Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Aleksanteri-konferenssi käynnistyi erikoissessiolla

Panelistit Arkady Moshes, Maria Lipman, Nikolay Petrov ja Stephen Hanson näkivät Venäjän tulevaisuuden synkkänä.

Kolmipäiväinen Aleksanteri-konferenssi, Restructuring State and Society in Russia (22.-24.10.) käynnistyi keskiviikkoaamuna erikoissessiolla, jossa keskusteltiin Venäjän tulevaisuudesta otsikolla Russia after 2014. Päärakennuksen pieneen juhlasaliin nimekkäitä puhujia kuulemaan oli saapunut noin 200 kiinnostunutta, ja koko konferenssiin on rekisteröitynyt yli 400 henkeä.

Konferenssin virallisen ohjelman avasi klo 12.00 ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Lisää kuvia ja konferenssitunnelmia Aleksanteri-instituutin Facebook-sivulla,

Aleksanteri News 4/2014 - konferenssinumero

 

Aleksanteri News 4/2014 sisältää 14. Aleksanteri-konferenssin ohjelman kokonaisuudessaan, pääpuhujien esittelyt sekä ohjeet konferenssipaikkojen löytämiseksi.

Mukana on myös kuvaus käynnistyvästä RussiaHUB Helsinki -osaamisyhteisöstä, juttu Ukraina-opintojen hurjasta suosiosta sekä vierailevista tutkijoistamme.

Aleksanteri Insight 5/2014 - Vladimir Gel'man

 

Venäjä on uhrannut autoritaarisen modernisaation projektinsa sotilaallisen voiman ja turvallisuuspalveluiden kehittämisen tieltä, kirjoittaa Vladimir Gelman Aleksanteri Insight 5/2014 puheenvuorossaan otsikolla Ukrainan kriisi ja Venäjän sisäpolitiikka.

Tutustu Aleksanteri Insight -sarjaan täällä.

 

Tutkijatohtoreita ja vanhempia tutkijoita huippuyksikköön

Venäjän modernisaation valinnat -huippuyksikkö hakee 1-2 vanhempaa tukijaa ja 1-3 tutkijatohtoria määräaikaisiin työsuhteisiin alkaen 1.1.2015. Hakuaika päättyy 22.10.2014.

Lue hakuilmoitukset täältä

Haku Keski-Aasian tutkimuksen tutkijavierailuihin auki

Aleksanteri-instituutti kutsuu kansainvälisiä Keski-Aasiaan erikoistuneita, väitelleitä tutkijoita 1-3 kk:n tutkimusvierailulle kevätlukukaudella 2015. Hakuaika päättyy 28.10.2014.

Lisätietoja vierailuohjelman sivuilla

Aleksanteri-konferenssin ohjelma julkaistu

22.-24.10.2014 järjestettävän konferenssin "Restructuring State and Society in Russia" ohjelma on julkaistu konferenssisivuilla. Kansainvälinen konferenssi pureutuu ajankoihtaiseen teemaan yli 60 paneeli- ja luentotilaisuudessa. Pääpuhujina Alexander Etkind, Stephen E. Hanson, Oleg Kharkhordin, Alena Ledeneva ja Maria Lipman. Konferenssin avaa keskiviikkona 22.10. klo 12.00 ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Konferenssin tilaisuudet ovat avoinna yleisölle. Rekisteröityminen e-lomakkeella.

 

Uutuuskirja kilpailusta sosialistisessa yhteiskunnassa

 

Sosialistisen systeemin ytimessä oli ylhäältä annettujen tavoitteiden täyttäminen ja idea epäitsekkäästä yhteistyöstä. Monet läntisen markkinatalouden mallit näyttäytyivät kuitenkin houkuttelevina niin ruohonjuuritasolla kuin päättäjillekin. Millainen kilpailu oli mahdollista Neuvostoliitossa ja itäisen Euroopan suunnitelmatalouksissa?

Katalin Miklóssyn ja Melanie Ilicin toimittama teos Competition in Socialist Society valottaa kilpailun muotoja ja mahdollisuuksia sosialistisen yhteiskunnan eri alueilla. Kirja julkaistiin Routledge Studies in the History of Russia and Eastern Europe -sarjassa 2014

 

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

 

Tapahtumat muualla

International Conference in Helsinki 20.-21.10.2014
Development of Russian Law-VII: Law-Making and Law-Breaking in the Context of Securitization and Neo-conservatism

The XVI HSE April International Academic Conference on Economic and Social Development 7.-10.4.2015

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit