6.10.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Regula Zwahlen:
The Concept(s) of Freedom in Russian Thought

7.-8.10.2016
Konferenssi: North European and Russian Societies in the Enlightenment:
Modernisation and Cultural transfer

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Migrant Workers in Russia -kirja julkaistu

 

Aleksanteri-instituutin tutkijoiden, Anna-Liisa Heusalan ja Kaarina Aitamurron toimittama Migrant Workers in Russia: Global Challenges of the Shadow Economy in Societal Transformation -kirja on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Routledge Contemporary Russia and Eastern Europe Series. Kirjaan ovat kirjoittaneet lukuisat Aleksanteri-instituutin tutkijat.

 Lisätietoa kirjasta on luettavissa tästä »».

 

Aleksanteri Insight 4/2016 Rustam Urinboyev

 

Venäjää ei voi ymmärtää pelkästään muodollisen politiikan ja makrotason kehityskulkujen valossa, vaan huomioon on otettava myös mikrotason valtarakenteet, kirjoittaa Rustam Urinboyev.

Aleksanteri Insight 4/2016: Siirtotyöläiset ja rinnakkaiset oikeusjärjestykset Venäjällä

Authoritarian Modernization in Russia -kirja julkaistu

 

Aleksanteri-instituutin FiDiPro-professori Vladimir Gelmanin toimittama kirja ”Authoritarian Modernization in Russia” on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Studies in Contemporary Russia.

 

Studies in Contemporary Russia -kirjasarjan päätoimittajana on Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Kirjasarja on Aleksanteri-instituutissa toimivan, Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen huippuyksikön The Finnish Centre of Excellence in Russian Studies – Choices of Russian Modernisation toimittama. Syksyn kuluessa kirjasarjassa ilmestyy muitakin julkaisuja.
Vladimir Gelmanin toimittamaa kirjaa esitellään tarkemmin Aleksanteri-konferenssissa: Life and Death in Russia, 26.–28.10.2016.

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

ResearchGuide - opas tiedonhankintaan julkaistu

Helsingin yliopiston kirjaston, Kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston ja Aleksanteri-instituutin kirjaston yhteistyönä rakennettu Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tiedonhankinnan opas, ResearchGuide to Russian and Eastern European Studies, ohjaa VIE-alueen tutkimuksen tärkeimpien tiedonlähteiden käyttöön. Kirjat, lehdet, e-aineistot ja tiedonhaun portaalit on koottu yhdelle sivustolle, jolta löytyy myös vinkkejä tiedonhakuun, uutisia alan aineistoista ja tietoa mm. opinnäytteistä, arkistoista ja tilastotiedonlähteistä. Mukana on niin open access -aineistoja kuin kirjastojen hankkimia maksullisia aineistojakin. Vaikka osa aineistoista avautuu vain Helsingin yliopiston verkossa, on itse opas avoin aarrearkku kaikille alan tutkijoille, opiskelijoille ja muille tiedonjanoisille.

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

Aleksanteri News 2/2016

 

Tuoreessa Aleksanteri Newsin numerossa esitellään opintojen uusia tuulia: FRRESH-jatkokoulutusverkostolla on historiansa ensimmäinen kesäkoulu elokuussa ja uusi kansainvälisille opiskelijoille suunnattu Russian Studies -maisteriohjelma alkaa vuonna 2017. Keväällä 2016 ensi kertaa järjestetty työelämäkurssi "Managing Cultural Diversity" saa jatkoa, samoin suositut modulaariset maisteriohjelmat.

Aleksanteri News 2/2016 esittelee lisäksi 13 tulevan lukuvuoden kansainvälistä tutkijavierasta ja tukun uusia hankkeita ja julkaisuja. Tietysti palaamme myös vielä hetkeksi 20-vuotisjuhlaseminaarin tunnelmiin, joihin pääsee tutustumaan myös videotallenteiden kautta.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit