8.12.2016
Visiting Fellows' Seminar Series: Ivan Sablin (Higher School of Economics, Saint Petersburg and Helsinki Collegium for Advanced Studies, University of Helsinki): Discussing Democracy: Ideas, Institutions, and Practices in North and East Asia, 1905–1917
TIME: 2.15 pm
VENUE: Aleksanteri Institute, Unioninkatu 33, 2nd floor Meeting room

9.12.2016
Workshop: Digitaaliset menetelmät ja Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimus
AIKA:10-16
PAIKKA: Aleksanteri-instituutti, Unioninkatu 33, 2. kerroksen kokoushuone

Lisää tapahtumia >>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Artikkeli Suomesta Arktisen neuvoston puheenjohtajana

Professori Veli-Pekka Tynkkynen arvioi tekstissä Minne menet arktinen?, millainen puheenjohtajamaa Suomesta tulee, kun se saa johtopaikan Arktisessa neuvostossa vuosiksi 2017-2019.

Tynkkysen mukaan asema tuo mukanaan haasteita, kun Suomen kestävän talouden linja törmää erilaisiin energiapolitiikkalinjauksiin. Tavoite yhteistyön jatkuvuudesta voi kumminkin olla koetuksella.

Koko tekstin neuvostoasemasta ja tulevista haasteista voi lukea Helsingin yliopiston uutis- ja tiedotesivuilta.

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

Kaksi tutkimusraporttia Venäjän turvallisuuspolitiikasta

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamien hankkeiden loppuraportit korostavat kontekstin ymmärtämisen tärkeyttä. Anna-Liisa Heusalan, Emilia Pyykösen ja Markku Kivisen Venäjän turvallisuuspolitiikka - tutkimus Suomessa ja kehitystrendit Venäjällä suosittelee Venäjän turvallisuustutkimuksen strategian luomista tukemaan päätöksenteon tietopohjaa. Suomen valinnoissa on huomioitava Venäjän pitkän aikavälin tavoitteiden toimeenpano. Valintoja ei kannata tehdä vain nykytilannetta koskevien näkemysten perusteella. Bettina Renzin ja Hanna Smithin toimittama After 'hybrid warfare', what next? - Understanding and responding to contemporary Russia pitää tärkeänä Venäjään liittyvän politiikan sekä turvallisuuspolitiikkaan liittyvien strategioiden avoimuutta ja laajan keskustelun ylläpitoa.

Aleksanteri Insight 5/2016
Meri Kulmala: Venäjän lastensuojelu-uudistus

 

Uusin Aleksanteri Insight on julkaistu: Yksi Venäjän lastensuojelu-uudistuksen riskeistä on, että keskitytään instituutioiden pintaremonttiin, kirjoittaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Meri Kulmala.

Aleksanteri Insight 5/2016: Venäjän lastensuojelu-uudistus

Aleksanteri News 3-4 julkaistu

 

Uusin Aleksanteri News on julkaistu! Numero keskittyy esittelemään Aleksanteri-konferenssin 2016 “Life and Death in Russia” tarjontaa sisältäen muun muassa konferenssin ohjelman ja pääpuhujien esittelyt. Face of the Month -juttusarjassa on vuorossa tutkijatohtori Marina Khmelnitskayan haastattelu, jossa hän valottaa näkemystään Venäjän päätöksentekoprosesseista, erityisesti asumispolitiikan näkökulmasta. Marina Khmelnitskaya on myös yksi tämän vuoden Aleksanteri-konferenssin järjestäjistä. Konferenssin lisäksi Aleksanteri News’in numero 3-4 sisältää muita uutisia, erityisesti instituutin uusista julkaisuista.


Migrant Workers in Russia -kirja julkaistu

migrants in russia  

Aleksanteri-instituutin tutkijoiden, Anna-Liisa Heusalan ja Kaarina Aitamurron toimittama Migrant Workers in Russia: Global Challenges of the Shadow Economy in Societal Transformation -kirja on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Routledge Contemporary Russia and Eastern Europe Series. Kirjaan ovat kirjoittaneet lukuisat Aleksanteri-instituutin tutkijat.

Lisätietoa kirjasta on luettavissa tästä »»

 

 

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

 

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit