15.-19.9.
Euroopan uusjako -teemaviikko Tiedekulmassa.

24.9. klo 9.45-12.00
Aleksanteri-instituutin tutkimuksen esittelypäivä

25.9. klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Dmitry Efremenko: EU - Ukraine - Russia Trilateral Political Dialogue and Economic Cooperation as an Alternative to Geopolitical Rivalry in Eastern Europe 

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tervetuloa Tiedekulman teemaviikolle 15.-19.9.2014!

Miten Ukrainan kriisi vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen? Minkälaisia uusia jakolinjoja Eurooppaan on syntynyt? Miten sallittu ja ei-sallittu määritellään jatkossa? Entä millaiselle arvopohjalle Euroopan maiden yhteistyötä rakennetaan?

Aleksanteri-instituutin, valtiotieteellisen tiedekunnan ja oikeustieteellisen tiedekunnan järjestämällä Euroopan uusjako -viikolla Tiedekulmassa tarkastellaan Euroopan uusia rautaesirippuja alan asiantuntijoiden johdolla.

Lue lisää Tiedekulman sivuilta.
Katso livelähetyksiä Tiedekulmasta.
Tulosta viikon ohjelma (pdf)

Voit osallistua teemaviikkoon myös vastaamalla mm. demokratiaa, koulutusta ja maahanmuuttoa koskeviin kysymyksiin osoitteessa bit.ly/1oLVOxG, ja vertaamalla niitä muiden eurooppalaisten vastauksiin.

Miksi Venäjän malli kiinnostaa EU:n itäryhmässä?

 

Itäryhmän poliittiset trendit voivat muodostaa Troijan hevosen kaltaisen ilmiön EU:n sisälle, kirjoittaa Katalin Miklóssy Aleksanteri Insightin syyskuun numerossa.

Tutustu Aleksanteri Insight -sarjaan täällä.

Uutuuskirja kilpailusta sosialistisessa yhteiskunnassa

 

Sosialistisen systeemin ytimessä oli ylhäältä annettujen tavoitteiden täyttäminen ja idea epäitsekkäästä yhteistyöstä. Monet läntisen markkinatalouden mallit näyttäytyivät kuitenkin houkuttelevina niin ruohonjuuritasolla kuin päättäjillekin. Millainen kilpailu oli mahdollista Neuvostoliitossa ja itäisen Euroopan suunnitelmatalouksissa?

Katalin Miklóssyn ja Melanie Ilicin toimittama teos Competition in Socialist Society valottaa kilpailun muotoja ja mahdollisuuksia sosialistisen yhteiskunnan eri alueilla. Kirja julkaistiin Routledge Studies in the History of Russia and Eastern Europe -sarjassa 2014

 

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

 

Trading with the Soviet Union - idänkaupasta englanniksi

Suomi oli ainoa kehittynyt markkinatalous, joka harjoitti bilateraalikauppaa Neuvostoliiton kanssa järjestelmän romahtamiseen saakka. Päinvastoin kuin itäisen Euroopan maissa, Suomessa sekä viranomaistahot että julkinen mielipide ovat perinteisesti pitäneet idänkauppaa kannattavana. Idänkaupan hyödyt on tunnustettu sekä yritystasolla että maan yleisen talouden mittakaavassa.

Idänkauppaa ei juuri ole tarkasteltu kokonaisvaltaisesti englanniksi. Prof. Pekka Sutelan uusi julkaisu, Trading with the Soviet Union: The Finnish Experience 1944-1991 pyrkii täyttämään tämän aukon.

Teos on julkaistu Kikimora Publicationsin Series B:ssä (Kikimora Studies on Russia and Eastern Europe) kesäkuussa 2014

 

Tapahtumat muualla

International Conference in Helsinki 20-21.10.2014
Development of Russian Law-VII: Law-Making and Law-Breaking in the Context of Securitization and Neo-conservatism

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit