Verkoston tapahtumia

Verkostossa tapahtuu

Tulevia tapahtumia

16.9. - 16.12.2013 (maanantaisin) klo 18-20, Metsätalo, Helsinki
Kaksitoista tuolia: Dialogeja venäläisestä kirjallisuudesta
Helsingin yliopiston nykykielten laitos ja Venäjän kielen ja kirjallisuuden oppiaine järjestävät syksyllä dialogisarjan venäläisestä kirjallisuudesta.Kaksitoista suomalaista kirjailijaa saapuu vuorollaan keskustelemaan emeritusprofessori Pekka Pesosen kanssa. Ohjelmatiedot ja lisätietoja nykykielten laitoksen sivuilla.

30.10.2013 klo 9-12
Venäjä-osaaminen valttikorttina -seminaari Turussa
Venäjä-osaamisesta keskustelemassa mm. professori Kari Liuhto, yrittäjä Jari Ahde ja CIMO:n vastaava asiantuntija Jaana Mutanen. Lisäksi tarjolla on tietoa OVET-hankkeen tuloksista, apurahamahdollisuuksista ja Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen maisterikoulusta.
Paikka: Turun yliopisto, päärakennus, Tauno Nurmela -sali (Päärakennus T1)
Ilmoittautumiset osoitteeseen rekryilmo@utu.fi

4.-9.11.2013
Venäjän kielen ja kulttuurin viikolla tapahtumia Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa.

Menneitä tapahtumia

9.9.-9.12.2013 klo 18, Ritarikatu 5, Helsinki
Svenska litteratursällskapet i Finland järjestää monitieteisen luentosarjan Pietarin kaupungista. Syksyn aikana Petersburg – Stad, du vist välvda. Om stadens liv, litteratur och historia -sarjassa järjestetään neljä ruotsinkielistä luentoa, tarkemmat tiedot SLS:n sivuilla.

28.8.2013
NUPI Annual Russia Conference: What happened to Russia’s modernization?

23.-24.5. 2013
Itämeri-foorumi Turussa
Kuudes kansallinen Itämeri-foorumi kokoaa Itämeri-toimijoita keskustelemaan aiheesta ”Venäjä ja Itämeren alueen uudet haasteet”. Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet Centrum Balticumin sivuilta.

22.3.2013
Ladoga Initiative -hankkeen päätösseminaari
Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti järjestää avoimen seminaarin perjantaina 22.3.2013 klo 9.30 – 15.00 paikkana Mikkelin yliopistokeskuksen Unica-rakennuksen auditorio, os. Lönnrotinkatu 5, Mikkeli. Ilmoittaudu 18.3. mennessä.

7.-8.3.2013
VIEPÄ Kulttuuri ja murros jälkisosialismin aikakaudella.
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura (VIETS) järjestää joka toinen vuosi valtakunnallisen seminaarin Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen päivät (VIEPÄ). Järjestyksessä kymmenes VIEPÄ-tapahtuma pidetään Helsingissä Tieteiden Talolla 7. -8.3.2013. Vuoden 2013 VIEPÄ-tapahtuman otsikko on Kulttuuri ja murros jälkisosialismin aikakaudella. Pääpuhujat ovat ovat Tomasz Zarycki Varsovan yliopistosta sekä moskovalaisen kustantamon Novoje literaturnoje obozrenijen perustaja ja johtaja Irina Prohorova.

Seminaari käsittelee sosialismin romahtamisen aiheuttamaa yhteiskunnallista murrosta kulttuurin näkökulmasta. Se haastaa yhteiskuntatieteilijät ja humanistit, VIE-alueen tutkijat ja opiskelijat pohtimaan kulttuurin yhteiskunnallista merkitystä jälkisosialistisissa maissa. Kulttuurilla, sen käsitteellä ja käytänteillä, oli merkittävä rooli Neuvostoliiton ja sosialististen maiden yhteiskuntarakenteessa. Mutta mikä on niiden rooli tällä hetkellä? Miten kulttuuri-instituutiot ovat Venäjällä ja Itä-Euroopassa muuttuneet sosialismin romahdettua? Miten kulttuurin infrastruktuuri voi jälkisosialistisissa yhteiskunnissa?  Miten alueen kulttuuriset identiteetit ovat muotoutuneet murroskaudella? Miten kulttuurin käsite on muuttunut viime vuosikymmeninä ja mitä muutos kertoo yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta murroksesta? Minkälaisen dynamiikan muodostavat globaalit kulttuuri-ilmiöt ja lokaalit muutosprosessit?

28.2.2013 klo 10-12
Suomen toimikunta Euroopan turvallisuuden edistämiseksi (STETE) järjestää seminaarin: Ukraine's challenging year Pikkuparlamentissa Helsingissä (Eduskunnan lisärakennus, Arkadiankatu 3). Ilmoittaudu etukäteen tapahtuman sivulla.

14.2.2013
Venäjä korkeakoulukentän mahdollisuutena -seminaari Lappeenrannassa
Seminaari järjestetään Saimaan ammattikorkeakoulun, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä.

Seminaari on tarkoitettu tiedonkeruu- ja benchmarking -tapahtumaksi. Seminaarissa käsitellään Venäjän kanssa tehtävän koulutus- ja tukimusyhteistyön taustoja ja tulevaisuuden näkymiä ja kuullaan millaisena kumppanina venäläiset näkevät suomalaiset korkeakoulut.

Seminaarissa kerätään tietoa korkeakouluista osallistavan työskentelyn menetelmin ja tiedot kootaan yhteen opetus- ja kulttuuriministeriötä varten. Päivän päätteeksi järjestetään paneelikeskustelu, jossa käsitellään päivän aikana esille nousseita kysymyksiä.

Seminaari on OKM:n rahoittama ja maksuton. Katso tarkempi ohjelma osoitteesta www.saimia.fi/venajaseminaari  ja ilmoittaudu mukaan.
Lisätietoja ohjelmasta ja muista käytännön järjestelyistä antaa viestintäpäällikkö Hanna-Kaisa Parikka, puh. 040 354 3402, hanna-kaisa.parikka (at) saimia.fi

17.12.2012 klo 18.00 (Käpylän kirjasto, Väinölänkatu 5)
Ilta Lev Trotskista
VTT, Helsingin yliopiston kansainvälisten suhteiden dosentti Christer Pursiainen kertoo Trotskin elämästä ja aatteista. Trotski oli Venäjän vallankumouksen  keskeisin vaikuttaja heti Leninin jälkeen. Hän oli myös Neuvostoliiton ensimmäinen sotakomissaari ja häntä pidetään puna-armeijan perustajana. Tilaisuuden järjestää Käpylän Venäjä-seura yhteistyössä Käpylän kirjaston kanssa.

11.12.2012 klo 13.00-17.00 (Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14-16, Helsinki)
Seminaari: Technology Entrepreneurs and Innovation Infrastructure: a Finnish-Russian Comparison
Ohjelma (pdf)

30.11.2012 klo 09.00-17.00 (Itä-Suomen yliopisto, Aurora-rakennus, huone AU203, Joensuu)
Seminaari: Property Rights in Russia
Ohjelma (pdf)
Lisätietoja: Tatjana Lipiäinen (tatjana.lipiainen [at] uef.fi).

27.-30.11. 2012 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla
Konferenssi (27.-28.11.) ja tutkimusseminaari (29.-30.11.) China's Economy and Society: Regional and Global Implications of a Growing Chinese Influence
Järjestäjät: CEMAT ja NIAS
Lisätietoa ja CfP (dl 8.10.2012!)

22.11.2012 klo 16.15-17.30 (Economicum, Arkadiankatu 7)
Eurooppa-tutkimuksen verkoston luentosarjassa "Helsingin yliopisto tutkii Eurooppaa" luennoitsijana FT Sari Autio-Sarasmo aiheenaan Idän ja lännen vuorovaikutus kylmän sodan Euroopassa.
Lisätietoja: Marie-Louise Hindsberg (marie.hindsberg [at] helsinki.fi).

22.11.2012 klo 16.00-18.00 (Tutkijakollegiumin neuvotteluhuone, Fabianinkatu 24, 3. krs)
Keskustelutilaisuus: Remembering Communism. Puhujina Antje Ravic Strubel, Maria Mälksoo, Darin Stephanov ja Alexei Yurchak.

14.-15.11.2012 (Rovaniemi)
Seminaari: Aikuiskoulutus - Tie kansainväliseen yhteistyöhön
Minkälaiset markkinat suomalaiselle koulutukselle on Venäjällä? Ketkä Venäjän koulutusvientiä tekevät ja millaista Venäjä-tuntemusta tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa? Tule kuulemaan asiantuntijoiden kokemuksia ja näkemyksiä Venäjän koulutusmarkkinoista, koulutusviennistä ja Venäjä-osaamisen tarpeesta OVET- ja Future Learning Lapland -hankkeiden seminaariin Rovaniemelle.
Katso seminaarin ohjelma OVET -hankkeen sivuilta.

26.10.2012 klo 16.00-18.00 (Metsätalo, Unioninkatu 40B, Helsinki, 4. krs, sali 22)
Helsingin yliopiston nykykielten laitoksen venäläisen avantgarden tutkimushanke järjestää tieteellis-taiteellisen seminaarin otsikolla Venäläinen avantgarde: teoria ja käytäntö

26.10.2012 klo 14.00-16.00 (Helsingin yliopiston päärakennus, sali 3)
Professori Andrea Petön (Central European University, Budapest, Unkari) vierailuluento Gendered Memory of Political Violence and War: Consequences of Amnesia
Lisätietoja: Aino-Maija Hiltunen (aino-maija [at] hiltunen.fi).

17.-19.10.2012 (Helsingin yliopisto)
Konferenssi: Changing the Russian Law: Legality and Current Challenges
Konferenssin järjestää Kansainvälisen talousoikeuden instituutti KATTI oikeustieteellisestä tiedekunnasta.
Katso ohjelma tai kysy lisätietoja Marianna Muravyevalta (marianna.muravyeva [at] helsinki.fi).

15.10.2012 klo 17.00-19.00 (Helsingin yliopisto, Porthania, sali III)
Keskusteluja poliittisesta historiasta: historiatietoisuus ja historiakulttuuri Suomessa ja Venäjällä
Tilaisuudessa keskustellaan historian näkyvyydestä ja merkityksestä nykypäivän Suomessa ja Venäjällä sekä pohditaan sitä, kuinka historiakäsitykset muokkaavat identiteettiä. Alustajina tohtori Pilvi Torsti ja professori Markku Kangaspuro. Puheenvuoroja kommentoi toimittaja, tohtori Veli-Pekka Leppänen ja tilaisuuden juontaa professori Seppo Hentilä.
Lisätietoja tilaisuuden järjestäjältä Katalin Miklóssylta (katalin.miklossy [at] helsinki.fi).

2.10.2012 klo 09.00-16.30 ja iltaohjelma klo 17.00 (Kaupungintalon juhlasali ja lämpiö, Torikatu 10, Kouvola)
Venäjä-bisnestä, harasoo!
Aleksanteri-instituutista mukana Markku Kivinen ja OVET-projekti.
Ohjelma (pdf)

26.9.2012 klo 17.00-19.30 (Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Nokia-sali, päärakennuksen 2. krs., Runeberginkatu 14-16)
Studia Economica 2012: Venäjä! Ajankohtaisseminaari Venäjän taloudesta.
Venäjän talous elää ennen näkemättömässä murroksessa. Maa on monien kysymysten äärellä. Miten ja millä vauhdilla Venäjä modernisoituu? Mihin Venäjän talous on menossa? Venäjän talouden muutos luo mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Miten meidän tulisi suhtautua kehitykseen ja Venäjän kansainvälistymiseen? Entä mitä venäläiset yritykset voivat antaa suomalaisille yrityksille?
Katso ohjelma.

22.- 23.9.2012

Helsinki200

AUTONOmian aika -festivaali

Senaatintorilla, Hietalahden torilla ja autonomian aikana rakennetuissa Aleksanterin teatterissa, Sinebrychoffin museossa ja yliopistomuseossa tapahtuu viikonlopun ajan. Tule kuuntelemaan, kun pietarilaiset muusikot esiintyvät! Mukana myös runoja, kirjoja ja lastenohjelmaa. Katuosuuksia suljetaan lauantaina yksityisautoilta autottoman päivän kunniaksi. Hevoskyytejä saa Senaatintorilta, jossa seremoniamestarina toimii Ville Virtanen.
Katso ohjelma suomeksi (pdf) tai venäjäksi (pdf), tai lue lisää tapahtuman sivuilta.
Tapahtuma on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuotta.

14.9.2012 klo 12.00 (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Mediakeskus Lume, Sampo-sali, Hämeentie 135 C)
Väitöstilaisuus. FM Iina Kohonen väitteli aiheesta Gagarinin hymy. Avaruus ja sankaruus neuvostovalokuvissa 1957-1969.
Vastaväittäjänä on professori Hannu Salmi Turun yliopistosta ja kustoksena professori Merja Salo median laitokselta.
Lisätietoja: Iina Kohonen (iina.kohonen [at] aalto.fi).

30.8.2012 klo 09.30-18.00 (Eurooppasali, Malminkatu 16, Voimatalo)
Eurooppa-tutkimuksen päivä
Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkosto, Suomen Eurooppa-tutkimuksen seura FESA, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto kutsuvat alan tutkijat ja asiantuntijat Helsinkiin 30.8.2012 järjestettävään Eurooppa-tutkimuksen päivään. Tapahtuma kokoaa Suomessa työskentelevät EU- ja Eurooppa-tutkijat yhteen esittelemään tutkimustaan ja keskustelemaan ajankohtaisista tutkimusteemoista. Päivän aikana muodostamme kokonaiskuvan tutkimuskentän tilasta ja tekijöistä Suomessa sekä luotaamme uusia avauksia. Aleksanteri-instituutista tilaisuudessa mukana Anna Halonen ja Sigrid Kaasik-Krogerus.

29.-30.8.2012 (Itä-Suomen yliopisto, Aurora-talo, huone AU206)
Kansainvälinen konferenssi Small Nations on the Border of a Great Power: Finland and Georgia Compared. Puhujina Alena Andronovna, Levan Avalashvili, Timothy Blauvelt, Max Engman, Suvi Kansikas, Kimmo Katajala, Nino Kemoklidze, Giorgi Kldiashvili, Jukka Kokkonen, Jukka Korpela, Ilkka Liikanen, Ghia Nodia, Jyrki Paaskoski, Oliver Reisner, Jeremy Smith ja Ronald Suny.
Ohjelma (pdf)

7.- 8.6.2012 (Turun yliopisto, Tiedekuntarakennus Publicum, Assistentinkatu 7, Turku)
Itämeri-foorumi 2012. Mitä Itämeren alueen horisontissa 2020?, järjestäjänä Centrum Balticum-keskus. Tapahtumassa tarkastellaan Itämeren alueen tulevaisuutta eri näkökulmista.
Ohjelma (pdf)

23.4.2012 klo 17.00-19.00 (Porthania, sali III, Yliopistonkatu 3)
Keskusteluja poliittisesta historiasta: liennytyspolitiikka uudessa valossa
Puhujina Seppo Hentilä ja Pentti Väänänen sekä kommentoijina Katalin Miklóssy ja Jaakko Blomberg. Puhetta johtaa Mikko Majander.
Katso lisätietoja keskustelutilaisuudesta.

19.4.2012 klo 09.15-11.00 (Tampereen yliopisto, PinniB, sali 4116)
Yhteisseminaari Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksesta ja opetuksesta, puhujina mm. Sari-Autio-Sarasmo ja Saara Ratilainen Aleksanteri-instituutista

18.4.2012 klo 17.00-19.00 (Metsätalo, sali 2, Unioninkatu 40)
Rozentals-seura ja Aleksanteri-instituutti järjestävät luennot Latvian nykytilanteesta
Latvian yliopiston professori Mihails Hazans: The Changing Face of Latvian Emigration and the Changing Face of Latvia
(i) Demographic challenges - Latvia compared to the other Baltic countries and to countries of the old Europe which receive our emigrants
(ii) How and why did the emigrants' and potential emigrants' profile change between 2000 and 2011
Riian Stradiņšin yliopiston lehtori Veiko Spolītis: Facts about Latvian Economy and Politics

17.4.2012 klo 15.00 (Tieteiden talo, sali 404, Kirkkokatu 6)
Keskustelutilaisuus: Missä Venäjä menee?
Paneeliin osallistuvat politiikan tutkija Hanna Smith, toimittaja Jarmo Koponen, tutkija Jussi Lassila ja mediatutkija Jukka Pietiläinen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii kulttuurintutkija Sanna Turoma.

