2.6.2016 klo 14.15-15.45
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Dr. Kristen Ghodsee: Sisters in Solidarity: Transnational Socialist Women's Organizing during the Cold War, 1968-1985

9.6.2016 klo 14.15-15.45
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Dr. Vasil Navumau: Forgetting “Ploshcha”: Quest for Alternative Concepts for Analysis of Belarusian Activism after 2010

10.-11.6.2016
PONARS Eurasia workshop: Regimes, Institutions, and Change: Post-Soviet Eurasia in Comparative Perspective

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Vladimir Gel'man Faces of Aleksanteri -blogissa

Professori Vladimir Gel'manin FiDiPro-hanke Regimes, Institutions and Change: Politics and Governance in Russia in a Comparative Perspective käynnistyi vuonna 2012. Aleksanteri News uutiskirjeen haastattelussa samana syksynä hän kuvailee itseään realistiksi Venäjän kehityksen suhteen ja painottaa vertailevan, pitkäjänteisen tutkimuksen tarpeellisuutta. Vuonna 2016 moni asia on toisin, mutta tutkimuksen tarve ei ole ainakaan vähentynyt. Lue Vladimirin ajatuksia Venäjän politiikan tutkimuksesta vuonna 2012 ja 2016 Faces of Aleksanteri -blogissa.

Jelena Obradovic-Wochnik Faces of Aleksanteri -blogissa

Jelena Obradovic-Wochnik on pitkän linjan Balkan-tutkija, jolla on tiiviit suhteet Aleksanteri-instituuttiin. Jelena esiteltiin uutena kasvona Aleksanteri News -uutiskirjeen toisessa numerossa vuonna 2008, ja nyt haastattelimme häntä myös Faces of Aleksanteri -blogiin. Miten tilanne Serbiassa on kehittynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja mitkä ovat Jelenan suunnitelmat?

Faces of Aleksanteri esittelee viikottain tuttuja kasvoja Aleksanteri-instituutin 20-vuotisen historian varrelta. Mukana vuosikertahaastattelun lisäksi tutkijan tuoreet kommentit.

Suomen Akatemian STN:lta rahaa turvallisuustutkimukseen

Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvosto on 9.5.2016 valinnut neljätoista konsortiota tutkimusohjelmiin, jotka etsivät konkreettisia ratkaisuja suuriin ja monitieteisyyttä vaativiin haasteisiin.

Professori Veli-Pekka Tynkkysen johtama tutkimusryhmä on osana Turvallisuus verkottuneessa maailmassa -tutkimusteeman konsortiota nimeltä Failandiasta Winlandiaan, jolle myönnettiin rahoitusta yhteensä noin neljä miljoonaa euroa. Tynkkysen tutkimusryhmä keskittyy energian kautta vaikuttamiseen ja energiaturvallisuuteen.

Lue Suomen Akatemian tiedote täältä.

Faces of Aleksanteri -blogissa Saara Ratilainen

Uusi blogi Faces of Aleksanteri nostaa esiin tuttuja kasvoja Aleksanteri-instituutin 20-vuotisen historian varrelta. Tuoreimmassa postauksessa palataan kolmen vuoden taakse, kevääseen 2013, jolloin Saara Ratilainen valmistautui väittelemään venäläisestä glamourista ja aikakauslehdistä. Populaarikulttuurin ja kuluttamisen tutkimus on pitänyt Saaran kiireisenä myös viime vuodet. Syksystä 2015 lähtien hän on toimnut mm. Venäjän median ja sananvapauden tilaa tarkastelevassa Russian Media Lab -hankkeessa.

Faces of Aleksanteri -blogiin pääset tästä.

Lähetä paperisi Aleksanteri-konferenssiin 15.5. mennessä

Life and Death in Russia, 16. vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 26.-28.10.2016. Konferenssin teemana on hyvinvointivaltio ja sen haasteet Venäjällä, ja sen pääpuhujina ovat Linda Cook, Chunling Li, Thomas Remington, Svetlana Stephenson, Göran Therborn ja Nataliya Zubarevich.

Lähetä ehdotuksesi paneeliksi tai yksittäiseksi esitykseksi konferenssisivujen kautta 15.5. mennessä.

HUOM! Osallistumismaksua alennettu mm. opiskelijoille.

Faces of Aleksanteri esittelee tieteen tekijöitä

Tänään 28.4. vietetään Aleksanteri-instituutin 20-vuotisjuhlia. Juhlaseminaarissa Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa tarkastellaan suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen kehitystä ja tulevia suuntia. Millaisessa tilanteessa Aleksanteri-instituutti perustettiin vuonna 1996 ja millaista kehitystä on odotettavissa seuraavalle 20 vuodelle?

Tutkimusta ei ole ilman tutkijoita. Juhlavuoden kunniaksi tänään käynistyykin myös Faces of Aleksanteri -blogi, jossa esitellään viikottain henkilöitä Aleksanteri-instituutin 20-vuotisen historian varrelta. Mitä he kertoivat tutkimuksestaan Aleksanteri Newsin haastatteluissa aikanaan ja missä he ovat nyt?

Ensimmäisenä esittelyssä on Kaukasia-asiantuntija Mikko Palonkorpi. Astu aikakoneeseen, ja palaa hetkeksi Georgian sodan jälkimaininkeihin vuonna 2008!

Venäjän hybridisodan ytimessä -hankkeen raportti julkaistu

Bettina Renz ja Hanna Smith julkaisutilaisuudessa 22.4.

Hybridisodasta on Krimin miehityksen jälkeen tullut sateenvarjokäsite, jonka alle on helppo niputtaa lähes kaikki Venäjän viimeaikainen toiminta. Käsite on sopivan epämääräinen ja istuu hyvin nykyaikaan. Tutkijat Bettina Renz ja Hanna Smith nostivat raportinjulkaisutilaisuudessa perjantaina esiin käsitteen ongelmia, joista suurimpia on, että sille ei tahdo löytyä yksiselitteistä määritelmää. Hybridisodaksi ei esimerkiksi riitä pelkkä informaatiovaikuttaminen ilman sotilaallisen toiminnan ulottuvuutta.

Lue lisää Hanna Smithin ja Bettina Renzin 22.4. julkaistusta raportista Russian Hybrid Warfare - Going Beyond the Label tai tutustu Venäjän hybridisodan ytimessä -hankkeeseen.

Visiting Scholars -ohjelmaan 13 tutkijaa lukuvuonna 2016-17

Vierailevien tutkijoiden apurahojen hakuaika ensi lukuvuodelle päättyi 5.2.2016. Ohjelmaan jätettiin 194 hakemusta, joiden joukosta 1-3 kk:n vierailuille valittiin 13 Visiting Fellow -tutkijaa:

Stacy Closson, Linda J. Cook, Oleksandr Fisun, Stefan Guth, Marcin Kaczmarski, Ilya Kalinin, Luke March, Galina Miazhevich, Ulla Pape, Anna Paretskaya, Olga Shevchenko, Katya Tolstaya ja Rustamjon Urinboyev.

Lisätietoa Aleksanteri Institute Visiting Scholars -ohjelman sivuilla.

Aleksanteri-instituutti viettää 20-vuotisjuhlavuottaan

Aleksanteri-instituutti järjestää juhlavuotensa kunniaksi 28.4.2016 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa iltapäiväseminaarin, jossa pohditaan Venäjän ajankohtaisia kysymyksiä ja suunnataan katse tulevaisuuden haasteisiin.

Lue lisää seminaarista täällä.

HY:lle 10,5ME profilointirahaa, Venäjä-tutkimus yksi kärjistä

Suomen Akatemia on myöntänyt Helsingin yliopistolle lähes 10,5 miljoonaa euroa strategian mukaiseen profiloitumiseen. Yliopisto suuntaa rahoituksen viidelle hankkeelle, jotka keskittyvät digitaalisiin ihmistieteisiin, oppimiseen digitaalisessa maailmassa, monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen, globaaliin oikeustieteeseen sekä käyttäytymistieteellisesti suuntautuneisiin elämäntieteisiin.

Aleksanteri-instituutti on mukana monitieteisen Venäjä-tutkimuksen hankkeessa Interdisciplinary Russian Studies (INTERRUS).

Lue uutinen Helsingin yliopiston sivuilta

Venäjän energiapolitiikka kiinnosti alumneja

Kuva: Linda Tammisto

Venäjä pyrkii energiapolitiikan avulla horjuttamaan Euroopan unionin poliittista yhtenäisyyttä ja luomaan epäsymmetrisiä kumppanuuksia, totesi professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston alumnipäivän aamukahvitilaisuudessa 17.3.2016.  Professori Tynkkynen ja Yliopisto-lehden toimittaja Mikko Pelttari keskustelivat Venäjästä, energiasta ja ilmastonmuutoksesta täpötäydessä Tiedekulmassa. Keskustelu on katsottavissa Helsingin yliopiston Youtube-kanavalla.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

Seminaari: The Return of Spheres of Influence? Continuity and change in geopolitics, 10.6. Helsingissä

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit