Alumnföreningens program

Här kan du läsa programmet för hela året 2015

Må 13.4 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Aino Sibelius - ihmeellinen olento. Författargäst Jenni Kirves.Plats: Runebergsalen, Fabiansgatan 33, 2 vån. Fritt inträde. Ingen anmälan.

On 15.4 kl. 16.30 och 17 Religionernas värld

Kulturernas museums nya utställning fokuserar på religioner, ett urgammalt men alltid lika aktuellt tema. Två guidade turer har reserverats för Alumnföreningens medlemmar. Anmälning här. Den första guidningen börjar klockan 16.30 och den andra klockan 17.00. Inträdet för alumner är 7 € (normalt 9 €), som betalas på plats. Plats: Kulturernas museum, Finlands nationalmuseum, Mannerheimvägen 34.

To 16.4 kl. 17 Universitetet som nationsbyggare - Mikroskopet, forskarens hjälpmedel

I diskussionsserien presenteras Helsingfors universitets betydelse för nationsbygget. Varje diskussionstillfälle utgår från ett särskilt föremål som diskuteras av 3–4 personer. Föremålen anknyter till jubileumsårets vetenskapsteman och väljs ur universitetsmuseets nya utställning som öppnas 26.3.2015. Föremålen finns utställda på museet och under diskussionen projiceras en bild av föremålet på en duk. Plats: Universitetets huvudbyggnad, sal 13, Fabiansgatan 33.

To 23.4. kl 17 Universitetet som nationsbyggare - Helsingfors univeristets inflytande på konst och kultur

Varje diskussionstillfälle utgår från ett särskilt föremål som
diskuteras av 3–4 personer. Plats: Universitetets huvudbyggnad, sal 13, Fabiansgatan 33.

Ti 28.4 kl. 8.30 Kristinas vänner frukost

Den sista tisdagen varje månad samlas Kristinas vänner för en gemensam frukost. Tillfället ger möjlighet att utveckla nya nätverk som överskrider traditionella, mer eller mindre synliga gränser samt att diskutera intressanta, irriterande, aktuella och inspirerade teman. Samtidigt delar vi med oss det senaste om aktuell forskning, lediga arbetsplatser och intressanta föreläsningar och diskussionstillfällen. Kafé Qulma, Mariegatan13 b. Ingen anmälan.

To 29.4 kl. 17 Universitetet som nationsbyggare - Den nya världsbilden: Tiden och kalendern

Varje diskussionstillfälle utgår från ett särskilt föremål som
diskuteras av 3–4 personer. Plats: Universitetets huvudbyggnad, sal 12, Fabiansgatan 33.

Må 4.5 Dansövning

Vi anordnar en gammeldanskurs under ledning av gymnastiklärare Sirpa Koivisto tre måndagar (kl. 19.30 eller 14.45) innan Alumnjubileeumsfesten. Kom med en gång eller alla gånger. Läs mera här.

Kouvola

On 6.5 Alumnklubben i Berlin kl. 17 –19.30

I samarbete med Finlandsinstitutet i Berlin inviger Alumnföreningen den lokala alumnklubben i Berlin. Vi börjar med att bekanta oss med varandra och avnjuter förfriskningar. Därefter får vi höra ett vetenskapligt föredrag. Plats: Finlandsinstitutet i Berlin, Georgenstr. 24 (2. vån), 10117 Berlin Läs mera här och kom med!

Vårens alumnresa La Douceur de Provence 7.–12.5.2015

Medlemmarna i Alumnföreningen vid Helsingfors universitet gör en resa till Vaucluse. En lättsam sydfransk livsstil kombinerat med ett varmt och soligt klimat gör det ljuva (la douce) Provence till ett utmärkt resmål för vinprovningar, kulinära upplevelser och nya bekantskaper. Under fem dagar hinner vi uppleva, se på och smaka av mycket av det bästa regionen har att erbjuda. Provence storartade kulturmiljöer och det sydfranska köket är en kombination, som hänför även den mest erfarna kulturresenären. Se här hela resprogrammet - 7 platser kvar (20.1.2015)

To 7.5 kl. 17 Universitetet som nationsbyggare - Från Nervander till smarttelefonen: Att mäta sin omvärld

Varje diskussionstillfälle utgår från ett särskilt föremål som
diskuteras av 3–4 personer. Plats: Universitetets huvudbyggnad, sal 5, Fabiansgatan 33.

Må 11.5 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Besök på Schildts & Söderströms. Författargäst är Tove Janssons långtida redaktör Helen Svensson: Brev från Tove Jansson. Plats: Schildts & Söderströms, Bulevarden 7 (8 vån.). Anmälan här. Fritt inträde.

AlumnGolf i maj (preliminärt 20.5.)

AlumniGolf 2015 anordnas i maj - preliminärt har vi bokat datumet 20.5.2015. Gör en reservation i din kalender. Spelplatsen bestäms senare. Anmälningen öppnas här då tidpunkt och plats är bekräftade.

Kansallisteatteri: Morphed. På bilden Jarkko Lehmus (till vänster), Ima Iduozee och Jussi Nousiainen, Bild Heikki Tuuli

Ons 20.5 kl. 18/19 Morphed SLUTSÅLD

Tero Saarinens prisade nya verk gör en efterlängtad återkomst till Helsingfors. Åtta fantastiska manliga dansare tolkar Saarinens originella, organiska och imponerande rörelsespråk. Verket beskriver det komplexa i att vara man – och människa. Musiken har komponerats av Esa-Pekka Salonen och rör sig på samma sätt som koreografin mellan det brutalt aggressiva och det meditativt minimalistiska och mjuka.

Vi samlas en timme före föreställningen i Kansallisteatteris foajé för ett extra program som har planerats för föreningens medlemmar, kl.18. För medlemmarna har 50 biljetter reserverats. Alla löser själv ut biljetterna på Kansallisteatteris biljettförsäljning före 26.2. Reservationsnumret är 518-94380415. Priset för alumner är 42 euro + eventuella servicekostnader (normalt 51,50 euro). Plats: Kansallisteatteri, Västra Teatergränden 1. Närmare information här.

On 20.5 kl. 17 Studentmössan fyller 150-år

Universitetet som nationsbyggare. Varje diskussionstillfälle utgår från ett särskilt föremål som diskuteras av 3–4 personer.
Plats: Universitetets huvudbyggnad, sal 13, Fabiansgatan 33.

FOTO: by Brinkhoff/Mögenburg

To 21.5 kl. 18/19 MAMMA MIA! SLUTSÅLD

Svenska Teatern har äran att visa den första finländska produktionen av musikalen MAMMA MIA! på scen. Musikalen MAMMA MIA! bygger på ABBA:s musik.

Manus: Catherine Johnson. International Associate Director: Paul Garrington, Associate Choreographer: Nichola Treherne, Associate Musical Supervisor: Seann Alderking. Svenska sångtexter: Björn Ulvaeus, Svenska sångtexter tillsammans med Björn Ulvaeus: Niklas Strömstedt. I rollerna (bl.a.): Mia Hafrén, Lineah Svärd, Riko Eklundh, Kristofer Möller, Vallu Lukka.

Vi samlas en timme före föreställningen i Svenska teaterns kafé för ett extra program för föreningens medlemmar, kl.18. För medlemmarna har 30 biljetter reserverats. Alla löser själva ut biljetterna på Svenska Teaterns biljettförsäljning före 26.2. Biljettpriset för A-platser är 88 euro + eventuella servicekostnader. Plats: Svenska Teatern, Stora scenen. Norra Esplanaden 2. Närmare information här.

http://www.helsinki.fi/alumniyhdistys/images/ohjelma2015/tanssiaiset_2.jpg

Lö 23.5 börjande kl. 18 Alumnföreningens 25-årsfest

Kom med på en rolig fest - för att fira Alumnföreningens 25- årsjubileum i form av en bal. På programmet står musik, dans, mat och dryck samt valet av Årets Alumn. Alumner av alla åldrar och från alla vetenskapsområden trivs på våra fester. Plats: Studenthuset, Mannerheimvägen 3.

Anmäl dig här till festen.

Ti 26.5 kl. 8.30 Kristinas vänner frukost

Den sista tisdagen varje månad samlas Kristinas vänner för en gemensam frukost. Tillfället ger möjlighet att utveckla nya nätverk som överskrider traditionella, mer eller mindre synliga gränser samt att diskutera intressanta, irriterande, aktuella och inspirerade teman. Samtidigt delar vi med oss det senaste om aktuell forskning, lediga arbetsplatser och intressanta föreläsningar och diskussionstillfällen. Kafé Qulma, Mariegatan13 b. Ingen anmälan.

To 28.5 kl. 17 Nationernas storsits på Senatstorget

Storsitsen på Senatstorget med flera hundra deltagare är en stor fest vid sittande bord med mångsidigt kulturprogram, tal och allsång och ordnas nu för andra gången. Sitsen är en traditionell akademisk fest och denna gång festar studentföreningarna, företrädare för Helsingfors stad, universitets personal och helsingforsare tillsammans. Alla är välkomna att delta i sången och dansen som avslutar festen. Ta med studentmössan! Plats: Senatstorget

On 3.6 kl. 17 Maritim eftermiddag

Vi träffas för att diskutera den kommande sommaren, vinden, solen och segling. Kom med och dela dina erfarenheter av båtliv och andra sjömanshistorier i gott akademiskt sällskap på segelföreningen NJK:s nya terrass i centrum av Helsingfors. Vi bekantar oss med det historiska NJK klubbhuset, som byggdes 1900. Den vackra paviljongen på Blekholmen är arkitekterna Estlanders & Zettergrens handstil. Plats: NJK, Blekholmen Anmäl dig här.

Ostende–Porto 12.–19.8 2015

Alumnerna gör en svenskspråkig kryssning till Normandie, eller Normandiet, en historisk provins i nordvästra Frankrike, vid Engelska kanalen, som idag utgörs av regionerna Basse-Normandie och Haute-Normandie med temat Vikingar, krig och kärlek i Normandie – strandhugg i den västeuropeiska historien. Läs mera på sidan om alumnresor.

To 20.8 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn - Temat bekräftas senare

Plats: Tankehörnan Porthania, gatuplan, Universitetsgatan 3. Fritt inträde. Ingen anmälan. Närmare information här.

Må 31.8 - lö 5.9 Thinkfest - en stadsfestival om tänkande och vetenskap

Stadsfestivalen Thinkfest presenterar vetenskap i ett nytt format. Festivalen inbjuder allmänheten att medverka och uppleva vetenskapens dragningskraft. Ta ett bad i Vetenskapsbastun, lär dig något nytt i Gör-det-själv-universitetet, låt dig överraskas av vetenskapen på nya platser. På Thinkfest är vetenskapen en upplevelse. Temat för Thinkfest 2015 är: Det globala Helsingfors.

Alumnseglats i den Kroatiska skärgården 19.–26.9 2015

God mat, lokal kultur, gott sällskap och högklassig segling för alumner som uppskattar en bekymmerslös tillvaro. För att få ihop angenema båtlag ringer vi upp alla anmälda och frågar efter era föväntningar. Båtens storlek ger resenärerna tillräckligt med privat utrymme – samt egna hytter med badrum och stora gemensamma sällskapsutrymmen. Kontakta oss gärna för mer information. Du kan även sätta ihop ett eget båtlag av dina vänner och bekanta - ring oss så ordnar vi det. Läs mera här och kom med!

Donau 2.-9.10 2015

Höstens alumnresa har som tema musik och historia. Under musikaftnar ombord får vi lyssna till sopranen Camilla Nylund som uppträder tillsammans med maken tenoren Anton Saris. Camilla Nylund, den finländska operasångerskan som har hela världen som sitt arbetsfält, förlänades 2013 Pro Finlandia-medaljen. Läs mera på sidan om alumnresor.

To 15.10 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn - Temat bekräftas senare

Plats: Tankehörnan Porthania, gatuplan, Universitetsgatan 3. Fritt inträde. Ingen anmälan. Närmare information här.

To 3.12 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn - Temat bekräftas senare

Plats: Tankehörnan Porthania, gatuplan, Universitetsgatan 3. Fritt inträde. Ingen anmälan. Närmare information här.

Fr 4.12 kl. 17 Alumnföreningens stadgeenliga årsmöte

Exakt för 25 år sedan (4.2.1990) grundlades Alumnföreningen.
Jubileet till ära arrangeras föreningens stadgeenliga årsmöte samma datum och på samma plats.

Materialet till årsmötet finns att läsa på föreningens hemsida. Ge dina kommentarer gällande föreragningslistan och materialet i god tid innan mötet till kontoret. Efter mötet fri samvaro. Plats: Universitetets lilla festsal, Fabiansgatan 33. Anmäl dig här.

 

OBS!

Anmälan bör göras till alla tillställningar i fall inte annat förfarande uppges i programmet. Det lönar sig att anmäla sig i god tid eftersom antalet deltagande är begränsat. Anmälningar per e-post till alumnforeningen@helsinki.fi eller per telefon på 029 412 4494.


Här kan du läsa programmet för 2014

Utöver de gemnsamma programmen ordnar föreningens grupper som Kristinas vänner och Alumnföreningens Kouvolaklubb program för alumnerna.


KontaktuppgifterAlumnkontoret

Verksamhetsledare
Pia Österman

Alumnsekreterare
Jenny Österman

Arbetspraktikant
Mahmoud Aboualy

Helsingfors universitets huvudbyggnad, 2. vån., rum 2046

Ingång antingen via Fabiansgatan 33 (nya sidan) eller Unionsgatan 34 (gamla sidan)

Postadress:
Alumnföreningen vid Helsingfors universitet, PL 3, 00019 Helsingfors universitet

telefon 029 412 4494
alumnforeningen@helsinki.fi