100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä

Helsingin yliopisto ja Aleksanteri-instituutti järjestävät yleisöluentosarjan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sarja kulkee nimellä "100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä". Luentosarja on osa valtakunnallista Suomi100 -ohjelmaa sekä Helsingin yliopiston Suomi100-ohjelmakokonaisuutta.

Videoituja puheenvuoroja luennoilta voi katsoa osoitteessa https://www.youtube.com/playlist?list=PLgcp8kM8jKj1mKFzQz_Cd8NPmMd6F8fHx.

Kuvaus
Seuraava luento
Koko ohjelma

Kuvaus

Suomen itsenäistyminen Venäjästä tapahtui osana suurten imperiumien hajoamista. Autonomian aika lukuisine vaiheineen vaihtui kahden uuden itsenäisen valtion naapuruuteen, ja samalla luotiin perusta maiden tuleville suhteille. Näitä ovat määrittäneet maailmansotien välisen ajan viileä kausi, toinen maailmansota, maailmansotien jälkeen luotu uusi maailmanjärjestys, kylmä sota ja Neuvostoliiton hajoamista seurannut muutoksen tila kansainvälisessä järjestelmässä. Euroopan kiristynyt poliittinen ilmapiiri ja kriisit, joiden osapuoli Venäjä on, heijastuvat väistämättä Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Viime vuosien tapahtumat ovat johtaneet erilaisiin arvioihin niin päättäjien, asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa. Tähdäten päiväkohtaista uutisointia syvempiin ja historiallisempiin näkökulmiin naapuruussuhteista luentosarja "100-vuotiaat naapurit" tarjoaa yhden foorumin keskusteluille Suomesta ja Venäjästä.

Seuraava luento

15.11.2017 Yhteiset globaalit haasteet
Puhujina Pekka Haavisto ja Christer Pursiainen

Juhlavuoden luentosarja huipentuu tilaisuuteen, jossa luodaan katsei valtakunnan rajojen ja erilaisten muiden jakolinjojen yli niihin globaaleihin haasteisiin, joissa Suomi ja Venäjäkin ovat osallisina. Miten nämä haasteet voidaan ratkoa yhdessä?

Puhujaesittelyt

Tohtori Christer Pursiainen on Norjan Tromsossa sijaitsevan Arktisen yliopiston (UIT):n yhteiskunnallisen ja ympäristöturvallisuuden professori ja Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan dosentti. Professori Pursiaisella on laaja kansainvälinen kokemus turvallisuuspolitiikan tutkimuksesta ja kansainvälisestä yhteistytöstä. Hän on toiminut tutkijana muun muassa Euroopan komission, Itämeren maiden neuvoston ja Nordregion tutkimuslaitoksissa ja -keskuksissa. Pursiainen on julkaissut laajasti niin tieteellisiä kuin laajalle yleisölle suunnattujakin artikkeleita ja kirjoja, jotka ovat käsitelleet muun muassa yhteiskunnallista turvallisuutta, kriisinhallintaa, kriittisen infrastruktuurin turvaamista, ulkopolitiikkaa sekä Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa.

Pekka Haavisto on kansainväliseen ympäristöturvallisuuteen erikoistunut asiantuntija ja Vihreiden presidenttiehdokas. Haavisto on tehnyt mittavan uran YK:n tehtävissä. Hän on vastannut UNEP:in tutkimuksista, jotka liittyvät konfliktien ympäristövaikutuksiin muun muassa entisen Jugoslavian alueella, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa ja Liberiassa. Haavisto on toiminut myös YK:n erityisavustajana Darfurin kriisissä sekä Suomen ulkoministerin erityisedustajana muun muassa Sudanin ja Somalian konflikteissa. Haavisto on ollut vierailevana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa ja vierailevana luennoitsijana Bristolin yliopistossa aiheenaan Venäjään liittyvät uudet turvallisuusuhat sekä kansainväliset ympäristökysymykset.

Koko ohjelma

Kaikki luennot pidetään keskiviikkoisin klo 17:00–18:45 Porthaniassa (Yliopistonkatu 3), sali II, 1. krs

15.2.2017 Suomen ja Venäjän väliset kulttuurivaikutukset
Laura Kolbe, Liisa Byckling, Tomi Huttunen