26.-28.10.2016
Aleksanteri-konferenssi
Konferenssin teemana "Life and Death in Russia". Lisätietoa >>

 

10.11.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Irina Olimpieva (Centre for Independent Social Research, St. Petersburg, Russia):

Lisää tapahtumia>>

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Aleksanteri News 3-4 julkaistu

 

Uusin Aleksanteri News on julkaistu! Numero keskittyy esittelemään Aleksanteri-konferenssin 2016 “Life and Death in Russia” tarjontaa sisältäen muun muassa konferenssin ohjelman ja pääpuhujien esittelyt. Face of the Month -juttusarjassa on vuorossa tutkijatohtori Marina Khmelnitskayan haastattelu, jossa hän valottaa näkemystään Venäjän päätöksentekoprosesseista, erityisesti asumispolitiikan näkökulmasta. Marina Khmelnitskaya on myös yksi tämän vuoden Aleksanteri-konferenssin järjestäjistä. Konferenssin lisäksi Aleksanteri News’in numero 3-4 sisältää muita uutisia, erityisesti instituutin uusista julkaisuista.

Kazakstanin puhemies vieraili yliopistolla

Kazakstanin parlamentin alahuoneen Mažiliksen puhemies Nurlan Nigmatulin piti perjantaina 21.10. yleisöluennon Helsingin yliopistolla. Puhemies käsitteli monipuolisesti Kazakstanin itsenäisyyden aikana tapahtuneita uudistuksia ja maan tulevaisuudennäkymiä sekä Suomen ja Kazakstanin välistä yhteistyötä. Erityisesti yhteistyö koulutuksen ja vihreän teknologian saralla nousi esille. Aihe on ajankohtainen myös siksi, että kesällä 2017 Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa järjestetään maailmannäyttely, jonka teemana on tulevaisuuden energia ja johon myös Suomi osallistuu.

Aleksanteri-konferenssi "Life and Death in Russia"

16. Aleksanteri-konferenssin aiheena on elämän ja kuoleman kysymykset Venäjällä. Konferenssissa tarkastellaan 26.–28.10.2016 venäläistä hyvinvointia ja sosiaalipolitiikkaa. Lue lisää tai vieraile konferenssin sivuilla.

Aleksanteri-konferenssin yleisörekisteröityminen on auki 21.10.2016 asti.

Migrant Workers in Russia -kirja julkaistu

migrants in russia  

Aleksanteri-instituutin tutkijoiden, Anna-Liisa Heusalan ja Kaarina Aitamurron toimittama Migrant Workers in Russia: Global Challenges of the Shadow Economy in Societal Transformation -kirja on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Routledge Contemporary Russia and Eastern Europe Series. Kirjaan ovat kirjoittaneet lukuisat Aleksanteri-instituutin tutkijat.

Lisätietoa kirjasta on luettavissa tästä »»

 

 

Aleksanteri Insight 4/2016 Rustam Urinboyev

 

Venäjää ei voi ymmärtää pelkästään muodollisen politiikan ja makrotason kehityskulkujen valossa, vaan huomioon on otettava myös mikrotason valtarakenteet, kirjoittaa Rustam Urinboyev.

Aleksanteri Insight 4/2016: Siirtotyöläiset ja rinnakkaiset oikeusjärjestykset Venäjällä

 

Authoritarian Modernization in Russia -kirja julkaistu

 

Aleksanteri-instituutin FiDiPro-professori Vladimir Gelmanin toimittama kirja ”Authoritarian Modernization in Russia” on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Studies in Contemporary Russia.

 

Studies in Contemporary Russia -kirjasarjan päätoimittajana on Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Kirjasarja on Aleksanteri-instituutissa toimivan, Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen huippuyksikön The Finnish Centre of Excellence in Russian Studies – Choices of Russian Modernisation toimittama. Syksyn kuluessa kirjasarjassa ilmestyy muitakin julkaisuja.
Vladimir Gelmanin toimittamaa kirjaa esitellään tarkemmin Aleksanteri-konferenssissa: Life and Death in Russia, 26.–28.10.2016.

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

ResearchGuide - opas tiedonhankintaan julkaistu

Helsingin yliopiston kirjaston, Kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston ja Aleksanteri-instituutin kirjaston yhteistyönä rakennettu Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tiedonhankinnan opas, ResearchGuide to Russian and Eastern European Studies, ohjaa VIE-alueen tutkimuksen tärkeimpien tiedonlähteiden käyttöön. Kirjat, lehdet, e-aineistot ja tiedonhaun portaalit on koottu yhdelle sivustolle, jolta löytyy myös vinkkejä tiedonhakuun, uutisia alan aineistoista ja tietoa mm. opinnäytteistä, arkistoista ja tilastotiedonlähteistä. Mukana on niin open access -aineistoja kuin kirjastojen hankkimia maksullisia aineistojakin. Vaikka osa aineistoista avautuu vain Helsingin yliopiston verkossa, on itse opas avoin aarrearkku kaikille alan tutkijoille, opiskelijoille ja muille tiedonjanoisille.

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

Vuosikertomus 2015: kansainvälisyys kukoistaa

  Vuonna 2015 Aleksanteri-instituutin tutkimus- ja opetushenkilökunnasta lähes kolmannes oli kansainvälisiä rekrytointeja. Ulkomaisten tutkijoiden osuus on poikkeuksellisen suuri etenkin verrattuna muihin humanistis-yhteiskuntatieteellisiin yksiköihin, mutta myös koko Helsingin yliopistoon (22%).

Yhdysvaltalaisista, eurooppalaisista ja venäläisistä yliopistoista saapuneet tutkijat täydentävät suomalaista Venäjän ja itäisen Euroopan osaamista useassa eri hankkeessa. Aleksanteri-instituutin vetovoimasta ja tunnettuudesta kertoo myös lyhyempiä tutkimusvierailuja järjestävän Visiting Scholars -ohjelman kasvava suosio: vuonna 2015 ohjelmaan haki 177 ja vuonna 2016 jo 194 postdoc-tasoista tai kokeneempaa tutkijaa ympäri maailman.

Lue lisää Aleksanteri-instituutin vuosikertomuksesta.

 

Tapahtumat muualla

Seminaari: The Return of Spheres of Influence? Continuity and change in geopolitics, 10.6. Helsingissä

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit