19.1.2017
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Ilya Kalinin (Saint Petersburg State University, Russia): Protest Movement in Russia (2011-2012). Cultural distinctions and political similarities: dialectics of the defeat

15.2.2017
"100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä”: Suomen ja Venäjän väliset kulttuurivaikutukset.
Helsingin yliopiston ja Aleksanteri-instituutin järjestämä yleisöluentosarja aloittaa paneelilla Suomen ja Venäjän välisistä kulttuurivaikutuksista. Aiheesta kertomassa Laura Kolbe, Liisa Byckling ja Tomi Huttunen, joiden puheenvuorojen jälkeen keskustelu avataan yleisölle.
AIKA: Keskiviikko 15.2. klo 17:00-19:00
PAIKKA: Porthania PII, 1. krs, Yliopistonkatu 3

Lisää tapahtumia >>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Visiting Fellows -ohjelman apurahat haettavissa 10.2.2017 asti

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille tutkijoille mahdollisuuden 1-3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Ohjelma on avoinna eri uravaiheissa oleville tutkijoille post doc  -tasolta lähtien.
Vierailevien tutkijoiden ohjelman apurahat lukuvuodelle 2017–2018 ovat nyt haettavissa. Hakuaika päättyy 10.2.2017. Lisätietoa ohjelmasta ja hausta englanninkielisiltä sivuilta.

Väitöskirja 28.1. Elina Viljanen: The Problem of the Modern and Tradition

Väitös 28.1.2017 Helsingin yliopistolla: Elina Viljanen: THE PROBLEM OF THE MODERN AND TRADITION: Early Soviet Musical Culture and the Musicological Theory of Boris Asafiev (1884–1949)

Kiittävä arvio Competition in Socialist Society -kirjalle

Katalin Miklóssyn ja Melanie Ilicin toimittama Competition in Socialist Society (Routledge, 2014) sai kiittävän kirja-arvion Contemporary European History -lehdessä. Arvion mukaan kirjassa käsitteellistetään itäisen Euroopan historiaa tuoreilla tavoilla. Kirja perustuu vuosina 2010–2012 toimineeseen Competition in Socialist Society -hankkeeseen.

 

Koneen Säätiöltä apurahaa dosentti Anna-Liisa Heusalan ja tutkijatohtori Meri Kulmalan johtamiin tutkimushankkeisiin

Koneen Säätiön apurahat tieteen ja taiteen avauksille on myönnetty 8. joulukuuta. Myönnetyistä 41,6 miljoonasta 64 % suuntautui tieteeseen, 13 % taiteeseen ja 22 % tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin. Uusia apurahansaajia oli reilut 60 prosenttia.

Aleksanteri-instituutista apurahan saajien joukossa ovat dosentti Anna-Liisa Heusala ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Meri Kulmala.

Heusalan johtamassa 3-vuotisessa hankkeessa tarkastellaan paperittomien työläisten liikkumista sekä integraatiota Venäjällä ja Kulmalan hankkeessa lastensuojelun deinstitutionalisaatiota Putinin Venäjällä.

Parhaimmat onnittelut!

Lisätietoa hankkeista löytyy täältä.

Aleksanteri-konferenssin videotallenteet julkaistu

Mistä vuoden 2016 Aleksanteri-konferenssissa "Life and Death in Russia" keskusteltiin? Konferenssin videotallenteet on nyt julkaistu Aleksanteri-instituutin YouTube-sivustolla.

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

Aleksanteri Insight 5/2016
Meri Kulmala: Venäjän lastensuojelu-uudistus

 

Uusin Aleksanteri Insight on julkaistu: Yksi Venäjän lastensuojelu-uudistuksen riskeistä on, että keskitytään instituutioiden pintaremonttiin, kirjoittaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Meri Kulmala.

Aleksanteri Insight 5/2016: Venäjän lastensuojelu-uudistus

Aleksanteri News 3-4 julkaistu

 

Uusin Aleksanteri News on julkaistu! Numero keskittyy esittelemään Aleksanteri-konferenssin 2016 “Life and Death in Russia” tarjontaa sisältäen muun muassa konferenssin ohjelman ja pääpuhujien esittelyt. Face of the Month -juttusarjassa on vuorossa tutkijatohtori Marina Khmelnitskayan haastattelu, jossa hän valottaa näkemystään Venäjän päätöksentekoprosesseista, erityisesti asumispolitiikan näkökulmasta. Marina Khmelnitskaya on myös yksi tämän vuoden Aleksanteri-konferenssin järjestäjistä. Konferenssin lisäksi Aleksanteri News’in numero 3-4 sisältää muita uutisia, erityisesti instituutin uusista julkaisuista.

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit