Menneet tapahtumat 2007

Kirjanjulkistamistilaisuus

Venäjä ja Suomi - juhlakirja professori Timo Vihavaiselle 9.5.2007

Aika: 9.5. 2007 klo 15.00

Paikka: Aleksanteri-instituutti, Unioninkatu 33, neuvotteluhuone 2. krs.

Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavaiselle omistetun juhlakirjan artikkelit kattavat ajallisesti periodin 1800-luvun alusta nykyhetkeen saakka. Artikkelit liittyvät yleiseen historiaan, kulttuurihistoriaan ja kielitieteen historiaan. Osassa artikkeleita esitetään pelkästään Venäjään liittyvää problematiikkaa, mutta suurin osa liittyy tavalla tai toisella suomalais-venäläisiin kohtaamisiin historian saatossa.

Kirjoittajat ovat tunnettuja Venäjän (historian) tutkijoita ja -tuntijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Mukana on mm. maineikas Suomen ystävä, professori Richard Stites ( University of Georgetown , USA ), joka kirjoittaa aiheesta " Brothers of the Sword: Riding to Liberty from Spain to Russia in the 1820s".

Dos. Alpo Juntunen Maanpuolustuskorkeakoulusta on kirjoittanut katsauksen " Venäläisen geostrategian vaikutus Mannerheimiin" , yliopistonlehtori Arto Luukkanen (Renvall-instituutti) aiheesta "Berlusconimainen tyköilmiö" vai Venäjän maailmanlaajuinen tehtävä? Uuden Venäjän kansallista ideaa etsimässä", Helsingin yliopiston poliittisen historian prof.emer Osmo Jussila Leninin vallankumouskäsityksestä ja Tampereen yliopiston slaavilaisen filologian prof. Marja Leinonen otsikolla "Samojedologia lähtökuopissa".