9.3.2015 klo 13:00
Vierailuluento: Raymond Taras "Fear and the Making of Foreign Policy in Europe"

10.3.2015 klo 16.30
Higher Education Unbounded!-workshop

26.3.2015 klo 14.15
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Michal Pullmann: Pragmatic Radicalism of the "Long" 1970s": Ideology and Social Consensus in East and West

21.-23.10.2015
Aleksanteri-konferenssi
Culture and Russian Society


Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Ukraina nyt. Asiantuntijat Tiedekulmassa 26.2.

Kuva: Linda Tammisto / HY

RussiaHUB Helsinki järjesti torstaina 26.2. Tiedekulmassa Ukrainan tilannetta ruotivan aamiaistilaisuuden medialle. Tiiviiden alkupuheenvuorojen jälkeen Iikka Korhonen (Suomen Pankki), Mark Teramae (Aleksanteri-instituutti), Sinikukka Saari (Ulkopoliittinen instituutti), Tommi Lappalainen (Maanpuolustuskorkeakoulu) ja Markku Kivinen (Aleksanteri-instituutti) antoivat haastatteluja tiedotusvälineille. Tutkijoiden jakama käsitys Ukrainan taistelujen jatkosta oli, että epävarma tilanne Itä-Ukrainassa tulee jatkumaan.

Katso otteita keskustelusta:

Aleksanteri-konferenssi 2015: Culture and Russian Society

15. vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 21.-23.10.2015 teemalla Culture and Russian Society. Pyydämme ehdotuksia paneeleiksi ja esitelmiksi 17.5. mennessä konferenssisivujen www.helsinki.fi/aleksanteri/conference2015 kautta.

Katja Lehtisaari kirjoittaa mainosmarkkinoiden uusjaosta

  Viime aikojen muutokset median sääntelyssä Venäjällä näyttävät johtavan kohti samaa päämäärää, yhä suurempaa valtion ohjailua, kirjoittaa tutkija Katja Lehtisaari Aleksanteri Insightin numerossa 1/2015.

 

Aleksanteri News 1/2015 kokoaa alkuvuoden uutiset

  Vuoden ensimmäinen Aleksanteri News muistuttaa 20.2. päättyvästä Visiting Scholars -hausta, ja julistaa avoimeksi Aleksanteri-konferenssin esitelmäkutsun. Uutiskirjeessä esitellään Aleksanteri-instituutin, ja Venäjäntutkimuksen huippuyksikön uusimpia hankkeita ja tutkijoita sekä valikoima tuoreita julkaisuja. Face of the Month on tällä kertaa Ukraina-spesialistimme Mark Teramae.

Lataa Aleksanteri News 1/2015 luettavaksi tästä, tai nouda omasi Aleksanteri-instituutista.

 

Tule kannustamaan Katalin Miklóssyn tiimiä 28.1. klo 18!

Helsinki Challenge -ideakilpailun semifinalistit esittäytyvät PitchNight -illoissa ke 28. ja to 29.1.2015 Helsingin yliopiston juhlasalissa (Aleksanterinkatu 5).

Katalin Miklóssyn luotsaama tiimi Unbounded Pedagogy! estradilla keskiviikkona. Tule kannustamaan ja innostumaan! Ilmoittautuminen tästä linkistä.

Visiting Scholars -ohjelman apurahat haettavissa 20.2. asti

Aleksanteri-instituutin vierailevien tutkijoiden ohjelma tarjoaa ulkomaisille tutkijoille mahdollisuuden 1-3 kuukauden tutkimusvierailuun Helsingin yliopistossa. Ohjelma on avoinna eri uravaiheissa oleville tutkijoille post doc  -tasolta lähtien.
Vierailevien tutkijoiden ohjelman apurahat lukuvuodelle 2015–2016 ovat nyt haettavissa. Hakuaika päättyy 20.2.2015. Lisätietoa ohjelmasta ja hausta englanninkielisiltä sivuilta.

Uusia rekrytointeja

Venäjän tutkimuksen huippuyksikön johtoryhmä on valinnut VTT Meri Kulmalan (Helsingin yliopisto) ja Dr. Anna Lowryn (Indiana University) tutkijatohtorin tehtävään. Kv-suunnittelijan määräaikaiseen tehtävään valittiin FM Minna Hakkarainen. Kiitämme kaikkia hakijoita mielenkiinnosta!

Venäjän politologiyhdistys palkitsi parhaat julkaisut

  Andrey Starodubtsevin monografia "Платить нельзя проигрывать: Региональная политика и федерализм в современной России nousi kolmannelle sijalle, kun Venäjän politiikantutkijoiden yhdistys (RPSA) palkitsi vuoden 2014 parhaita politiikantutkimuksen julkaisuja. Kirjan on julkaissut EUSP Press, ja se löytyy sekä Aleksanteri-instituutin, että Slaavilaisen kirjaston kokoelmista.

 

Uusi hanke tutkii arktista energiapolitiikkaa

Aleksanteri-instituutissa käynnistyy tammikuussa 2015 uusi nelivuotinen hanke, jossa arvioidaan konsulttien asiantuntijuutta ja asiantuntijuuskulttuuria rajatylittävissä arktisissa energiahankkeissa. Assessing Intermediary Expertise in Cross-Border Arctic Energy Development -nimistä hanketta johtaa Veli-Pekka Tynkkynen.

Katalin Miklóssyn tiimi Helsinki Challenge -kilpailun jatkossa

Helsinki Challange

Katalin Miklóssyn tiimi on valittu 20 semifinalistin joukkoon kisaamaan 375 000 euron palkinnosta Helsinki Challenge -ideakilpailussa. Tiimin tarkoitus on jalostaa suomalaisesta pedagogisesta osaamisesta vientituote olosuhteisiin, joissa demokratia ja ihmisoikeudet ovat tabuja.
Lisätietoa Helsinki Challenge -kilpailun kotisivuilta. Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuussa 2015.

RussiaHUB Helsingin avajaisviikko yleisömenestys

Uusi Venäjä-toimijoiden osaamisyhteisö RussiaHUB Helsinki käynnisti toimintansa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 17.-21.11. Venäjän taloutta, modernisaatioita ja sananvapautta käsitelleet tilaisuudet keräsivät salin täyteen ja herättivät vilkasta keskustelua. RussiaHUB Helsingin tapahtumia on luvassa lisää ensi vuonna.
Tutustu RussiaHUB Helsinkiin: www.helsinki.fi/russiahub/

Toimittaja Maria Pettersson haastatteli Markku Kangaspuroa ja Jukka Pietiläistä Venäjän sananvapaustilanteesta.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

27.2.2015
Lecture by Stef Jansen: LIfe in the Meantime: politics of temporality in contemporary Bosnia and Herzegovina

7.-10.4.2015
The XVI HSE April International Academic Conference on Economic and Social Development

4.6.2015
The Baltic Sea Forum of Finland

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit