OVET- Venäjän ja itäisen Euroopan osaajana työmarkkinoilla

OVET-hanke vahvisti korkeakoulujen ja työelämän toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kehitti opiskelijoiden työllistymistä tukevia toimintamalleja. Hankkeen erityisenä painopisteenä oli Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntemuksen vahvistaminen sekä sen hyödyntämisen lisääminen työmarkkinoilla.

OVET-hankkeen tavoitteena oli kehittää yhdessä korkeakoulujen kanssa opiskelijoiden työllistymistä tukevia ohjauskäytäntöjä ja toimintamalleja sekä levittää parhaiksi havaittuja käytänteitä valtakunnallisesti. OVET-hanke rakensi dialogia ja toimintamalleja korkeakoulujen ja työnantajaorganisaatioiden välille, jotta Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntijuus tunnistettaisiin ja sitä hyödynnettäisiin työelämässä monipuolisesti.

Hankkeen toiminnan aikana järjestettiin ympäri Suomea useita seminaareja, koulutustilaisuuksia, työelämäfoorumeja ja asiantuntijapäiviä. Vuoden 2011 aikana pilotoitiin yritysten kanssa yhteistyössä järjestetty yritysprojektikurssi, jonka pohjalta valmistui myös korkeakouluhenkilökunnalle suunnattu käsikirja. Lisäksi OVET-hanke julkaisi kaksi kirjaa, jotka pohtivat Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntijuutta ja sen roolia työelämässä sekä etsivät uusia avauksia ja uudenlaisia tapoja hyödyntää ja kehittää Venäjän ja itäisen Euroopan tuntemusta.

OVET-hankkeen päättymisestä huolimatta hankkeen LinkedIn-ryhmä Venäjän ja itäisen Euroopan osaajat työmarkkinoilla jatkaa toimintaansa. Liity mukaan!

Hankkeen teemoihin voi tutustustua katsomalla Valloita Venäjä asiantuntemuksella -videon:

 

 

OVET-hankkeen julkaisut

Vie osaaminen yhteiskuntaan - Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen uudet suuntaviivat Huom! Kirjaa voi tilata myös painettuna osoitteesta aleksanteri [at] helsinki.fi

Vie osaaminen kartalle - Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntemusta etsimässä
Painos on loppu

Askel asiantuntijaksi - käsikirja yritysprojektikurssin toteuttajalle (pdf)

Step to Expertice - Handbook for Business Course Providers (pdf)

 

OVET-hankkeen tapahtumia

OVET-hankkeen päätösseminaari 7.10 klo 9-12. Pääpuhuja Business Team for Russia -toimintamallin vetäjä Esko Aho ja opetusministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti.

Venäjä-osaaminen valttikorttina -seminaari Turussa 30.10.2013

OVET mukana korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivillä 20. – 22.5.2013 Levillä. OVETin workshop Työelämäyhteistyö kansainvälisen yhteistyön strategisena kehittämiskohteena 21.5.2013 klo 13:30 – 14:45.

Vie osaaminen yhteiskuntaan – Venäjän ja itäisen Euroopan tuntemuksen uudet suuntaviivat-kirjan julkaisutilaisuus 7.3.2013 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Aikuiskoulutus - Tie kansainväliseen yhteistyöhön 14.–15.11.2012 Rovaniemellä. Yhteisseminaari Future Learning Lapland -hankkeen kanssa.

OVET mukana Venäjä-bisnestä, harasoo -tapahtumassa Kouvolassa 2.10.2012

OVET-hankkeen keskustelutilaisuus 26.9.2012 Vie osaaminen yhteiskuntaan -kirjan kirjoittajille

OVET mukana Peda-forum -päivillä 21.8.2012
OVET oli mukanan toteuttamassa Oivalluksia ja välineitä työelämäyhteistyöhön -työpajaa.

Verkostot asiantuntijan työvälineenä 24.05.2012

OVET-asiantuntijapäivä 21.3.2012, Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Nainen johtajana Venäjällä ja Suomessa 8.3.2012. Keskustelutilaisuus Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Vie osaaminen kartalle – Venäjän ja itäisen Euroopan alueasiantuntijuutta etsimässä
-teoksen julkaisuseminaari 24.1.2012, Helsingissä, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa.

Projektista polku työelämään -koulutus 21.11.2011 Helsingissä

Barents-työelämäfoorumi 7.10.2011 Rovaniemellä

Työelämäfoorumi: Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntemuksen resurssit käyttöön
29.4.2011 Jyväskylässä

Vetoapua Venäjän ja itäisen Euroopan markkinoille: Venäjän kaupan tietoisku ja opiskelijaprojektien kick-off, 20.4.2011. Yhteistilaisuus Helsingissä VALOA-hankkeen ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kanssa.

OVET-asiantuntijapäivä Helsingissä 15.3.2011

OVET-hankkeen avajaisseminaari 8.10.2010


Muuta

Lue professori Riitta Kososen arvostelu Vie osaaminen yhteiskuntaan -kirjasta Idäntutkimus-lehdestä (2/2013) (pdf)

Hankkeen päätoteuttaja oli Aleksanteri-instituutti. Hankkeen partnereita olivat HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Saimaan ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Lapin korkeakoulukonserni. Lisäksi Aleksanteri-instituutti edusti hankkeessa koordinoimaansa 12 suomalaisen yliopiston verkostoa.

Kesto: 01.04.2010 - 30.11.2013
Projektipäällikkö: Iiris Virtasalo (iiris.virtasalo[at]helsinki.fi), p.  050 4418891

Hanke sijoittui opetusministeriön valtakunnallisen ESR-kehittämisohjelman 2007–2013 toimintalinjan 3 kehittämisohjelmaan: Osaajana työmarkkinoille. Hanketta rahoitti Pirkanmaan ELY-keskus.