1.9.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Stefan Guth: Neutrons without Borders. Soviet Nuclear Technodiplomacy across the Bloc Divide and its Post-Soviet Aftermath, 1965–2015 

15.9.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Rustam Urinboev: Establishing 'Uzbek mahalla' via smartphones and social media: Trust, reciprocity and obligation among Uzbek migrant workers in Moscow

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Monitieteinen Venäjän tutkimus - ilmoittaudu 5.9. mennessä!

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Ilmoittaudu Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuteen viimeistään 5.9.2016 tällä e-lomakkeella. Venäjä-kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

ResearchGuide - opas tiedonhankintaan julkaistu

Helsingin yliopiston kirjaston, Kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston ja Aleksanteri-instituutin kirjaston yhteistyönä rakennettu Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tiedonhankinnan opas, ResearchGuide to Russian and Eastern European Studies, ohjaa VIE-alueen tutkimuksen tärkeimpien tiedonlähteiden käyttöön. Kirjat, lehdet, e-aineistot ja tiedonhaun portaalit on koottu yhdelle sivustolle, jolta löytyy myös vinkkejä tiedonhakuun, uutisia alan aineistoista ja tietoa mm. opinnäytteistä, arkistoista ja tilastotiedonlähteistä. Mukana on niin open access -aineistoja kuin kirjastojen hankkimia maksullisia aineistojakin. Vaikka osa aineistoista avautuu vain Helsingin yliopiston verkossa, on itse opas avoin aarrearkku kaikille alan tutkijoille, opiskelijoille ja muille tiedonjanoisille.

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

Vuosikertomus 2015: kansainvälisyys kukoistaa

  Vuonna 2015 Aleksanteri-instituutin tutkimus- ja opetushenkilökunnasta lähes kolmannes oli kansainvälisiä rekrytointeja. Ulkomaisten tutkijoiden osuus on poikkeuksellisen suuri etenkin verrattuna muihin humanistis-yhteiskuntatieteellisiin yksiköihin, mutta myös koko Helsingin yliopistoon (22%).

Yhdysvaltalaisista, eurooppalaisista ja venäläisistä yliopistoista saapuneet tutkijat täydentävät suomalaista Venäjän ja itäisen Euroopan osaamista useassa eri hankkeessa. Aleksanteri-instituutin vetovoimasta ja tunnettuudesta kertoo myös lyhyempiä tutkimusvierailuja järjestävän Visiting Scholars -ohjelman kasvava suosio: vuonna 2015 ohjelmaan haki 177 ja vuonna 2016 jo 194 postdoc-tasoista tai kokeneempaa tutkijaa ympäri maailman.

Lue lisää Aleksanteri-instituutin vuosikertomuksesta.

Aleksanteri Insight 3/2016 Marina Khmelnitskaya

 

Asiantuntijalausunnot ovat tärkeitä apuvälineitä politiikan suunnittelussa silloin, kun aiemmin kokeillut ratkaisut ovat epäonnistuneet, kirjoittaa Marina Khmelnitskaya.

Aleksanteri Insight 3/2016: Asiantuntiojiden rooli Venäjän poliittisessa päätöksenteossa

.

Aleksanteri News 2/2016

 

Tuoreessa Aleksanteri Newsin numerossa esitellään opintojen uusia tuulia: FRRESH-jatkokoulutusverkostolla on historiansa ensimmäinen kesäkoulu elokuussa ja uusi kansainvälisille opiskelijoille suunnattu Russian Studies -maisteriohjelma alkaa vuonna 2017. Keväällä 2016 ensi kertaa järjestetty työelämäkurssi "Managing Cultural Diversity" saa jatkoa, samoin suositut modulaariset maisteriohjelmat.

Aleksanteri News 2/2016 esittelee lisäksi 13 tulevan lukuvuoden kansainvälistä tutkijavierasta ja tukun uusia hankkeita ja julkaisuja. Tietysti palaamme myös vielä hetkeksi 20-vuotisjuhlaseminaarin tunnelmiin, joihin pääsee tutustumaan myös videotallenteiden kautta.

Juhlaseminaarin tallenteet nyt YouTubessa

Aleksanteri-instituutin 20-vuotisjuhlaseminaarissa 28.4.2016 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa keskusteltiin Venäjän-tutkimuksen suunnasta ja tulevaisuudesta. Seminaarin puheenvuorot ovat nyt nähtävissä videoina Aleksanteri-instituutin YouTube-kanavalla.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit