9.2.2016
MERMAID-hankkeen loppuseminaari (Ilmatieteen laitoksella).

10.2.2016
Keskustelutilaisuus
Geopolitical Dimensions of the Conflict in the Donbass Region of Ukraine

12.2.2016
Sigrid Kaasik-Krogeruksen väitös Normative Stories of the Formative Moment - Construction of Estonian National Identity in Postimees during the EU Accession Process

18.2.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Dr. Madeleine Reeves: Keeping the Road Open: Waiting, Migrating and the Domestication of Hope in Kyrgyzstan

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Väitöksiä Helsingissä ja Jyväskylässä

 

Helmi-maaliskuussa 2016 on luvassa kolme Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen väitöstilaisuutta. MA Sigrid Kaasik-Krogerus väittelee 12.2. Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Normative Stories of the Formative Moment - Construction of Estonian National Identity in Postimees during the EU Accession Process".

FM Tuomas Laine-Frigrenin yleisen historian väitöskirjan "Searching for the Human Factor: Psychology, Power and Ideology in Hungary during the Early Kádár Period" tarkastustilaisuus on Jyväskylän yliopistossa 13.2., ja FM Ira Jänis-Isokangas väittelee Tampereen yliopistossa 11.3. historiatieteen alalta aiheesta “Neuvostovallan taistelu huliganismia vastaan 1920-luvulla: käsitteet, politiikka ja käytännön toimet”.

Visiting Scholars -ohjelman apurahat haettavissa 5.2. asti

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille tutkijoille mahdollisuuden 1-3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Ohjelma on avoinna eri uravaiheissa oleville tutkijoille post doc -tasolta lähtien.

Vierailevien tutkijoiden ohjelman apurahat lukuvuodelle 2016–2017 ovat nyt haettavissa. Hakuaika päättyy 5.2.2016. Lisätietoa ohjelmasta ja hausta englanninkielisiltä sivuilta.

Venäjän lastensuojelu ja sijaishuolto hankkeen tarkastelussa

 

Meri Kulmalan työryhmän tutkimushanke A child's right to a family: deinstitutionalization of child welfare in Putin's Russia on saanut Helsingin yliopiston kolmivuotisen (2016-2018) tutkimusrahoituksen. Hankkeessa pureudutaan Venäjän lastensuojelua ja erityisesti sijaishuoltoa koskeviin uusiin kansallisiin ohjelmiin ja niiden toteutumiseen käytännössä.

Yliopisto kohdentaa vuosittain varojaan tutkimustoiminnan tukemiseen. Kolmivuotisten tutkimushankkeiden määrärahat on tarkoitettu lupaaville Helsingin yliopiston tutkijoille. Kulmalan hanke sai rahoitusta myös Koneen Säätiön syksyn haussa.

Rahoitusta suomalais-venäläiseen tutkimusyhteistyöhön

 

Vladimir Gel'manin, Sanna Turoman ja Ira Jänis-Isokankaan hanke Finnish-Russian network in Russian and Eurasian studies in the field of social sciences and humanities (FRRESH) aluetutkimuksen ja tutkijakoulutuksen kehittämiseksi on saanut Koneen Säätiöltä 200 000 euron rahoituksen.

Monitieteinen verkostohanke toteutetaan yhteistyössä mm. Pietarin eurooppalaisen yliopiston (EUSP) kanssa. Myös toinen monitieteinen, kansainvälisessä yhteistyössä toteutettava hanke, Meri Kulmalan työryhmän Lapsen oikeus perheeseen: Lastensuojelun deinstitutionalisaatio Putinin Venäjällä, sai rahoituksen samassa haussa. Tutkija-apuraha myönnettiin Saara Ratilaisen tutkimukseen Venäjän Internet-alakulttuureista ja Emma Hakalan tutkimukseen ympäristöturvallisuudesta konfliktinjälkeisellä Länsi-Balkanilla.

Aleksanteri Insight: Itäisen Euroopan vastaus pakolaiskriisiin

 

EU:n itäryhmässä kytevä vahva vastustus pakolaiskriisiä koskevia läntisten jäsenmaiden ehdotuksia kohtaan alkaa vaikuttaa olennaisesti EU:n päätöksentekoon, kirjoittaa Katalin Miklóssy Aleksanteri Insightin numerossa 6/2015.

Promoting Urban Sustainability in the Arctic -hanke

 

Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen on saanut Suomen Akatemian ja Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) Partnership for International Research Collaborationin (PIRE) viisivuotisen yhteishankerahoituksen vuosille 2016-2020.

Promoting Urban Sustainability in the Arctic -hankkeessa kansainvälinen tutkijaverkosto kehittää arktisten kaupunkien kestävyysindeksin, jonka avulla sekä arvioidaan ihmistoiminnan seurauksia että annetaan politiikkasuosituksia. Arktinen kestävyysindeksi auttaa rakentamaan osaamista kaupunkien kestävän kehityksen seuraamiseen muissakin äärimmäisissä ympäristöissä ja tarjoaa työkaluja edistymisen mittaamiseen.

Uusi julkaisu stalinismin tulkinnoista

 

Stalinismi tunnetaan monista ominaispiirteistään, kuten yksipuoluediktatuurista ja poliittisesta terrorista. Ilmiö herättää kuitenkin edelleen kysymyksiä ja erilaisia tulkintoja, joihin pureudutaan Markku Kangaspuron ja Vesa Oittisen toimittamassa kirjassa Discussing Stalinism: Problems and Approaches (Aleksanteri Institute, 2015).

Lue kirjasta lisää, ja tilaa se omaksesi verkkolomakkeella.

Lukiolaisia vierailulla

Opettaja Henri Ruusuvuori Tapiolan lukiosta Espoosta otti yhteyttä ja toi kurssinsa oppilaat vierailulle Aleksanteri-instituuttiin keskustelemaan Suomen roolista kansainvälisessä politiikassa ja erityisesti suhteessa Venäjään. Jussi Lassila, Markku Kivinen ja Anna-Liisa Heusala vastasivat opiskelijoiden kiperiin kysymyksiin Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan kysymyksistä sekä suhteista Suomeen.

Tapiolan lukion opiskelijat tutustumassa instituuttiin 30.10.

Aleksanteri-konferenssin aiheena Venäjän kulttuurin nykytila

Monitieteinen, järjestyksessään 15. Aleksanteri-konferenssi, Culture and Russian Society, käynnistyi pyöreän pöydän keskustelulla Venäjän kulttuurin tilasta. Keskusteluun osallistuivat kirjailijat ja toimittajat Artemy Troitsky, Roman Senchin ja Kalle Kniivilä sekä kustantaja Irina Prokhorova (kuva yllä). Konferenssin avasi pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Ensimmäisen konferenssipäivän pääpuhujat Catriona Kelly ja Vera Tolz (kuva alla) käsittelivät Venäjän kansallisen ja kulttuuri-identiteetin muutoksia päärakennuksen täydessä juhlasalissa.

Lisää kuvia ja konferenssiuutisia Aleksanteri-instituutin Facebook-sivulla sekä Twitterissä.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

4.2.2016
Book launch at the Helsinki Collegium for Advanced Studies: Democracy in Dialogue, Dialogue in Democracy

13.2.2016
FM Tuomas Laine-Frigrenin väitös "Searching for the Human Factor: Psychology, Power and Ideology in Hungary during the Early Kádár Period" Jyväskylässä.

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit