3.12.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa
Gertjan Plets: Corporate Security Meets Heritage Politics: Everyday Politics and Cultural Life in Russia's Resource Colonies


Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Uusi julkaisu stalinismin tulkinnoista

 

Stalinismi tunnetaan monista ominaispiirteistään, kuten yksipuoluediktatuurista ja poliittisesta terrorista. Ilmiö herättää kuitenkin edelleen kysymyksiä ja erilaisia tulkintoja, joihin pureudutaan Markku Kangaspuron ja Vesa Oittisen toimittamassa kirjassa Discussing Stalinism: Problems and Approaches (Aleksanteri Institute, 2015).

Lue kirjasta lisää, ja tilaa se omaksesi verkkolomakkeella.

Lukiolaisia vierailulla

Opettaja Henri Ruusuvuori Tapiolan lukiosta Espoosta otti yhteyttä ja toi kurssinsa oppilaat vierailulle Aleksanteri-instituuttiin keskustelemaan Suomen roolista kansainvälisessä politiikassa ja erityisesti suhteessa Venäjään. Jussi Lassila, Markku Kivinen ja Anna-Liisa Heusala vastasivat opiskelijoiden kiperiin kysymyksiin Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan kysymyksistä sekä suhteista Suomeen.

Tapiolan lukion opiskelijat tutustumassa instituuttiin 30.10.

Aleksanteri-konferenssin aiheena Venäjän kulttuurin nykytila

Monitieteinen, järjestyksessään 15. Aleksanteri-konferenssi, Culture and Russian Society, käynnistyi pyöreän pöydän keskustelulla Venäjän kulttuurin tilasta. Keskusteluun osallistuivat kirjailijat ja toimittajat Artemy Troitsky, Roman Senchin ja Kalle Kniivilä sekä kustantaja Irina Prokhorova (kuva yllä). Konferenssin avasi pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki. Ensimmäisen konferenssipäivän pääpuhujat Catriona Kelly ja Vera Tolz (kuva alla) käsittelivät Venäjän kansallisen ja kulttuuri-identiteetin muutoksia päärakennuksen täydessä juhlasalissa.

Lisää kuvia ja konferenssiuutisia Aleksanteri-instituutin Facebook-sivulla sekä Twitterissä.

Uusin Aleksanteri News esittelee konferenssin

Aleksanteri News 3-4/2015 sisältää 15. Aleksanteri-konferenssin Culture and Russian Society ohjelman ja tietoa pääpuhujista sekä konferenssia edeltävän pyöreän pöydän keskustelun osanottajista. Heistä monet ovat aktiivisia kulttuurivaikuttajia tämän päivän Venäjällä. Lisäksi numerossa kerrotaan viimeaikaisista tapahtumista instituutissa, jututetaan syksyn vierailevia tutkijoita ja esitellään piakkoin alkavia uusia projekteja ja opetusmoduuleja. Kuukauden kasvona on professori Vesa Oittinen, joka luotaa venäläisen filosofian asemaa globalisoituvassa maailmassa.

Venäjän kulttuuripolitiikka Aleksanteri Insightin aiheena

  Kremlin kulttuuripoliittinen ohjeistus tarjoaa välineet yhteiskunnalliseen marginalisointiin "venäläisen mentaliteetin" nimissä, kirjoittaa Sanna Turoma Aleksanteri Insightin numerossa 5/2015.

Opetushanke EU:n itälaajentumisen vaikutuksista

 

Vanhempi tutkija Katalin Miklóssy on saanut kolmivuotisen rahoituksen Jean Monnet -moduulille The East within Europe: An Eastern Angle to European Studies. Hanketta rahoitetaan Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta vuosien 2015-2018 aikana.

Hankkeessa käsitellään EU:n laajentumisen historiaa uusista näkökulmista, tarkastellaan EU:hun vuoden 2004 jälkeen liittyneiden itäisen ja keskisen Euroopan maiden kehityskulkujen eriytymistä ja pohditaan EU:n itäisen naapuruuspolitiikan strategioita. Hanke haastaa tarinalinjan, jonka mukaan EU:n itälaajentuminen on merkinnyt demokratian voittokulkua jälkisosialistisessa Euroopassa. Hanke toteuttaa intensiiviopetus- ja MOOC -kursseja sekä tuottaa oppimateriaaleja.

RussiaHUB Helsingin Media Lab -hanke sai rahoituksen

 

Helsingin Sanomain Säätiö on myöntänyt tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron johtamalle Media Lab: Sananvapaus ja kriittinen journalismi Venäjällä -hankkeelle
150 000 euron rahoituksen.

Media Lab -hanke yhdistää akateemisen tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen kokonaisuudeksi, joka valaisee sananvapauden ja kriittisen journalismin tilaa Venäjällä. Hanke syventää suomalaisen median Venäjä-asiantuntemusta verkostoimalla tutkijat ja toimittajat, opiskelijat ja venäläiset kollegat. Media Lab -hanke (2016-2018) toteutetaan osana RussiaHUB Helsinki -kokonaisuutta.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

27.11., CISR, Pietari: Meri Kulmala luennoi: “Post-Soviet “Political”? “Social” and “Political” in the Work of Russian Socially Oriented Сitizens’ Associations”.

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit