26.5.2014 Keskustelutilaisuus: Eurovaalien jälkeen

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, Eurooppalainen Suomi ry ja Helsingin yliopiston Alumniyhdistys järjestävät keskustelutilaisuuden

Eurovaalien jälkeen: EU:n tulevaisuus ja itäryhmän kehitysnäkymät

Aika: 26.5.2014, klo 14:30−17:30
Paikka: Eurooppa-sali (Malminkatu 16, Helsinki)

EU-maiden kansalaiset ovat äänestäneet yhteisön tulevaisuudesta. Mihin suuntaan unioni kehittyy ja ketkä siitä päättävät? Näkyykö tyytymättömyyden lisääntyminen, eriarvoisuuden kasvu ja EU-kriittisyys vaalien tuloksissa? Mitkä ovat perinteisten puolueiden, kuten esimerkiksi vasemmiston haasteet tänä päivänä? Onko unionin itäisen ja läntisen ryhmän maiden kehitysnäkymien välillä eroja? Miksi itä vaatii erityishuomiota?

Näihin kysymyksiin pyritään vastaamaan tilaisuudessa monipuolisesti ja verraten myös Suomen vaalituloksiin. Asiantuntijapuheenvuorot arvioivat vaalitulosta yhtäältä koko EU:n kehityksen ja yleiseurooppalaisten ilmiöiden näkökulmasta. Toisessa osassa pohditaan EU:n itäryhmää, eli Baltian, Balkanin ja itäisen Keski-Euroopan maiden alueellisia eroavaisuuksia.

Ohjelma:

Johdanto: Arto Aniluoto ja Katalin Miklóssy

Osa 1: Vaalitulos yleiseurooppalaisesta näkökulmasta

• Timo Miettinen (Eurooppa-tutkimuksen verkosto): Eurooppa vaalien jälkeen
  • Arto Aniluoto: (Eurooppalainen Suomi ry): Vaalitulos kansalaisten ja demokratian kehityksen näkökulmasta
  • Mikko Majander (Kalevi Sorsa Säätiö): Vasemmiston voima vai voimattomuus?

Osa 2: Eurovaalitulos itäryhmän näkökulmasta

• Sigrid Kaasik-Krogerus (HY): ‘Laulava vallankumous’ Viron EU-vaaleissa