15.4.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Sergey Glebov: In Search of Russian Modernity: Jakobson, Eurasianism, and the Making of Early Structurialism

7.5.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Christine Engel: The Lure of Eurasianism and its Traces in Recent Russian Films

21.-23.10.2015
Aleksanteri-konferenssi
Culture and Russian Society


Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Aleksanteri-instituutti erillisenä laitoksena tiedekuntaan

Helsingin yliopiston hallitus päätti perjantaina 20.3.2015, että Aleksanteri-instituutti siirtyy erillisenä laitoksena humanistisen tiedekunnan yhteyteen 1.1.2016 lukien. Hallituksen päätöksen taustalla on Helsingin yliopiston kauden 2013–2016 strateginen linjaus, jonka yhtenä toimenpiteenä on tiedekunta- ja laitosrakenteen kehittäminen toiminnallisesta näkökulmasta.

 Instituutin monitieteinen ja valtakunnallinen toiminta jatkuu, ja se pyrkii jatkossa yhä tiiviimpään ja tarkoituksenmukaisempaan yhteistyöhön Helsingin yliopiston kaikkien tiedekuntien kanssa. Jo syksyllä 2015 käynnistyy aivan uudenlainen Venäjä-opintokokonaisuus maisterivaiheen opiskelijoille.

Uusi Aleksanteri Cold War Series -julkaisu


ISBN 978-951-51-0019-1 
 

Nordic Cold War Cultures. Ideological Promotion, Public Reception and East - West Interactions on toinen julkaisu Aleksanteri-instituutin kylmä sota -tutkimussarjassa. Valur Ingimundarsonin and Rósa Magnusdottirin toimittamassa teoksessa kymmenen pohjoismaista tutkijaa tarkastelee pohjoismaiden suhteita suurvaltoihin niin kuin ne heijastuivat mm. ystävyyskaupunkitraditiossa, propagandassa ja muissa aikakauden kulttuurin ilmiöissä.

Lue lisää ja tilaa kirja!

Ukraina nyt. Asiantuntijat Tiedekulmassa 26.2.

Kuva: Linda Tammisto / HY

RussiaHUB Helsinki järjesti torstaina 26.2. Tiedekulmassa Ukrainan tilannetta ruotivan aamiaistilaisuuden medialle. Tiiviiden alkupuheenvuorojen jälkeen Iikka Korhonen (Suomen Pankki), Mark Teramae (Aleksanteri-instituutti), Sinikukka Saari (Ulkopoliittinen instituutti), Tommi Lappalainen (Maanpuolustuskorkeakoulu) ja Markku Kivinen (Aleksanteri-instituutti) antoivat haastatteluja tiedotusvälineille. Tutkijoiden jakama käsitys Ukrainan taistelujen jatkosta oli, että epävarma tilanne Itä-Ukrainassa tulee jatkumaan.

Katso otteita keskustelusta:

Aleksanteri-konferenssi 2015: Culture and Russian Society

15. vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 21.-23.10.2015 teemalla Culture and Russian Society. Pyydämme ehdotuksia paneeleiksi ja esitelmiksi 17.5. mennessä konferenssisivujen www.helsinki.fi/aleksanteri/conference2015 kautta.

Katja Lehtisaari kirjoittaa mainosmarkkinoiden uusjaosta

  Viime aikojen muutokset median sääntelyssä Venäjällä näyttävät johtavan kohti samaa päämäärää, yhä suurempaa valtion ohjailua, kirjoittaa tutkija Katja Lehtisaari Aleksanteri Insightin numerossa 1/2015.

 

Aleksanteri News 1/2015 kokoaa alkuvuoden uutiset

  Vuoden ensimmäinen Aleksanteri News muistuttaa 20.2. päättyvästä Visiting Scholars -hausta, ja julistaa avoimeksi Aleksanteri-konferenssin esitelmäkutsun. Uutiskirjeessä esitellään Aleksanteri-instituutin, ja Venäjäntutkimuksen huippuyksikön uusimpia hankkeita ja tutkijoita sekä valikoima tuoreita julkaisuja. Face of the Month on tällä kertaa Ukraina-spesialistimme Mark Teramae.

Lataa Aleksanteri News 1/2015 luettavaksi tästä, tai nouda omasi Aleksanteri-instituutista.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

7.-10.4.2015
The XVI HSE April International Academic Conference on Economic and Social Development

4.6.2015
The Baltic Sea Forum of Finland

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit