Alumnföreningens program

Här kan du läsa programmet för hela året 2015

To och fr 12–13.11 375: Challenge Prisgala                  

Det sista av jubileumsårets huvudevenemang är Helsinki Challenge-seminariet och prisutdelningen i november. Seminariet och prisgalan ordnas 12–13.11 i Helsingfors universitets solennitetssal, där de team som tagit sig till finalen presenterar sina tävlingsbidrag. Läs mer om vetenskapstävlingen Helsinki Challenge.

Lö 21.11 kl. 10–16  375-årsjubileum: Öppning av utställningen Muutosta ilmassa-Förändring i luften

Syftet med utställningen Förändring i luften är att öka kunskapen om klimatförändringen och dess konsekvenser för vår natur. Utställningen hjälper besökarna att bilda sig en egen uppfattning om klimatförändringens betydelse och vikten av att förebygga och anpassa sig till den.

En ökad förståelse för de framtida förändringarna ger den motivation som behövs för att förebygga klimatförändringen och söka lösningar i tid. Utställningen Förändring i luften presenterar de senaste forskningsrönen från det finländska forskarsamhället. Den visar klimatförändringens konsekvenser för naturen i Norden genom att erbjuda upplevelser och insikter och uppmuntrar till självständigt tänkande.

De senaste istiderna står i centrum och används för att återspegla den pågående klimatförändringens konsekvenser för naturen. Förändring i luften uppmuntrar besökarna att reflektera över hurdana förändringar vi kan förvänta oss i naturen under den närmaste framtiden och hur vi kan bekämpa framtida olägenheter och anpassa oss till dem. Plats: Naturhistoriska centralmuseet LUOMUS, Norra Järnvägsgatan 13.

Ons 25.11.2015 kl. 16−18 Paneldiskussion: Ett lysande förflutet – byggandet av universitet och nationen under kommande århundraden

Universitetet med studenter och lärare har varit en viktig nationsbyggare under 375 år. Arvet förpliktar, hur kan ett universitet i förändring och samhället mötas i fortsättningen? Vem ska slå vakt om arvet från drottning Kristina och Alexander I?

I diskussionen deltar: Jukka Kola, rektor, Helsingfors universitet, Timo Soikkanen, professor emeritus, Åbo universitet, Mari Kyllönen, styrelseordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet och Jukka Vornanen, fil.mag., doktorand i kulturhistoria och medlem i stadsstyrelsen i Åbo.
Ordförande är fil.mag. Katri Korolainen

Plats: Åbo, Tauno Nurmela-salen, Universitetets huvudbyggnad

Läs mera »

On 25.11 kl.16  Dinosaurus -utställning och prof. Mikael Fortelius

Alumnklubben i Berlin möts. Prof. Dr. Johannes Müller guidar oss på engelska i Berlins naturhistoriska muséets dinosaurusutställning och professor Mikael Fortelius håller en aktuell föreläsning om människans ursprung i Humboldt universitetet. Läs mera »

SLUTSÅLD To 26.11 kl. 19 Kulturträff: Fantomen på Operan

Det händer konstiga saker och olyckor på operan i Paris. Det leder till att den unga Christine får en stor roll. Men vem får hennes hjärta? Hennes barndomsvän Raoul eller den mystiska maskerade mannen som bor långt nere i katakomberna under Operan? Fantomen på Operan är en stor berättelse om konstens kraft och längtan efter kärlek. Andrew Lloyd Webbers skakande och effektfulla musik har gjort att Fantomen på Operan i dag är världens populäraste musikal. Den hade premiär 1986 och har sedan dess setts av över 140 miljoner människor i 30 olika länder. Och succén bara fortsätter.

Ute i världen är det oftast den ursprungliga Londonversionen av Fantomen på Operan som har satts upp, men Nationaloperan får göra en helt ny produktion, som har premiär 4.9.2015. Tiina Puumalainen har regisserat många musikaler och bl.a. Nationaloperans uppsättning av Utrensning, och vi ser fram emot en imponerande produktion av Fantomen på Operan som utnyttjar den moderna teknik som finns på ett stort operahus.

Vi har reserverat 45 platser för alumner. Biljetterna ska lösas ut på Operans biljettförsäljning tel. (09) 4030 2210, Helsingegatan 58. Biljetterna ska lösas ut senast 9.9. Bokningsnummer: 522-35681020. Be biljettförsäljaren lämna kvar resten av biljettbokningen efter att du löst ut dina biljetter.

Plats: Finlands Nationalopera, Helsingegatan 58.

Se alla Kulturträffar här »

To 3.12 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn

Professor i Europeisk historia och Årets Alumn Laura Kolbe diskuterar tillsammans med expertgäster om bekanta vardagsföremål i Tankehörnan. Denna gång är temat vattenglaset. Plats: Tankehörnan Alexen, Alexandersgatan 7. Fritt inträde. Ingen anmälan. Läs mera »

Fr 4.12 kl. 17 Alumnföreningens stadgeenliga årsmöte

Exakt för 25 år sedan (4.2.1990) grundlades Alumnföreningen.
Jubileet till ära arrangeras föreningens stadgeenliga årsmöte samma datum och på samma plats i universitetets huvudbyggnad, Lilla Festsalen (Fabiansgatan 33, 4 vån.).

Föredragningslista finns att läsa här »

Ge dina kommentarer gällande föreragningslistan och materialet i god tid innan mötet till kontoret: alumnforeningen@helsinki.fi. Anmäl dig här »
(behövs för trakteringen)

Lö 5.12. kl 19 Svenska Teatern - Fru Catharina Boije och hennes döttrar

Vi har reserverat 50 alumnbiljetter till föreställningen 5.12.2015 klockan 19. Innan föreställningen klockan 17.30 presenterar skådespelare Nina Hukkinen pjäsen för oss i Amos foajén (3. vån.). Inträde från Skillnaden klockan 17.20. Anmäl dig till förhandsprogrammet här »

Biljetterna (26€) köper man själv innan den 5.11. från Svenska Teaterns biljettförmedling (Norra Esplanaden 2). Biljetterna är reserverade på namnet Alumnföreningen. Avecer är välkomna. Biljettförsälningen har öppet må-fre kl. 10-18 och lö 12-18. Tel. +358 (0)9 6162 1433.

Fru Catharina Boije och hennes döttrar är en berättelse om kvinnlig frigörelse, om makt, ansvar och brinnande kärlek. Fru Catharina Boijes döttrar har vuxit upp på sin mors gods vid Pyhäjärvis strand. Stora ofreden har lämnat deras land sargat och sårbart i skottlinjen mellan Sverige och Ryssland. Mot all denna strid och död speglas deras längtan, livstörst och tillgivenhet. Då gården invaderas och de tvingas fly lämnar de två unga kvinnorna för första gången hemmet på skilda vägar och deras resor kommer att bli mycket olika varandra. När de äntligen får återvända kan de inte längre gå tillbaka till det som var eller den de var.

Fredrika Runeberg skrev Fru Catharina Boije och hennes döttrar år 1843 men manuskriptet fick ligga i hennes gråa sypåse till 1858, eftersom det inte tidigare publicerats en historisk roman i Finland och hon var rädd att det skulle anses okvinnligt att vara banbrytande, till saken hör att hon också var den första att dryfta frågor om kvinnligt självförverkligande och det goda äktenskapet i fiktiv form.

Regissören Cilla Back har nått internationell framgång med sina starka, vackra och fysiska kvinnoporträtt. Ca 1 h 15 min, ingen paus

I rollerna: Linda Zilliacus, Misa Lommi, Nina Hukkinen, Thomas Backlund, Max Forsman, Sue Lemström, Anders Slotte och Niklas Åkerfelt

Dramatiserad av: Sofia Aminoff
Bearbetning och regi: Cilla Back
Scenografi: Csörsz Khell
Kostymdesign: Cilla Back
Mask och hårdesign: Pirjo Ristola
Ljuddesign: Tom Laurmaa
Ljusdesign: Tom Kumlin
Musikval: Cilla Back

Plats: Amos scenen, Svenska Teatern, Norra Esplanden 2.

Läs mera »

SLUSÅLD Ti 8.12 kl. 19 Kulturträff: HSO Sibelius 150

Jean Sibelius egen orkester firar vår nationaltonsättares 150-årsdag med en unik konsert där två av vår tids absolut största solister uppträder med verk som blivit deras varumärke. Program: Jean Sibelius En saga, Pjotr Tjajkovskij Pianokonsert nr. 1, Jean Sibelius Luonnotar (Naturens dotter) – tondikt för sopran och orkester och Jean Sibelius Symfoni nr. 7. John Storgårds kapellmästare, Soile Isokoski sopran och Yefim Bronfman piano. Vi har reserverat 50 platser för alumner. Biljetterna ska lösas ut på Musikhusets biljettförsäljning, Mannerheimvägen 13 A. Bokningsnummer: 8924879. Biljetterna ska lösas ut senast 30.9.

Plats: Musikhuset, Mannerheimvägen 13 A. Läs mera »

Se alla Kulturträffar här »

Må 14.12 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Besök på förlaget Otava. Anmäl dig här »

Se här alla litteraturcirklar » 

OBS!

Anmälan bör göras till alla tillställningar i fall inte annat förfarande uppges i programmet. Det lönar sig att anmäla sig i god tid eftersom antalet deltagande är begränsat. Anmälningar per e-post till alumnforeningen@helsinki.fi eller per telefon på 029 412 4494.


Här kan du läsa programmet för 2014

Utöver de gemnsamma programmen ordnar föreningens grupper som Kristinas vänner och Alumnföreningens Kouvolaklubb program för alumnerna.