Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Instituutin toimisto suljettu 19.6.-2.8.

Aleksanteri-instituutin toimisto lomailee 19.6.-2.8.2015. Hyvää ja aurinkoista kesää kaikille!

Maailman suurin tiedesauna Suomenlinnassa 3.9.2015

RussiaHUB Helsinki järjestää maailman suurimman tiedesaunan osana Helsingin yliopiston Thinkfest-festivaalia torstaina 3.9. klo 16-20. Merisotakoulun tiloissa Suomenlinnassa keskustellaan Venäjän polttavista kysymyksistä: taloudesta, turvallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta Suomen parhaiden Venäjä-asiantuntijoiden johdolla. Alustusten jälkeen keskustelua jatketaan maailman suurimman puulämitteisen saunan lauteilla. Merkitse päivä ylös, sillä syksyn kuumin Venäjä-tapahtuma on tässä!

Ilmoittautuminen käynnistyy elokuussa - seuraa RussiaHUB Helsingin sivuja.

Merisotakoulun saunassa keskustellaan syyskuussa Venäjästä

Marina Khmelnitskaya tutkijatohtoriksi huippuyksikköön

Suomen Akatemian Venäjän-tutkimuksen huippuyksikön Choices of Russian Modernisation johtoryhmä on valinnut avoinna olleeseen tutkijatohtorin tehtävään ajalle 1.9.2015-31.12.2017 Dr. Marina Khmelnitskayan Oxfordin yliopistosta. Khemlnitskayan tutkimusaihe on Tools of government for the Russian modernisation. Hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 30 kpl. Kiitämme kaikkia hakijoita!

Uutuuskirja analysoi Venäläistä autoritarismia

  FiDiPro-professori Vladimir Gel'manin uutuuskirja Authoritarian Russia. Analyzing Post-Soviet Regime Changes analysoi Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän hallintojärjestelmää ja niitä mekanismeja, jotka tuottavat ja ylläpitävät sen autoritäärisiä piirteitä.

Kirjanjulkaisun yhteydessä 10.6. järjestettiin myös seminaari What went wrong after the Soviet Union? Authoritarian Russia Today, jossa kansainvälinen tutkijapaneeli syventyi nyky-Venäjän poliittiseen diskurssiin.

Sarah Whitmore, Edwin Bacon ja Bettina Renz panelisteina Hanna Smithin vetämässä paneelissa.

Arktinen paradoksi ja Venäjän energiapolitiikka

 

Arktisen kautta Venäjä pyrkii vahvistamaan ajatusta maasta globaalina energiasuurvaltana, kirjoittaa Veli-Pekka Tynkkynen tuoreimmassa Aleksanteri Insight -sarjan julkaisussa.

Aleksanteri Insight 3/2015 (pdf)

Aleksanteri-konferenssissa kulttuuria monelta kantilta

Tulevan syksyn Aleksanteri-konferenssiin "Culture and Russian Society" lähetettiin yli 30 paneeliehdotusta ja 140 yksittäistä abstraktia. Aiheiden kirjo ulottuu nettimeemeistä ulkopolitiikan narratiiveihin ja perheiden asemaan.

Kiitämme kaikkia ehdotusten lähettäjiä. Hyväksytyille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 15.6. mennessä. Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 21.-23.10. 2015. Lisätietoa ja alustava ohjelma konferenssisivustolla.

Suomen ja Venäjän suhde kiinnostaa diplomaatteja

Suurlähettiläät ja muut diplomaattikunnan edustajat yli kahdestakymmenestä maasta kokoontuivat 26.5. RussiaHUB Helsingin järjestämään keskustelutilaisuuteen kuulemaan, miltä Suomen ja Venäjän suhteet ja niiden kehitys näyttävät vasta käytyjen vaalien jälkeen. Vaikeaa kysymystä ruotimaan oli kutsuttu myös suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita. Tilaisuus oli ensimmäinen RussiaHUB Helsinki Roundtable for Diplomats -sarjassa, jonka tarkoitus on tuoda Venäjään liittyvää asiantuntija- ja tutkimustietoa diplomaattikunnan käyttöön ja edistää luottamuksellista ja kaikkia hyödyttävää keskustelua tärkeistä teemoista.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

IX World Congress of ICCEES 
August 3-8, 2015 // Chiba, Japan.

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit