26.-28.10.2016
Aleksanteri-konferenssi
Konferenssin teemana "Life and Death in Russia". Lisätietoa >>

 

10.11.2016
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Irina Olimpieva (Centre for Independent Social Research, St. Petersburg, Russia)

15.11.2016
Dissernetin edustaja prof. Andrey Rostovtsev vierailee Aleksanteri-instituutissa.
Lisätietoa englanniksi >>

Lisää tapahtumia>>

 

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Kaksi tutkimusraporttia Venäjän turvallisuuspolitiikasta

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamien hankkeiden loppuraportit korostavat kontekstin ymmärtämisen tärkeyttä. Anna-Liisa Heusalan, Emilia Pyykösen ja Markku Kivisen Venäjän turvallisuuspolitiikka - tutkimus Suomessa ja kehitystrendit Venäjällä suosittelee Venäjän turvallisuustutkimuksen strategian luomista tukemaan päätöksenteon tietopohjaa. Suomen valinnoissa on huomioitava Venäjän pitkän aikavälin tavoitteiden toimeenpano. Valintoja ei kannata tehdä vain nykytilannetta koskevien näkemysten perusteella. Bettina Renzin ja Hanna Smithin toimittama After 'hybrid warfare', what next? - Understanding and responding to contemporary Russia pitää tärkeänä Venäjään liittyvän politiikan sekä turvallisuuspolitiikkaan liittyvien strategioiden avoimuutta ja laajan keskustelun ylläpitoa.

Aleksanteri Insight 5/2016
Meri Kulmala: Venäjän lastensuojelu-uudistus

 

Uusin Aleksanteri Insight on julkaistu: Yksi Venäjän lastensuojelu-uudistuksen riskeistä on, että keskitytään instituutioiden pintaremonttiin, kirjoittaa Suomen Akatemian tutkijatohtori Meri Kulmala.

Aleksanteri Insight 5/2016: Venäjän lastensuojelu-uudistus

 

Tutkijatohtori Meri Kulmalan haastattelu Venäjän kansalaisyhteiskunnasta

Kansalaisyhteiskunnan poliittiset motiivit ovat tiukan tarkkailun alla Venäjällä. Yhteiskunnallisia epäkohtia pystytään kuitenkin nostamaan esille.

− On totta, että valtaosa kansalaisjärjestöistä toimii Venäjällä lähinnä sosiaalisen hyvinvoinnin ja arkipäivän elämän laatua parantavien kysymysten parissa paikallisella ruohonjuuritasolla. Toiminta näyttäytyy ulospäin epäpoliittisena, sillä suoranaista agendaa valtiollisen politiikan muuttamiseen ei haluta eikä voidakaan tuoda esille, Suomen Akatemian tutkijatohtori Meri Kulmala Aleksanteri-instituutista kommentoi.

Lue koko haastattelu Helsingin yliopiston sivuilla >>

Puhetta Venäjän kansalaisyhteiskunnasta käydään myös Aleksanteri-konferenssissa. Katso ainakin paneelit 3A ja 6D ohjelmasta, jonka löydät täältä: http://www.helsinki.fi/aleksanteri/conference2016/ .

 

Aleksanteri News 3-4 julkaistu

 

Uusin Aleksanteri News on julkaistu! Numero keskittyy esittelemään Aleksanteri-konferenssin 2016 “Life and Death in Russia” tarjontaa sisältäen muun muassa konferenssin ohjelman ja pääpuhujien esittelyt. Face of the Month -juttusarjassa on vuorossa tutkijatohtori Marina Khmelnitskayan haastattelu, jossa hän valottaa näkemystään Venäjän päätöksentekoprosesseista, erityisesti asumispolitiikan näkökulmasta. Marina Khmelnitskaya on myös yksi tämän vuoden Aleksanteri-konferenssin järjestäjistä. Konferenssin lisäksi Aleksanteri News’in numero 3-4 sisältää muita uutisia, erityisesti instituutin uusista julkaisuista.

 

Kazakstanin puhemies vieraili yliopistolla

Kazakstanin parlamentin alahuoneen Mažiliksen puhemies Nurlan Nigmatulin piti perjantaina 21.10. yleisöluennon Helsingin yliopistolla. Puhemies käsitteli monipuolisesti Kazakstanin itsenäisyyden aikana tapahtuneita uudistuksia ja maan tulevaisuudennäkymiä sekä Suomen ja Kazakstanin välistä yhteistyötä. Erityisesti yhteistyö koulutuksen ja vihreän teknologian saralla nousi esille. Aihe on ajankohtainen myös siksi, että kesällä 2017 Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa järjestetään maailmannäyttely, jonka teemana on tulevaisuuden energia ja johon myös Suomi osallistuu.

 

Aleksanteri-konferenssi "Life and Death in Russia"

16. Aleksanteri-konferenssin aiheena on elämän ja kuoleman kysymykset Venäjällä. Konferenssissa tarkastellaan 26.–28.10.2016 venäläistä hyvinvointia ja sosiaalipolitiikkaa. Lue lisää tai vieraile konferenssin sivuilla.

Aleksanteri-konferenssin yleisörekisteröityminen on auki 21.10.2016 asti.


Migrant Workers in Russia -kirja julkaistu

migrants in russia  

Aleksanteri-instituutin tutkijoiden, Anna-Liisa Heusalan ja Kaarina Aitamurron toimittama Migrant Workers in Russia: Global Challenges of the Shadow Economy in Societal Transformation -kirja on julkaistu Routledgen kirjasarjassa Routledge Contemporary Russia and Eastern Europe Series. Kirjaan ovat kirjoittaneet lukuisat Aleksanteri-instituutin tutkijat.

Lisätietoa kirjasta on luettavissa tästä »»

 

 

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

 

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit