Alumnföreningens program

Här kan du läsa programmet för hela året 2015

Må 31.8 kl 12.15 Inskriptionsdagen är för alumnerna en akademisk fest med karnevalstämning

Helsingfors universitets rektor Jukka Kola har äran att bjuda personal, alumner och studenter till inskriptionen av läsår 2015 - 2016 vid Helsingfors universitet. Läs mera och anmäl dig »

Klockan 14.30 - 18.00 hålls öppningskarnevalen utanför Porthania och i huvudbyggnaden. Vicerektor Anna Mauranens hälsning utanför Porthania 14.30. På plats är också Alumnföreningen vars medlemmar delar ut 500 gratisbiljetter till UniSports timmar. Alumnerna vill uppmuntra studenterna till en hälsosam och välmående livsstil. Kom med!. Anmäl dig som frivillig här »

Må 31.8 - lö 5.9 Thinkfest - en stadsfestival om tänkande och vetenskap

Stadsfestivalen Thinkfest presenterar vetenskap i ett nytt format. Festivalen inbjuder allmänheten att medverka och uppleva vetenskapens dragningskraft. Ta ett bad i Vetenskapsbastun, lär dig något nytt i Gör-det-själv-universitetet, låt dig överraskas av vetenskapen på nya platser. På Thinkfest är vetenskapen en upplevelse. Temat för Thinkfest 2015 är Det globala Helsingfors, vilket också är ett av vetenskapstemana under Helsingfors universitets 375-årsjubileum.

Internationaliseringen och urbaniseringen är en utmaning för naturen och mänskligheten. Globaliseringen knyter samman olika orter; det lokala och det globala påverkar varandra. Lokala samhällen och regionala strukturer förändras och det bildas nya sociala nätverk. Mötet mellan olika kulturer och människor syns också i vardagen i Helsingfors. Det globala Helsingfors och dess forskare rör sig där du är i augusti-september. Läs mera »

Monday 31.8. at 5.30 p.m. Open Science — Open Data — Open Innovations

Welcome to the citizens' dialogue event at the University of Helsinki main building, Great Hall, Aleksanterinkatu 5. Citizens Dialogue is an open event. More information here. Please register online by August 27at: https://www.lyyti.in/OpenScience

Ti 1.9 kl. 20 ThinkFest rockar på Tavastia

Under kvällen står Helsingfors universitets forskare, Roope Salminen & Koirat och Maija Vilkkumaa på scen. Helsingfors universitets forskare berättar om sin forskning och dess betydelse.

Petri Pellikka är professor i geoinformatik och chef för Helsingfors universitets forskningsstation Taita i Kenya. Han forskar i hur avskogning inverkar på vattentillgångar, naturens mångfald, klimatet och människors livnäring i Kenya och i Afrika söder om Sahara.

Anna-Liisa Laine är professor i växtekologi och forskar i varför vissa individer insjuknar och andra inte.

Mikko Niemi är professor i farmakogenetik och forskar i hur arvsanlag inverkar i mediciners effekt och säkerhet.

Johanna Kantola är akademiforskare och forskar i kön, makt och politik i finsk och europeisk politik.

20.00−21.00 Vetenskaplig diskussion, på Tavastias scen HU:s forskare
21.30−22.30 Roope Salminen & koirat
22.45−00.00 Maija Vilkkumaa

Plats: Tavastia, Urho Kekkonens gata 6. Biljetterna kostar 16,50€/11,50€ (studerande), köp dem från Tiketti. Läs mera »

Trinity Church (1877), Boston (MA), USA. © Arto Kuorikoski, Kirkkoarkkitehtuurin ja kirkkotaiteen tutkimusarkisto KUVIO

To 3.9. kl 16-19 Teologernas alumndag

Teologernas alumnevenemang. Läs mera »

To 10.9 kl. 17 Kulturträff Jani Leinonen: Tottelemattomuuskoulu

Utställningen som öppnar på Kiasma i september byggs upp kring ett nytt verk, Tottelemattomuuskoulu. Tottelemattomuuskoulu är en riktig skola, men också en metafor för hela utställningen, som samtidigt utgör en översikt över Jani Leinonens produktion fram till idag.

Rektor Leinonen bjuder in kända finländska och internationella opinionsbildare och aktivister som lärare i skolan. Alla utställningsbesökare får bli elever. Genom sin konst vill Leinonen uppmana konsumenterna till kritiskt tänkande. Hans kritik är färgad av en fräck och lössläppt humor, en lek med bekanta symboler där även konstmarknadens logik får sin beskärda andel.

För alumnerna har reserverats en rundvandring i två grupper med 25 personer per grupp. Inträdesbiljett 10€.

Anmäl dig här »

Plats: Museet för nutidskonst Kiasma, Mannerheimplatsen 2.

Se alla Kulturträffar här »

Fre 11.9. kl. 15.30 Berlinklubben samlas       

Klubben i Berlin träffas på Nordiska ambassaderna. Ambassadrådet Marko Laine berättar om Finlands ambassads verksamhet och diskuterar med oss om aktuella teman som gäller Finlands och Tysklands relationer. I september börjar den nya ambassadören Ritva Koukku-Ronde, som tidigare var ambassadör i Washington.

Klockan 16.30 ordnar vi speed-networking, så ta visitkort med dig. Klockan 17.30 förflyttar vi oss till restaurang Kater Blau, där vi äter fondue till självkostnad och tillbringar en trevlig kväll tillsammans. Vi har reserverat ett bord på namnet ”Berliner Club des Alumni-Vereins”. Restaurang Kater Blau, Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin.

Anmäl dig här »

Adressen till Nordiska ambassaderna är Rauchstraße 1,10787 Berlin i stadsdelen Tiergarten. Eftersom det är ont om parkeringsplatser i området rekommenderar vi att man åker kollektivt: S-Bahn: S3, S5, S7 och S75: station Zoologischer Garten, därifrån busslinje 100 eller 200 till hållplatsen »Nordische Botschaften«. Läs mera om Berlinklubben »

Må 14.9 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Anita Konkka: Taiteilijaelämää kahdessa sukupolvessa. Plats: Runebergsalen, Fabiansgatan 33, 2 vån. Fritt inträde. Ingen anmälan. Se här alla litteraturcirklar »                

On 16.9. kl. 16:30 Svärdet och flamman – Mannerheim och Universitetet

Mannerheimuseéts nya utställning Svärdet och flamman – Mannerheim och Universitetet fäster blicken på Marskalkens varierande möten med det 375-åriga Helsingfors Universitet.

Mannerheims väg från studentexamen år 1887 till den av studenter högt respekterade statsmannen på 1950-talet gick framför allt via 1919 års promotion vid Filosofiska fakulteten och 300-årsjubiléet 1940.

Utställningen belyser ändå också andra tidstypiska knutpunkter i den lilla finska elitens nätverk och Universitetet som central scen för det unga Finlands historia.

Av Universitetet emottog riksföreståndare Mannerheim hedersdoktorsgraden som en hög symbol för bildning. I sin tur gav han som en stor hedersbetygelse – i egenskap av försvarsmaktens kommendör – Frihetskorset till Universitetet. Läs mera »

Museéts kurator, FT Kristina Ranki, guidar Alumnföreningens medlemmar onsdagen 16.9. klockan 16:30.. Anmäl dig här »

Plats: Mannerheim museét, Kalliolinnavägen 14, Helsingfors

To 17.9. kl 14 och Fre 18.9. kl 9  Soc&kom-dagarna 2015 - Soc&kom och välfärden

Under årets Soc&kom-dagar fokuserar vi på två av högskolans forskningsområden inom den nordiska välfärdsforskningen: familjer och invandrare. Soc&kom-dagarna är en del av Helsingfors universitets 375-års jubileum. Ingen förhandsanmälan.

To 17.9. Soc&kom och familjen i Norden
14.00 Professor Helena Blomberg-Kroll: Nordiska lärdomar om socialt arbete med barn och unga
14.45 Professor Tommy Lundström (Stockholms universitet): Välfärd i barnskyddet, inte bara en fråga om pengar
15.30 Kaffepaus
16.00 Rektor, docent, ordförande för Alumnföreningen vid Helsingfors universitet Mirjam Kalland: Barndom i förändring
16.45 Diskussion
17.00 Mottagning

Fre 18.9. Soc&kom och invandrare i Norden
9.00 Kaffeservering
9.30 Direktör Tuomas Martikainen (Migrationsinstitutet): Religiösa organisationer, invandrare och välfärd
10.15 Professor Pieter Bevelander (Malmö högskola): Vem blir medborgare och vad händer sen? Naturalisering i Danmark, Norge och Sverige
11.00 Professor Sirpa Wrede: Arbetslivet som integrationskontext. Vilka barriärer finns det för jämlika villkor?
11.45 Diskussion

Plats: Festsalen, Svenska social- och kommunalhögskolan, Snellmansgatan 12, Helsingfors. Läs mera »

To 17.9. kl 16 Statsvetenskaps alumner

Magfisterprogrammens (REMS, ICE, ERI, MGC, DGT…) alumnevenemang. Anmäl dig här »

Plats: Tankehörnan, Alexandersgatan 7. Läs mera »

SLUTSÅLD Alumnseglats i den Kroatiska skärgården 19.–26.9 2015

God mat, lokal kultur, gott sällskap och högklassig segling för alumner som uppskattar en bekymmerslös tillvaro. Läs mera »

Ti 29.9 kl. 19 Kulturträff: Musikalen Billy Elliot - lös ut biljetterna nu    

Billy Elliot är en gripande historia om en ung pojke som har en dröm. Historien utspelar sig på 1980-talet i en engelsk gruvstad, där familjens utkomst är hotad på grund av en utdragen gruvstrejk. Billys mor är död och pojken bor tillsammans med sin far, storebror och mormor. Den tuffa bakgrunden utgör ramen för en inspirerande berättelse om en ung pojkes kamp för sin dröm.

Historien berättar om hur boxningsringen byts ut till balettlektioner och hur den unga pojkens passion för dans till slut inspirerar en avogt inställd familj och ett helt arbetarsamhälle som det torftiga livet har förlamat. Elton Johns oförglömliga musik, de hisnande dansscenerna, den gripande och starka berättelsen, humorn och skönheten gör Billy Elliot till en oförglömlig musikalupplevelse.

Vi har reserverat 80 platser för alumnerna. Biljetterna ska lösas ut på stadsteaterns biljettförsäljning tel. (09) 394 022 senast 8.9. Bokningsnummer: 528-51410132.  Be biljettförsäljaren lämna kvar resten av biljettbokningen efter att du löst ut dina biljetter.

Plats: Helsingfors stadsteater, Borgbackens Peacock-teater, Tivoligränden 1.

Se alla Kulturträffar här »

On 30.9 kl. 16.30–19.00 Alumnkväll på naturhistoriska centralmuseet Luomus

Helsingfors universitet bjuder in alumnerna till Naturhistoriska museets utställning den sista onsdagen i september. Kom med på en guidad rundvandring, träffa andra alumner och ta en drink med tilltugg! Kvällen inleds med att Luomus chef Leif Shulman önskar alumnerna välkomna och berättar om museet och den nya utställningen som öppnar i november. Under kvällen kan du bekanta dig med utställningarna: Benen berättar, Världens natur, Finlands natur och Livets historia.

Anmälan här före den 14 september.

Naturhistoriska centralmuseet LUOMUS är en fristående institution vid Helsingfors universitet som bevarar naturvetenskapliga nationalsamlingar och bedriver forskning i anknytning till dem. Publiken kan besöka Luomus på tre ställen: Naturhistoriska museet och de botaniska trädgårdarna i Kajsaniemi och Gumtäkt. Välkommen till Luomus!

Plats: Naturhistoriska museet, Norra Järnvägsgatan 13

Fre 2.10. kl. 19 och lö 3.10. kl. 15 Lars Cleen-operan

Musiksällskapet vid Helsingfors universitet och utbildningsprogrammet i musik vid yrkeshögskolan Metropolia visar världspremiären av Paolo Rosatos opera Lars Cleen på hösten 2015. Kompositören Paolo Rosatos verk Lars Cleen (kallas också Lo straniero, dvs. Främlingen) baserar sig på nobelpristagaren Luigi Pirandellos novell Lontano (1902), som berättar om en finländsk sjömans resa till Sicilien.

I projektet deltar Helsingfors universitets musiker och musikstuderande vid yrkeshögskolan Metropolia och övningarna och föreställningarna hålls i Helsingfors universitets och Metropolias lokaler. Föreställningarna hålls i Metropolias lokaler i Gräsviken. Arvode betalas till yrkespersoner som deltar i projektet. Helsingfors universitet och yrkeshögskolan Metropolia deltar inte i finansieringen av projektet, som genomförs med extern finansiering.

Projektet Lars Cleen är ett djärvt projekt inom modern operamusik som studerande sällan har möjlighet att delta i. De studerande erbjuds en möjlighet att uppföra ett nytt verk tillsammans med yrkespersoner. Operan visar en italiensk librettists och en italiensk kompositörs syn på finländsk kultur och sjöfart, vilket gör verket extra intressant och värdefullt.
Projektet har fått understöd av Niilo Helanderin säätiö och Fredrik Pacius minnesfond.

Föreställningar fr 2.10 kl 19 och lö 3.10. kl. 15. Biljetter kan köpas i Metropolia, 10 euro/st, tel. 09 7424 5000.

Plats: Metropolia, konsertsalen, Gräsvikstorget 6, Helsingfors 18. Läs mera »

Donau 2.-9.10 2015

Professor Laura Kolbe håller följande föredrag under höstens resa:

”HABSBURGIT - EUROOPPALAINEN MAHTISUKU JA SEN VALTAPOLITIIKKA” (Lö 4.10. kl. 10:00 Budapest-Unkarin pusta-Ordas)

”WIEN JA SUURKAUPUNKIELÄMÄÄ - UNELMAT JA TODELLISUUS" (On 7.10. kl. 15:00 Bratislava-Wien)

”AN DER SCHÖNEN BLAUEN DONAU: TONAVAN KULTTUURIHISTORIAA” (To 8.10. kl. 15:00 Weissenkirchen/Wachau)

Under musikaftnarna ombord får vi höra den världskända finländska sopranen Camilla Nylund som uppträder tillsammans med sin make tenoren Anton Saris.

57 alumner har anmält sig med på resan. Det finns 20 lediga platser i de förmånligare hyttkategorierna. Välkommen med på höstens kulturresa!

Se resebroschyren här »

Reservationer i första hand per e-post till Axtours kontaktperson Liisa Suonsivu, alumni@axtours.ax. Förfrågningar per telefon på numret 040 483 4950.

Läs mera »

Ons 7.10.2015 kl. 16−18 Universiteten bygger nationen 1640–2015

Docent Riitta Laitinen: Turun akatemia ja sen ylioppilaat 1600-luvun kaupunkikuvassa. Professor emeritus Timo Soikkanen: Turun akatemian huippukausi. Ordförande doktorand Topi Artukka. Plats: Åbo, Janus-salen, Sirkkala campus, Brunnsgatan 12. Läs mera »

Må 12.10 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Joni Pyysalo: Runoilijan ääni Turusta. Plats: Runebergsalen, Fabiansgatan 33, 2 vån. Fritt inträde. Ingen anmälan. Se här alla litteraturcirklar »  

Bild: Ai Weiwei © Gao Yuan

On 21.10 kl. 17 Kulturträff: Ai Weiwei-utställning

HAM ordnar/visar en utställning som presenterar konst av Ai Weiwei från Kina, som är en av världens mest inflytelserika konstnärer. Alla verk ställs ut för första gången i Finland och två av dem har aldrig visats tidigare. Ai Weiwei @ Helsinki fyller de stora salarna på övre våningen med installationer, skulpturer och fotografier.

Man kan njuta av den kinesiska människorättsaktivistens verk ur ett rent visuellt perspektiv, men bakgrundsinformationen öppnar helt andra dimensioner. #HAMHelsinki. Inträdesbiljett 8€/person. Anmäl dig här »

Plats: Helsingfors konstmuseum HAM, Salomonsgatan 15

Se alla Kulturträffar här »

Ons 14.10.2015 kl. 16−18

Professor Henrik Meinander: Yliopiston paikka Unioninkadulla. Professor och årets alumn Laura Kolbe: Senaatintori akateemisena aukiona. Ordförande professor Laura Kolbe. Plats: Helsingfors, Huvudbyggnaden, auditorium XII, Unionsgatan 34. Läs mera »

To 15.10 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn

Professor i Europeisk historia och Årets Alumn Laura Kolbe diskuterar tillsammans med expertgäster om bekanta vardagsföremål i Tankehörnan. Denna gång är temat boken. Plats: Tankehörnan Alexen, Alexandersgatan 7. Fritt inträde. Ingen anmälan. Läs mera »

Ons 28.10.2015 kl. 16−18

Fil.mag., arkitekt Panu Savolainen: Turun akatemia 1700-luvun kaupungin arjessa. Professor emeritus Matti Klinge: Turku eurooppalaisena yliopistokaupunkina. Ordförande doktorand Topi Artukka. Plats: Åbo, Janus-salen, Sirkkala campus, Brunnsgatan 12. Läs mera »

Ons 4.11.2015 kl. 16−18

Docent Anja Kervanto Nevanlinna: Yliopisto Helsingin kaupunkikuvassa. Docent Mikko-Olavi Seppälä: Yliopisto kaupunkikulttuuria tuottamassa. Ordförande kansler Thomas Wilhelmsson. Plats: Helsingfors, Huvudbyggnaden, auditorium XII, Unionsgatan 34. Läs mera »

To 5.11 kl.17 Kulturträff: Henri Bresson-utställning

Ateneums höst lyses upp av en strålande stjärna från Frankrike, Henri Cartier-Bresson (1908-2004) som även kallats fotojournalismens fader. Cartier-Bressons retrospektiva utställning omfattar närmare 300 fotografier, arkivmaterial och levande bilder, som berättar om den internationella fotokonstens klassiker.

Utställningen arrangeras i samarbete med fotostudion Magnum Photo i Paris och Fondation HCB. För alumnerna har reserverats en rundvandring i två grupper med 25 personer per grupp.Rundvandringen börjar från innergården efter biljettköp. Inträdesbiljett 11 €/person. Anmäl dig här »

Plats: Ateneum, Brunnsgatan 2

Se alla Kulturträffar här »

Må 9.11 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Martti Anhava: Gogolin viitan alta. Plats: Runebergsalen, Fabiansgatan 33, 2 vån. Fritt inträde. Ingen anmälan. Se här alla litteraturcirklar »  

Ti 10.11 kl. 19–21 375-årsjubileum: Läkarnas välgörenhetskonsert

Medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet ordnar en unik välgörenhetskonsert med cirka 60 musiker på Savoyteatern. Intäkterna från konserten och förhandsevenemanget I medicinens kulisser går till medicinsk forskning vid Helsingfors universitet. På konserten uppträder Millhill Big Band med dirigent Kimmo Leppälä och solisterna Laura Leisma, Heidi Lehmuskumpu, Grigori Joffe och sånggruppen five Alive. Bland läkarbanden uppträder indiepopgruppen LuuLuu, dansmusikgruppen Gamblers, Dr. Jazz, som riktat in sig på dixieland-jazz, folk-, americana- och bluegrassbandet Southern Healing Men, den argentinska tangokvartetten Utopia och sånggruppen Uvula Aurea. Konferencier är medicinens fadder (Helsingin Lääketieteen Kummi) Ile Jokinen, som också är känd från Radio Nova.

För dem som har köpt specialbiljett ordnas förhandsevenemanget I medicinens kulisser i Restaurang Prestos Lounge kl. 17.30–18.30, Södra Esplanaden 14, Helsingfors. Kvällen erbjuder intressanta möten med forskare, överraskningsuppträdanden och tilltugg.

Biljetter kan köpas från Lippupalvelu eller Savoyteaterns biljettförsäljning, Kaserngatan 46–48, Helsingfors. Pris: 60 euro (vuxna), 20 euro (studerande och barn under 16 år), 55 euro (grupp med minst 10 personer). Specialbiljett 200 euro (inkluderar förhandsevenemanget I medicinens kulisser). Konsertens längd är cirka 2 h 50 min, med paus. Plats: Savoyteatern, Kaserngatan 46-48. Läs mera »   

Ons 11.11.2015 kl. 16−18

Professor emeritus Kari Immonen: Unelma kaupunkiyliopistosta elää! Docent Henry Nygård: Åbo Akademi och staden Åbo. Ordförande doktorand Topi Artukka. Plats: Åbo, Janus-salen, Sirkkala campus, Brunnsgatan 12. Läs mera »

To och fr 12–13.11 375: Challenge Prisgala                  

Det sista av jubileumsårets huvudevenemang är Helsinki Challenge-seminariet och prisutdelningen i november. Seminariet och prisgalan ordnas 12–13.11 i Helsingfors universitets solennitetssal, där de team som tagit sig till finalen presenterar sina tävlingsbidrag. Läs mer om vetenskapstävlingen Helsinki Challenge.

Ons 18.11.2015 kl. 16−18

Docent Terhi Ainiala & professor Pirkko Nuolijärvi: Yliopisto ja kaupungin kielimaisemat. Fil.dr Lieven Ameel: Yliopisto kirjallisuudessa. Ordförande fil.dr Paula Arvas. Plats: Helsingfors, Huvudbyggnaden, auditorium XII, Unionsgatan 34. Läs mera »

Lö 21.11 kl. 10–16  375-årsjubileum: Öppning av utställningen Muutosta ilmassa-Förändring i luften

Syftet med utställningen Förändring i luften är att öka kunskapen om klimatförändringen och dess konsekvenser för vår natur. Utställningen hjälper besökarna att bilda sig en egen uppfattning om klimatförändringens betydelse och vikten av att förebygga och anpassa sig till den.

En ökad förståelse för de framtida förändringarna ger den motivation som behövs för att förebygga klimatförändringen och söka lösningar i tid. Utställningen Förändring i luften presenterar de senaste forskningsrönen från det finländska forskarsamhället. Den visar klimatförändringens konsekvenser för naturen i Norden genom att erbjuda upplevelser och insikter och uppmuntrar till självständigt tänkande.

De senaste istiderna står i centrum och används för att återspegla den pågående klimatförändringens konsekvenser för naturen. Förändring i luften uppmuntrar besökarna att reflektera över hurdana förändringar vi kan förvänta oss i naturen under den närmaste framtiden och hur vi kan bekämpa framtida olägenheter och anpassa oss till dem. Plats: Naturhistoriska centralmuseet LUOMUS, Norra Järnvägsgatan 13.

Ons 25.11.2015 kl. 16−18 Paneldiskussion: Ett lysande förflutet – byggandet av universitet och nationen under kommande århundraden

Universitetet med studenter och lärare har varit en viktig nationsbyggare under 375 år. Arvet förpliktar, hur kan ett universitet i förändring och samhället mötas i fortsättningen? Vem ska slå vakt om arvet från drottning Kristina och Alexander I?

I diskussionen deltar: Jukka Kola, rektor, Helsingfors universitet, Timo Soikkanen, professor emeritus, Åbo universitet, Mari Kyllönen, styrelseordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet och Jukka Vornanen, fil.mag., doktorand i kulturhistoria och medlem i stadsstyrelsen i Åbo.
Ordförande är fil.mag. Katri Korolainen

Plats: Åbo, Tauno Nurmela-salen, Universitetets huvudbyggnad

Läs mera »

On 25.11 kl.16  AlumnKlubben i Berlin

Vi träffas för att lyssna på professor Mikael Fortelius föreläsning vid Finlands Instituut (eventuellt vid Humboldt-universitetet) kl.16–18. Närmare program bekräftas under hösten.

To 26.11 kl. 19 Kulturträff: Fantomen på Operan

Det händer konstiga saker och olyckor på operan i Paris. Det leder till att den unga Christine får en stor roll. Men vem får hennes hjärta? Hennes barndomsvän Raoul eller den mystiska maskerade mannen som bor långt nere i katakomberna under Operan? Fantomen på Operan är en stor berättelse om konstens kraft och längtan efter kärlek. Andrew Lloyd Webbers skakande och effektfulla musik har gjort att Fantomen på Operan i dag är världens populäraste musikal. Den hade premiär 1986 och har sedan dess setts av över 140 miljoner människor i 30 olika länder. Och succén bara fortsätter.

Ute i världen är det oftast den ursprungliga Londonversionen av Fantomen på Operan som har satts upp, men Nationaloperan får göra en helt ny produktion, som har premiär 4.9.2015. Tiina Puumalainen har regisserat många musikaler och bl.a. Nationaloperans uppsättning av Utrensning, och vi ser fram emot en imponerande produktion av Fantomen på Operan som utnyttjar den moderna teknik som finns på ett stort operahus.

Vi har reserverat 45 platser för alumner. Biljetterna ska lösas ut på Operans biljettförsäljning tel. (09) 4030 2210, Helsingegatan 58. Biljetterna ska lösas ut senast 9.9. Bokningsnummer: 522-35681020. Be biljettförsäljaren lämna kvar resten av biljettbokningen efter att du löst ut dina biljetter.

Plats: Finlands Nationalopera, Helsingegatan 58.

Se alla Kulturträffar här »

To 3.12 kl. 16.30 Tankehörnan: Fyra hörn

Professor i Europeisk historia och Årets Alumn Laura Kolbe diskuterar tillsammans med expertgäster om bekanta vardagsföremål i Tankehörnan. Denna gång är temat vattenglaset. Plats: Tankehörnan Alexen, Alexandersgatan 7. Fritt inträde. Ingen anmälan. Läs mera »

Fr 4.12 kl. 17 Alumnföreningens stadgeenliga årsmöte

Exakt för 25 år sedan (4.2.1990) grundlades Alumnföreningen.
Jubileet till ära arrangeras föreningens stadgeenliga årsmöte samma datum och på samma plats.

Materialet till årsmötet finns att läsa på föreningens hemsida. Ge dina kommentarer gällande föreragningslistan och materialet i god tid innan mötet till kontoret. Efter mötet fri samvaro.

Plats: Universitetets lilla festsal, Fabiansgatan 33. Anmäl dig här »

Ti 8.12 kl. 19 Kulturträff: HSO Sibelius 150

Jean Sibelius egen orkester firar vår nationaltonsättares 150-årsdag med en unik konsert där två av vår tids absolut största solister uppträder med verk som blivit deras varumärke. Program: Jean Sibelius En saga, Pjotr Tjajkovskij Pianokonsert nr. 1, Jean Sibelius Luonnotar (Naturens dotter) – tondikt för sopran och orkester och Jean Sibelius Symfoni nr. 7. John Storgårds kapellmästare, Soile Isokoski sopran och Yefim Bronfman piano. Vi har reserverat 50 platser för alumner. Biljetterna ska lösas ut på Musikhusets biljettförsäljning, Mannerheimvägen 13 A. Bokningsnummer: 8924879. Biljetterna ska lösas ut senast 30.9.

Plats: Musikhuset, Mannerheimvägen 13 A. Läs mera »

Se alla Kulturträffar här »

Må 14.12 kl. 17–19 Litteraturcirkeln

Besök på förlaget Otava. Anmäl dig här »

Se här alla litteraturcirklar » 

OBS!

Anmälan bör göras till alla tillställningar i fall inte annat förfarande uppges i programmet. Det lönar sig att anmäla sig i god tid eftersom antalet deltagande är begränsat. Anmälningar per e-post till alumnforeningen@helsinki.fi eller per telefon på 029 412 4494.


Här kan du läsa programmet för 2014

Utöver de gemnsamma programmen ordnar föreningens grupper som Kristinas vänner och Alumnföreningens Kouvolaklubb program för alumnerna.


KontaktuppgifterAlumnkontoret

Verksamhetsledare
Pia Österman

Alumnsekreterare
Jenny Österman

Arbetspraktikant
Mahmoud Aboualy

Helsingfors universitets huvudbyggnad, 2. vån., rum 2046

Ingång antingen via Fabiansgatan 33 (nya sidan) eller Unionsgatan 34 (gamla sidan)

Postadress:
Alumnföreningen vid Helsingfors universitet, PL 3, 00019 Helsingfors universitet

telefon 029 412 4494
alumnforeningen@helsinki.fi