6.10.2015 klo 16-18
Yegor Gaidar's Legacy: Solutions for Russia's Current Economic Crisis? Seminaarin viimeinen ilmoittautumispäivä on 2.10.

8.10.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa
Ilya Vinkovetsky
:
Making Tea Russian: The Long Journey of a Colonial Product from southern China to eastern Europe

15.10.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Irina Busygina: "Unfinished Projects": Why Russia and the EU cannot tolerate each otherLisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Opetushanke EU:n itälaajentumisen vaikutuksista

 

Vanhempi tutkija Katalin Miklóssy on saanut kolmivuotisen rahoituksen Jean Monnet -moduulille The East within Europe: An Eastern Angle to European Studies. Hanketta rahoitetaan Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta vuosien 2015-2018 aikana.

Hankkeessa käsitellään EU:n laajentumisen historiaa uusista näkökulmista, tarkastellaan EU:hun vuoden 2004 jälkeen liittyneiden itäisen ja keskisen Euroopan maiden kehityskulkujen eriytymistä ja pohditaan EU:n itäisen naapuruuspolitiikan strategioita. Hanke haastaa tarinalinjan, jonka mukaan EU:n itälaajentuminen on merkinnyt demokratian voittokulkua jälkisosialistisessa Euroopassa. Hanke toteuttaa intensiiviopetus- ja MOOC -kursseja sekä tuottaa oppimateriaaleja.

RussiaHUB Helsingin Media Lab -hanke sai rahoituksen

 

Helsingin Sanomain Säätiö on myöntänyt tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron johtamalle Media Lab: Sananvapaus ja kriittinen journalismi Venäjällä -hankkeelle
150 000 euron rahoituksen.

Media Lab -hanke yhdistää akateemisen tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kokonaisuudeksi, joka valaisee sananvapauden ja kriittisen journalismin tilaa Venäjällä. Hanke syventää suomalaisen median Venäjä-asiantuntemusta verkostoimalla tutkijat ja toimittajat, opiskelijat ja venäläiset kollegat. Media Lab -hanke (2016-2018) toteutetaan osana RussiaHUB Helsinki -kokonaisuutta.

Onnistuuko Ukrainan eliitin yhdistyminen?

  Ukrainan nykyisen hallituksen lähestymistapa ei todennäköisesti toimi jakautuneessa yhteiskunnassa, kirjoittaa Yuliya Zabyelina Aleksanteri Insightin numerossa 4/2015.

Monitieteinen Venäjän tutkimus sivuaineena kiinnosti

Aleksanteri-instituutin ja nykykielten laitoksen kokoama uusi sivuainekokonaisuus Monitieteinen Venäjän tutkimus käynnistyi 10.9. johdantokurssilla Mistä tulet ja minne menet Venäjä? Ilmoittautumisaika kokonaisuuteen on päättynyt, mutta yksittäisille kursseille voi ilmoittautua Weboodissa pitkin lukuvuotta. Katso kurssien tiedot täältä.

Sari Autio-Sarasmon luento Venäjän historian suurista linjoista ja murroksista avasi Venäjän tutkimuksen johdantokurssin.

Uusi hanke tutkii Venäjän hybridisodankäyntiä

 

Venäläinen hybridisodankäynti on noussut keskeiseksi huolenaiheeksi Euroopan turvallisuusnäkymissä. Hanna Smithin (kuvassa) ja Bettina Renzin tutkimushanke Venäjän hybridisodan ytimessä: määritelmiä, toimia, käytäntöjä ja uhkiin varautumista pyrkii vastaamaan Venäjän hybridisodankäynnin tuomiin haasteisiin ja uhkakuviin.

Hankkeessa tuotetaan uutta empiiristä tietoa Venäjän strategisesta ajattelusta ja hybridisodankäynnin keinoista. Hanke rahoitetaan valtioneuvoston selvitys- ja tutkimusmäärärahoista. Lue lisää hankkeesta täältä.

Maailman suurimmassa tiedesaunassa ratkottiin Venäjän haasteita

venäjäsauna

Katri Pynnöniemi ja James Mashiri kertoivat sotilasdoktriinin muutoksesta (Kuva: Veikko Somerpuro)

Venäjä-tiedesauna keräsi Suomenlinnan Merisotakouluun satapäisen yleisön keskustelemaan Venäjän haasteista. Talouden, turvallisuuden ja ilmastonmuutoksen kysymyksistä alustivat akatemiaprofessori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta, kapteeniluutnantti James Mashiri puolustusvoimista, vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista sekä East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo. Alustusten jälkeen keskustelua jatkettiin maailman suurimman puulämmitteisen saunan lauteilla. Tapahtuman järjesti RussiaHUB Helsinki osana Helsingin yliopiston Thinkfest-tiedefestivaalia. Lue lisää RussiaHUB Helsingin sivuilta.

Suomenlahti - ympäristöyhteistyötä Venäjän kanssa

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Aleksanteri-instituutti järjestivät yhteisseminaarin Helsingin yliopistolla 2.9. Suomenlahden ympäristökysymyksistä. Presidentti Tarja Halonen avasi tilaisuuden, minkä jälkeen professori Markku Kivinen taustoitti Venäjän ja lännen yhteistyösuhteita, Aleksanteri-instituutin tutkija Daria Gritsenko puhui Itämeren merenkulusta ja ympäristöhallinnasta, Geologian tutkimuskeskuksen tutkijaprofessori Aarno Kotilainen kertoi merigeologisesta yhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä, SYKEn tutkijat Vilma Hakala ja Ljudmila Vesikko puhuivat Ukrainan kriisin vaikutuksista mielikuviin Venäjästä sekä Suomenlahti-vuoden ympäristöyhteistyöstä. Iltapäivän päätti paneelikeskustelu, johon osallistuivat Erja Tikka Ulkoasianministeriöstä, Kai Myrberg SYKEstä, Mathias Bergman Baltic Sea Action Groupista, Mikko Lohikoski Turun kaupungilta sekä Markku Kivinen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi professori Veli-Pekka Tynkkynen. Osa esitelmistä löytyy SlideShare-palvelusta.

Suomenlahti-seminaari

Yleisö kuuntelemassa presidentti Tarja Halosen avauspuheenvuoroa.

Suuri Ukraina-keskustelu avarsi näkymiä kriisiin

  Aleksanteri-instituutti, Gaudeamus, Into Kustannus ja Teos järjestivät 27.8. Helsingin yliopistolla paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin Ukrainan ja Venäjän välistä kriisiä, Ukrainan sisäpoliittista tilannetta ja maan suhdetta länteen syvällisesti ja historialliset taustat huomioiden.

Vilkkaaseen keskusteluun osallistuivat toimittajat Anna-Lena Laurén (kuvassa oik.) ja Kalle Kniivilä, dosentti Johannes Remy ja tutkijatohtori Hanna Smith (kuvassa vas.). Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro toimi moderaattorina.

Uudella aloitteella kohti globaaleja ilmastohaasteita

Kaksi johtavaa tutkimusalaa Suomessa, ilmastonmuutostutkimus ja Venäjä-tutkimus, julkistivat 17.8. yhteisen ohjelmajulistuksen ilmastohaasteiden ratkaisemiseksi. Grand Challenges & Northern Societies -aloite tutkii ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia vaikutuksia sekä etsii keinoja vaikuttaa Venäjän ympäristöpolitiikkaan. Venäjä on avainasemassa globaalien ilmastohaasteiden ratkaisemisessa, koska se käyttää valtaa ja hyödyntää luonnonvaroja suuressa osassa arktisia ja boreaalisia alueita.

Manifesti sekä lisätietoa aloitteesta on luettavissa RussiaHUB Helsingin sivuilla.

Hanna Lappalainen, Markku Kulmala, Veli-Pekka Tynkkynen ja Markku Kivinen esittelivät manifestin Pekka Haaviston vetämässä julkistustilaisuudessa.

Marina Khmelnitskaya tutkijatohtoriksi huippuyksikköön

Suomen Akatemian Venäjän-tutkimuksen huippuyksikön Choices of Russian Modernisation johtoryhmä on valinnut avoinna olleeseen tutkijatohtorin tehtävään ajalle 1.9.2015-31.12.2017 Dr. Marina Khmelnitskayan Oxfordin yliopistosta. Khemlnitskayan tutkimusaihe on Tools of government for the Russian modernisation. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 30 kpl. Kiitämme kaikkia hakijoita!

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

7.9.-16.11.2015
Turun Pietari-seura ry:n luentosarja Mitä tiedämme Ukrainasta?

10.9.-26.11.2015
Suomi-Venäjä -seura järjestää Tampereella luentosarjan Kuka on kartalla – Suomi, Venäjä ja muu maailma myllerryksessä.

13.-15.10.2015
Markku Kivinen ja Anna-Liisa Heusala puhuvat Maanpuolustuskorkea-koulussa: ISMS Annual Conference: (R)evolution of War.

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit