2.9.2015 klo 12-15
Seminaari yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa: Rajallinen ympäristö - miten jatketaan yhteistyötä Venäjän kanssa Suomenlahdella?

3.9.2015 klo 14.15-15.45
Visiting Fellows Research Seminar: Jelena Obradovic-Wochnik: Former Yugoslav Truth Commission: Contested Discourses and Divergent Narratives

3.9.2015
Maailman suurin tiedesauna! RussiaHUB Helsinki & ThinkFest

7.9.2015
Seminaari Exchanging Innovative Teaching Ideas: Incorporating Teaching Practice and Technology into University Teaching.

15.9.2015
Aleksanteri-instituutin tutkimuksen iltapäivä.

17.9.2015 klo 14
Seminaari From CCCP to ERC - The Unexpected Life of a Soviet Scientist, Dissident and Intellectual, vieraana Prof. Sergej Zilitinkevich


Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Suuri Ukraina-keskustelu avarsi näkymiä kriisiin

Aleksanteri-instituutti, Gaudeamus, Into Kustannus ja Teos järjestivät 27.8. Helsingin yliopistolla paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin Ukrainan ja Venäjän välistä kriisiä, Ukrainan sisäpoliittista tilannetta ja maan suhdetta länteen syvällisesti ja historialliset taustat huomioiden. Vilkkaaseen keskusteluun osallistuivat toimittajat Anna-Lena Laurén ja Kalle Kniivilä, dosentti Johannes Remy ja tutkijatohtori Hanna Smith. Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toimi moderaattorina.

Opiskelija, hae uuteen Venäjän tutkimuksen sivuaineeseen!

Syyskuussa alkava Monitieteinen Venäjän tutkimuksen sivuainekokonaisuus tarjoaa kattavan peruspaketin Venäjästä. Alan huippututkijat johdattavat perehtymään Venäjän valtioon, yhteiskuntaan, luonnonvaroihin, talouteen ja kulttuuriin - valitse koko paketti tai vain osa! Venäjä-osaaminen on Suomen kannalta kriittinen menestystekijä ja työelämään hakeutuvan maisterin kannalta ehdoton kilpailuetu.

Hakuaika on auki 17.8.-4.9.2015. Kurssikuvaukset löytyvät täältä. Ilmoittautuminen e-lomakkeella.

Opintokokonaisuus on avoin kaikille Helsingin yliopiston maisteriopiskelijoille tiedekunnasta riippumatta. Yksittäisille kursseille voivat osallistua lisäksi kaikki Helsingin yliopiston ja VIExpert-ohjelman opiskelijat. Aikaisempaa kokemusta Venäjään liittyvistä opinnoista tai venäjän kielen taitoa ei tarvita.

Uudella aloitteella kohti globaaleja ilmastohaasteita

Kaksi johtavaa tutkimusalaa Suomessa, ilmastonmuutostutkimus ja Venäjä-tutkimus, julkistivat 17.8. yhteisen ohjelmajulistuksen ilmastohaasteiden ratkaisemiseksi. Grand Challenges & Northern Societies -aloite tutkii ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia vaikutuksia sekä etsii keinoja vaikuttaa Venäjän ympäristöpolitiikkaan. Venäjä on avainasemassa globaalien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa, koska se käyttää valtaa ja hyödyntää luonnonvaroja suuressa osassa arktisia ja boreaalisia alueita.

Manifesti sekä lisätietoa aloitteesta on luettavissa RussiaHUB Helsingin sivuilla.

Hanna Lappalainen, Markku Kulmala, Veli-Pekka Tynkkynen ja Markku Kivinen esittelivät manifestin Pekka Haaviston vetämässä julkistustilaisuudessa.

Maailman suurin tiedesauna Suomenlinnassa 3.9.2015

RussiaHUB Helsinki järjestää maailman suurimman tiedesaunan osana Helsingin yliopiston Thinkfest-festivaalia torstaina 3.9. klo 16-20. Merisotakoulun tiloissa Suomenlinnassa keskustellaan Venäjän polttavista kysymyksistä: taloudesta, turvallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta Suomen parhaiden Venäjä-asiantuntijoiden johdolla. Alustusten jälkeen keskustelua jatketaan maailman suurimman puulämitteisen saunan lauteilla. Syksyn kuumin Venäjä-tapahtuma!

Tapahtuma on jo täynnä, mukaan mahtui 100 nopeinta ilmoittautujaa. Jos haluat ilmoittautua jonotuslistalle, katso ohjeet Thinkfest-sivulta.

Merisotakoulun saunassa keskustellaan syyskuussa Venäjästä

Marina Khmelnitskaya tutkijatohtoriksi huippuyksikköön

Suomen Akatemian Venäjän-tutkimuksen huippuyksikön Choices of Russian Modernisation johtoryhmä on valinnut avoinna olleeseen tutkijatohtorin tehtävään ajalle 1.9.2015-31.12.2017 Dr. Marina Khmelnitskayan Oxfordin yliopistosta. Khemlnitskayan tutkimusaihe on Tools of government for the Russian modernisation. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 30 kpl. Kiitämme kaikkia hakijoita!

Uutuuskirja analysoi Venäläistä autoritarismia

  FiDiPro-professori Vladimir Gel'manin uutuuskirja Authoritarian Russia. Analyzing Post-Soviet Regime Changes analysoi Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän hallintojärjestelmää ja niitä mekanismeja, jotka tuottavat ja ylläpitävät sen autoritäärisiä piirteitä.

Kirjanjulkaisun yhteydessä 10.6. järjestettiin myös seminaari What went wrong after the Soviet Union? Authoritarian Russia Today, jossa kansainvälinen tutkijapaneeli syventyi nyky-Venäjän poliittiseen diskurssiin.

Sarah Whitmore, Edwin Bacon ja Bettina Renz panelisteina Hanna Smithin vetämässä paneelissa.

Arktinen paradoksi ja Venäjän energiapolitiikka

 

Arktisen kautta Venäjä pyrkii vahvistamaan ajatusta maasta globaalina energiasuurvaltana, kirjoittaa Veli-Pekka Tynkkynen tuoreimmassa Aleksanteri Insight -sarjan julkaisussa.

Aleksanteri Insight 3/2015 (pdf)

Aleksanteri-konferenssissa kulttuuria monelta kantilta

Tulevan syksyn Aleksanteri-konferenssiin "Culture and Russian Society" lähetettiin yli 30 paneeliehdotusta ja 140 yksittäistä abstraktia. Aiheiden kirjo ulottuu nettimeemeistä ulkopolitiikan narratiiveihin ja perheiden asemaan.

Kiitämme kaikkia ehdotusten lähettäjiä. Hyväksytyille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 15.6. mennessä. Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 21.-23.10. 2015. Lisätietoa ja alustava ohjelma konferenssisivustolla.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

1.-2.9.2015 klo 15-19 Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro keskustelee mm. vodkasta Helsingin yliopiston Thinkfestissä.

3.9.2015 klo 17.00
Katalin Miklóssyn johtama Team Higher Education Unbounded kisaa Helsinki Challenge Pitch Night -semifinaalissa.

7.9.-16.11.2015
Turun Pietari-seura ry:n luentosarja Mitä tiedämme Ukrainasta?

13.-15.10.2015
Markku Kivinen ja Anna-Liisa Heusala puhuvat Maanpuolustuskorkea-koulussa: ISMS Annual Conference: (R)evolution of War.

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit