikan laitos tai tiedekunta ei ole sitoutunut heidän toimintansa rahoitukseen. Keskuksen tulevat toimijat selvittävät, mitä Observatoriolla työskennelleet ja maailman muut tähtitieteilijät tutkivat.

Yhtä järkevää olisi ratkaista ilmastonmuutos lähettämällä pohjoisnavalle oppaita kuvaamaan turisteille sitä, millaista siellä oli ennen kuin jäät sulivat ja jääkarhut kuolivat sukupuuttoon.

Vain murto-osa minkään tulevan suurlaitoksen tutkijoista mahtuisi Observatoriolle. Johtaminen ei ole ongelma, sillä jos rakennus on toimiva sivutoimipiste osalle jonkin alan tutkijoita, on se sitä myös osalle tähtitieteen tutkijoita. Meistä pääosa pysyy Kumpulassa. Parhaat havaintolailleemme ovat edelleen ESO:ssa Chilessä ja satelliitit avaruudessa, joten sijainti ei ole ongelma.

Tutkijoiden kannalta mikään ei ole muuttunut. Tilavuokrat eivät ole ongelma, koska ne ovat samaa luokkaa Observatoriolla ja Kumpulassa, jossa kärsitään tilojen puutteesta.

Opetus ei ole ongelma, koska se järjestetään Kumpulassa. Ei ole tutkimukseen, opetukseen, hallintoon tai talouteen liittyviä syitä jättää Observatorio kokonaan.

Menetimme itsenäisyyden, nimen ja Observatorion. Jos kaikissa erimielisyyttä aiheuttavissa asioissa voittaa suuremman fysiikan laitoksen kanta, on looginen johtopäätös, että sama linja jatkuu myös muissa meille paljon vähemmän tärkeissä päätöksissä. Olisi kohtuullista päättää, että Observatoriolla työskentelee edelleen 10-15 tähtitieteen tutkijaa.

Näin varmistetaan yleisökeskuksen tähtitieteen tutkimuksen substanssiosaamisen korkea taso, eikä muuteta suojellun rakennuksen käyttöä niin, että sen kulttuurihistoriallinen arvo vähenee.

Lauri Jetsu Tähtitieteen laitoksen johtaja 2001-2009

Kuvia observatoriolta:
http://www.helsinki.fi/astro/kuvat/