29.3.2012 klo 14.00-16.00 (Metsätalo, nykykielten laitos, Unioninkatu 40 B, sali 1)
Venäläisen rocklegendan ja DDT-yhtyeen pomon Juri Ševtšukin tiedotustilaisuus. Tilaisuudessa julkistetaan myös Tomi Huttusen venäläisen rockin historian paketoiva kirja Pietari on rock (Into-kustannus).
Keikat:
Klubikeikka Helsingissä perjantaina 30.3. klo 21.00, The Circus, Salomonkatu 1-3
Toisin-konsertti (ИНАЧЕ) Tampereella sunnuntaina 1.4. klo 19.00 Tampere-talo, Yliopistonkatu 55

23.3.2012 klo 10.15-16.00 (Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, sali 404, Helsinki)
Slavistipäivä, teemana Venäläinen kirjallisuushistoria nyt
Ohjelma:
10.15 Avaussanat: Slavistipiirin puheenjohtaja Mika Lähteenmäki

Esitelmät:
Elina Kahla: Muinaisvenäläisen kirjallisuuden renessanssi
Kirsti Ekonen: Unohdetut ja uudelleen löydetyt: naiskirjailijoiden kirjoittamisesta kirjallisuushistoriaan
Tomi Huttunen: Venäläisen avantgarden perintö
Sanna Turoma: Lajien evoluutiosta: satiiria lubokeista You Tubeen

13.30 Panelikeskustelu aiheesta Kirjallisuus venäjän kielen opetuksessa. Keskusteluun osallistuvat Ahti Nikunlassi (Helsingin yliopisto), Marjatta Vanhala-Aniszewski (Jyväskylän yliopisto), Lea Siilin (Itä-Suomen yliopisto) ja Aleksandr Zelenin (Tampereen yliopisto), puhetta johtaa Maija Könönen (Itä-Suomen yliopisto)
14.30 Kahvitarjoilu keskustelun lomassa
15.30 Loppupuheenvuoro: Natalia Baschmakoff
Ohjelma (pdf).

21.3.2012 klo 10.00-15.30 ( TAMK, Tampere, Kuntokatu 3:n kampus, tila E1-06)
Asiantuntijapäivä: Venäjän ja itäisen Euroopan osaamisen kartoittaminen ja hyödyntäminen organisaatiossa
Katso lisätietoja ja ohjelma.
Tapahtuman järjestää OVET-hanke.

15.3.2012 klo 17.00-19.00
Studia Generalia: Muuttaako vallankumous maailmaa? (Porthania, sali PI)
Millaisia vallankumouksia on nähty ja mitä niistä on seurannut? Onko muutos pysyvä vai toistaako historia itseään? Millaisia vallanvaihdoksia tapahtuu tälläkin hetkellä? Aiheesta keskustelevat yhdessä yleisön kanssa professori Seppo Hentilä, dosentti Katalin Miklóssy ja professori Markku Kangaspuro. Illan puheenjohtajana toimii professori Laura Kolbe.

13.3.2012 klo 10.00-19.00 (Kaikukatu 4, auditorio)
Moscow Conceptualism. Symposium kuvataideakatemiassa.
Juri Albertin ja Vadim Zaharovin näyttely Moskovan konseptialismin fragmentteja re-enected Kaiku-galleriassa 8.-18.3.2012.
Järjestäjinä kuvataideakatemia ja Aleksanteri-instituutti, kuraattorina Kimmo Sarje.

7.3.2012 klo 19.00 (Ravintola Ostrobotnia, Museokatu 10)
Moskovalaisen trubaduurin, runoilijan ja säveltäjän Jelena Frolovan konsertti Bottalla
Ilta on omistettu Marina Tsvetajevan ja Joseph Brodskyn runoille.
Liput Helsingin konserttiin: 8/ 10 € etukäteen Aleksanteri-instituutista (elina.kahla [at] helsinki.fi) tai tuntia ennen ovelta.
Lue lisää Jelena Frolovasta venäjäksi ja suomeksi.
Konsertteja myös muualla Suomessa: ti 6.3. klo 19.00 Turku, Sibelius-museo (Piispankatu 17) ja to 8.3. klo 18.30 Joensuu, Ortodoksinen kulttuurikeskus (Kauppakatu 44).
Yhteistyössä: Slavisti-piiri r.y., Aleksanteri-instituutti, Turun Pietari-Seura r.y., Joensuun Venäjän ystävät r.y.

24.1.2012 klo 10.00-12.30 (Haaga-Helia, Pasilan toimipiste, Ratapihantie 13)
Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntijuutta etsimässä -kirjan julkaisutilaisuus

14.12.2011 (Palacen konferenssisali, Eteläranta 10)
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun Kansainvälisten markkinoiden tutkimuskeskuksen CEMATin seminaari: Liiketoiminnan turvallisuus Venäjällä ja Kiinassa

Asiantuntijapaneelissa keskustelevat:
Pirjo Karhu, toimitusjohtaja, Konsu (Venäjä)
Pertti Värtö, hallituksen puheenjohtaja, Ecolution Oy (Kiina)
Marja Liivala, ministerineuvos, Ulkoasiainministeriö/ Suomen suurlähetystö, Moskova
Ilpo Kaislaniemi, ex VP Development, Finpro Asia (Kiina)
Timo Valtonen, erikoistutkija, Suojelupoliisi
Keskustelun moderaattorina toimii professori Riitta Kosonen, CEMAT/ Aalto-yliopisto

Paneelissa käsitellään yritysturvallisuuden ongelmia, ratkaisuja ja ennaltaehkäisyä Venäjällä ja Kiinassa. Samalla esitellään CEMATin toteuttaman yritysturvallisuus-tutkimushankkeen tuloksia.

14.12.2011, Suomalais-venäläisen koulun juhlasali (Kaarelankuja 2, Helsinki)
Minne menet Venäjä?
Hanna Smith ja Susanna Niinivaara
Venäjän presidentti Dmitri Medvedev

8.12.2011 klo 14.00-16.00 (Aleksanteri-instituutin neuvotteluhuone, Unioninkatu 33, 2. krs)
Nordisk Østforumin kylmää sotaa käsittelevän erikoisnumeron julkistamistilaisuus
Ohjelma:
Nordisk Østforumin esittely: Mitä tarjottavaa lehdellä on opiskelijoille ja nuorille tutkijoille?
Lehden Suomen toimittaja Ira Jänis-Isokangas

Pohjoismainen kylmän sodan tutkimus.
Yhteispohjoismaisen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkijaverkoston CERES:in johtaja, vanhempi tutkija Sari Autio-Sarasmo

Uusi kylmän sodan tutkimus.
Suomen Akatemian rahoittaman Competition in Socialist Society –tutkimsuverkoston johtaja, yliopistonlehtori Katalin Miklóssy


1.12.2011, Eduskunnan lisärakennus (Arkadiankatu 3)
Nordic Forum for Security Policy 2012 - Kick off
Tilaisuuden järjestää STETE. Tapahtuma on englanninkielinen.
Ohjelma (pdf).

23.-24.11.2011, Porthania (Yliopistonkatu 3, sali P674, 6. krs.)
Seminaari: Development of Russian Law

23.11.2011 Suomalais-venäläisen koulun juhlasali (Kaarelankuja 2, Helsinki)
Minne menet Venäjä?
Markku Kangaspuro
Venäjän vaalit

17.11.-18.11.2011 (Tieteiden talo, Kirkkokatu 6)
12th Finnish Colloquium of South-East European Studies (pdf)

9.11.2011 klo 18.00-19.30, Suomalais-venäläisen koulun juhlasali (Kaarelankuja 2, Helsinki)
Minne menet Venäjä?
Meri Kulmala
Venäläinen kansalaisyhteiskunta ja naisten asema

4.11.2011 klo 14.30-16.00, eduskunnan lisärakennuksen auditorio (Arkadiankatu 3)
STETE:n ja Georgian suurlähetystön seminaari: Georgia in the European Context - the View from Tbilisi
Pääpuhujat: Georgian ulkoministeri Grigol Vashadze ja tutkija Mikko Palonkorpi (Aleksanteri-instituutti).

3.11.2011 klo 16.00-18.00, Tieteiden talo, sali 505 (Kirkkokatu 6)
Julkistamistilaisuus: Lotta Lounasmeri (toim.): Näin naapurista. Median ja kansalaisten Venäjä-kuvat
Ohjelma (pdf)

27.10.2011 klo 08.45-17.00, eduskunta
Seminaari: Europe and Central Asia: an Evolving Partnership in Security and Development
Ohjelma (pdf)

20.10.2011 klo 10.00
Myrskyn silmässä – Suomi ja uudet kriisit -kirjan julkistamistilaisuus
Kirjoittajat: Timo Hellenberg, Heikki Talvitie, Pekka Visuri ja Risto Volanen
Viime vuosina suomalaisetkin ovat joutuneet tottumaan uudenlaisiin ja odottamattomiin kriiseihin. Nämä kriisit ovat olleet luonteeltaan hyvin erilaisia, mutta yhteistä niille on ollut se, että perinteisin keinoin niitä on ollut vaikea hallita.
Johtavat suomalaiset kriisiasiantuntijat pureutuvat tässä kirjassa analyyttisesti ja kriittisesti suomalaisia 2000-luvulla koskettaneisiin kriiseihin, kuten Suomessa tapahtuneisiin myrskyihin, tulviin ja koulusurmiin. Omina kokonaisuuksinaan käsitellään myös kansainväliset kriisit, kuten vuoden 2004 tsunami, Georgian ja Venäjän välinen sota ja Arctic Sea -laivan kaappausmysteeri.

Julkistamistilaisuuden ohjelma
10.00 Avaussanat: Simo Wecksten, riskienhallintapäällikkö, Helsingin kaupungin pelastuslaitos sekä Juha Virkki, johtaja, WSOYpro
10.10 Suomi ja uudet kriisit: HellenbergTalvitieVisuriVolanen
Keskustelua ohjaa kustannuspäällikkö Juha Janhonen WSOYprolta
10.30 Kirjaa kommentoi Matti Vanhanen (pääministeri 2003–2010)
10.45 Keskustelua ja kysymyksiä
AIKA: 20.10.2011, klo 10.00
PAIKKA: Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen auditorio, Agricolankatu 15
KUTSU (pdf)

19.10.2011 klo 18.00-19.30, Suomalais-venäläisen koulun juhlasali (Kaarelankuja 2, Helsinki)
Minne menet Venäjä?
Jussi Lassila
Venäläisen nuorison arvot ja tyylit

5.10.2011 klo 18.00-19.30, Suomalais-venäläisen koulun juhlasali (Kaarelankuja 2, Helsinki)
Minne menet Venäjä? -luentosarja
Ira Österberg
Venäläinen elokuva

Avoin luentosarja: Puola - Euroopan unionin puheenjohtajamaa

13.9.2011 klo 18.00-20.00, Voimatalo (Malminkatu 16) Kamppi, Euroopan komission Suomen-edustuston Eurooppasali
Puola on Euroopan unionin puheenjohtajamaa heinäkuusta 2011 alkaen. Euroopan unionin komission Suomen edustuston, Forum Polonian, Helsingin Suomi–Puola-yhdistyksen ja Suomi-Puola Yhdistysten Liiton luentosarja tutustuttaa monipuolisesti Puolan pitkään historiaan ja nykytilaan.
Sarjan luennot:
13.9.2011
Kääntäjä, yliopisto-opettaja Päivi Paloposki
Nobel-kirjailijoiden Puola
www.hspy.fi
20.9.2011
Kääntäjä, toimittaja Tapani Kärkkäinen
Canaletton Varsova
www.hspy.fi
27.9. 2011
Historiantutkija, emeritusprofessori Matti Klinge
Näkökulmia Puolan historiaan
www.hspy.fi

4.10.2011 Suomalainen ympäristöteknologia ja osaaminen - mahdollisuudet Venäjällä -seminaari Lahdessa
Puhujana mm. Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen (Aleksanteri-instituutti, Helsingin yliopisto)
Seminaarikutsu (pdf)

Kansainväliset konferenssit ja kokoontumiset

22.-25.8.2011 The XXIV European Society for Rural Sociology Congress Inequality and Diversity in European Rural Areas. Chania, Greece
More information

28.-30.9.2011 Conference from the Iron Curtain to the Schengen Area: Bordering Communist and Postcommunist Europe in Vienna, Austria.
Conference organizers:
Ludwig Boltzmann Institute for European History and Public Spheres (LBI-EHP)
Institute for Human Sciences (IWM)
Historical Commission, Austrian Academy of Sciences (ÖAW)