8.2.2018
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Libora Oates-Indruchová: Scholarly Publishing and Censorship in Late State Socialism: Snakes and Ladders 

15.2.2018

Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Atsushi Ogushi: Opposition Bloc in Ukraine: a Clientelistic Party with Fewer Administrative Resources

15.2.2018
Exploration day Tiedekulmassa
Lavalla Daria Gritsenko, Isko Salminen ja Michiru Nagatsu.

16.2.2018
Political and Economic Elites in Russia and Ukraine in Comparative Perspective (open workshop)

Lisää tapahtumia >>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

puh. 02941 911 (HY vaihde)

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Uudet verkkosivumme avataan tässä samassa osoitteessa helmikuussa 2018. Pahoittelemme siirtymävaiheen toimimattomia linkkejä ja mahdollisia vanhentuneita tietoja nykyisellä sivustolla.

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Visiting Fellows -ohjelman haku auki

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden haku lukuvuodelle 2018-2019 on avoinna 8.1.-13.2.2018.

Ohjelma tarjoaa ulkomaisille eri uravaiheissa oleville tutkijoille post doc -tasolta lähtien mahdollisuuden 1–3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Suosittuun ohjelmaan on kymmenen ensimmäisen vuoden aikana lähetetty yli 1500 hakemusta, ja instituutissa on vieraillut yli 120 tutkijaa 29 eri maasta.

Hakuilmoitus ja lisätietoa ohjelmasta englanninkielisillä sivuilla.

War and Memory in Russia, Ukraine and Belarus

  Julie Fedorin, Markku Kangaspuron, Jussi Lassilan ja Tatiana Zhurzhenkon toimittama teos on monitieteinen katsaus muistin politiikkaan ja etenkin toisen maailmansodan myytteihin Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Kirjan artikkeleista neljä on luettavissa maksutta verkossa Palgrave Macmillan Memory Studies -sarjan sivuilla.

Master's Programme in Russian Studies haku auki 12.1. asti

Aleksanteri-instituutin järjestämä Master's Programme in Russian Studies on yksi Helsingin yliopiston yli 30:stä englanninkielisestä maisteriohjelmasta. Ohjelman opetus perustuu tuoreimpaan tutkimukseen, ja siitä saa mainiot eväät työskentelyyn monella eri alalla. Hakuaika englanninkielisiin maisteriohjelmiin päättyy 12.1.2018.

Aleksanteri Insight 4/2017

 

Suomen itsenäistyminen ja sattuman merkitys

Vuonna 1917 Suomi vapautui sodan logiikasta ja löysi itsensä tilanteesta, jossa kukaan ei käyttänyt Venäjällä laillista valtaa mutta valtaan nousseet olivat valmiit tunnustamaan Suomen itsenäisyyden, kirjoittaa Markku Kangaspuro joulukuun Aleksanteri Insightissa.

Patriotismi täyttää ideologista tyhjiötä Venäjällä

Vahvaan kansallistunteeseen pohjautuva kansalaiskasvatus elää uutta nousukautta Venäjällä. Aleksanteri-konferenssissa vieraillut pietarilaistutkija Anna Sanina esittää kolme syytä ilmiön taustalla.

Lue juttu Helsingin yliopiston sivuilta!

Aleksanteri-konferenssissa lähes 400 osallistujaa

Aleksanteri-konferenssi 2017 "Russia's Choices for 2030" järjestettiin Helsingissä, Helsingin yliopiston päärakennuksella 25.-27. lokakuuta. Monitieteisen konferenssin 50 paneelia lähestyivät Venäjän kehityksen näkymiä mm. politiikan, talouden, ihmisoikeuksien ja kulttuurin näkökulmista. Koko ohjelma sekä pääpuhujien esittelyt löytyvät konferenssisivuilta.

Kuvia #Aleksanteri2017 -konferenssista julkaistaan Facebook-albumissa, ja videoidut keynote-luennot tulevat lähiaikoina katsottaviksi Youtube-kanavallamme.

Kiitos kaikille osallistujille tasokkaista esityksistä ja inspiroivista keskusteluista!

Aleksanteri News 2/2017 - konferenssinumero

  Aleksanteri News -uutiskirjeen konferenssinumerosta löytyy 17. Aleksanteri-konferenssin "Russia's Choices for 2030" ohjelma kokonaisuudessaan. Lisäksi sivulta 2 voi lukea konferenssikoordinaattori Anna Lowryn haastattelun ja sivuilla 14 -15 perehtyä kymmenen vuoden iän saavuttaneen vierailevien tutkijoiden ohjelman kuulumisiin.

 

Aleksanteri Insight 3/2017

  Venäjä 2030: kehitystä ilman fossiilisia polttoaineita?
Venäjän fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan kehitysmallin pitkän aikavälin tulevaisuus on
epävarma, professori Pami Aalto kirjoittaa uusimmassa Aleksanteri Insightissa.

 

Venäjän protestiliikkeestä kulttuurintutkimuksen keinoin

 

Uunituore artikkelikokoelma Cultural Forms of Protest in Russia tarkastelee vuosien 2011-2012 poliittisen protestiliikkeen erityispiirteitä ja merkityksiä kulttuurintutkimuksen näkökulmasta.

Vaikka Pussy Riot ja muut maailmanlaajuisesti huomiota saaneet ilmiöt ovat jo laantuneet, protestien perintö jää elämään niin kulttuurissa kuin politiikassakin.

Cultural Forms of Protest in Russia
Edited by Birgit Beumers, Alexander Etkind, Olga Gurova, Sanna Turoma
© 2018 – Routledge

Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuri nimettiin Mannerheimin mukaan

Juhlaseminaarissa maanantaina 5.6. korostui systemaattisen yhteistyön ja kriittisen, mutta empaattisen tutkimuksen tarve Venäjän turvallisuuspolitiikan tarkastelussa. Aleksanteri-instituutti ja Maanpuolustuskorkeakoulu tiivistävät yhteistyötään tuoreen professuurin myötä, joka sai tilaisuudessa nimekseen Venäjän turvallisuuspolitiikan Mannerheim-professuuri.

Professuurin perustamisen mahdollisti Mannerheim-säätiön, Maanpuolustuksen kannatussäätiön ja Maanpuolustuskorkeakoulun tukisäätiön lahjoitus, ja sen ensimmäiseksi hoitajaksi nimettiin apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Lue uutinen nimityksestä Helsingin yliopiston sivuilta.

Miksi säätiöt halusivat lahjoittaa professuurin?

Juhlaseminaarin avasi puolustusministeri Jussi Niinistö.

Katri Pynnöniemi nimitetty Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessoriksi

 

Helsingin yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu ovat perustaneet Venäjän turvallisuuspolitiikan yhteisprofessuurin. Professuurin ensimmäiseksi tehtävänhoitajaksi ja samalla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan apulaisprofessoriksi on nimitetty Helsingin yliopiston rehtorin tekemällä päätöksellä YTT Katri Pynnöniemi.Professuuri sijoittuu Aleksanteri-instituuttiin.
Lue lisää »

 

Lisää opiskelijavaihtoja Suomesta Venäjälle ja Venäjä-osaamista Suomeen, esittää arviointi

Kansallisesti koordinoitua yhteistyötä ja tukea liikkuvuudelle Venäjän kanssa tarvitaan, sillä sen avulla rakennetaan Suomeen strategisesti Venäjä-osaamista, tuore Opetushallituksen korkeakoulusektorin Venäjä-toimintojen arviointi kertoo. Arvioinnin toteutti Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, selvityshenkilönä koulutuspäällikkö, FT Ira Jänis-Isokangas. Lue lisää »

 

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

 

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE

Russian Media Lab


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-tietokannasta.