12.5.2016 klo 14.15-15.45
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Prof. Terry Cox: Social Security and Insecurity in Russia and the Debate on Welfare Regimes

19.5.2016 klo 14.15-15.45
Vierailevien tutkijoiden seminaarisarjassa Martin K. Dimitrov: The Politics of Socialist Consumption

Lisää tapahtumia>>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

toimisto 050 3565 802,
fax 02941 23620

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Lähetä paperisi Aleksanteri-konferenssiin 15.5. mennessä

Life and Death in Russia, 16. vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään Helsingissä 26.-28.10.2016. Konferenssin teemana on hyvinvointivaltio ja sen haasteet Venäjällä, ja sen pääpuhujina ovat Linda Cook, Chunling Li, Thomas Remington, Svetlana Stephenson, Göran Therborn ja Nataliya Zubarevich.

Lähetä ehdotuksesi paneeliksi tai yksittäiseksi esitykseksi konferenssisivujen kautta 15.5. mennessä.

HUOM! Osallistumismaksua alennettu mm. opiskelijoille.

Faces of Aleksanteri - tekijöitä

Tänään 28.4. vietetään Aleksanteri-instituutin 20-vuotisjuhlia. Juhlaseminaarissa Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa tarkastellaan suomalaisen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen kehitystä ja tulevia suuntia. Millaisessa tilanteessa Aleksanteri-instituutti perustettiin vuonna 1996 ja millaista kehitystä on odotettavissa seuraavalle 20 vuodelle?

Tutkimusta ei ole ilman tutkijoita. Juhlavuoden kunniaksi tänään käynistyykin myös Faces of Aleksanteri -blogi, jossa esitellään viikottain henkilöitä Aleksanteri-instituutin 20-vuotisen historian varrelta. Mitä he kertoivat tutkimuksestaan Aleksanteri Newsin haastatteluissa aikanaan ja missä he ovat nyt?

Ensimmäisenä esittelyssä on Kaukasia-asiantuntija Mikko Palonkorpi. Astu aikakoneeseen, ja palaa hetkeksi Georgian sodan jälkimaininkeihin vuonna 2008!

Venäjän hybridisodan ytimessä -hankkeen raportti julkaistu

Bettina Renz ja Hanna Smith julkaisutilaisuudessa 22.4.

Hybridisodasta on Krimin miehityksen jälkeen tullut sateenvarjokäsite, jonka alle on helppo niputtaa lähes kaikki Venäjän viimeaikainen toiminta. Käsite on sopivan epämääräinen ja istuu hyvin nykyaikaan. Tutkijat Bettina Renz ja Hanna Smith nostivat raportinjulkaisutilaisuudessa perjantaina esiin käsitteen ongelmia, joista suurimpia on, että sille ei tahdo löytyä yksiselitteistä määritelmää. Hybridisodaksi ei esimerkiksi riitä pelkkä informaatiovaikuttaminen ilman sotilaallisen toiminnan ulottuvuutta.

Lue lisää Hanna Smithin ja Bettina Renzin 22.4. julkaistusta raportista Russian Hybrid Warfare - Going Beyond the Label tai tutustu Venäjän hybridisodan ytimessä -hankkeeseen.

Visiting Scholars -ohjelmaan 13 tutkijaa lukuvuonna 2016-17

Vierailevien tutkijoiden apurahojen hakuaika ensi lukuvuodelle päättyi 5.2.2016. Ohjelmaan jätettiin 194 hakemusta, joiden joukosta 1-3 kk:n vierailuille valittiin 13 Visiting Fellow -tutkijaa:

Stacy Closson, Linda J. Cook, Oleksandr Fisun, Stefan Guth, Marcin Kaczmarski, Ilya Kalinin, Luke March, Galina Miazhevich, Ulla Pape, Anna Paretskaya, Olga Shevchenko, Katya Tolstaya ja Rustamjon Urinboyev.

Lisätietoa Aleksanteri Institute Visiting Scholars -ohjelman sivuilla.

Aleksanteri-instituutti viettää 20-vuotisjuhlavuottaan

Aleksanteri-instituutti järjestää juhlavuotensa kunniaksi 28.4.2016 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa iltapäiväseminaarin, jossa pohditaan Venäjän ajankohtaisia kysymyksiä ja suunnataan katse tulevaisuuden haasteisiin.

Lue lisää seminaarista täällä.

HY:lle 10,5ME profilointirahaa, Venäjä-tutkimus yksi kärjistä

Suomen Akatemia on myöntänyt Helsingin yliopistolle lähes 10,5 miljoonaa euroa strategian mukaiseen profiloitumiseen. Yliopisto suuntaa rahoituksen viidelle hankkeelle, jotka keskittyvät digitaalisiin ihmistieteisiin, oppimiseen digitaalisessa maailmassa, monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen, globaaliin oikeustieteeseen sekä käyttäytymistieteellisesti suuntautuneisiin elämäntieteisiin.

Aleksanteri-instituutti on mukana monitieteisen Venäjä-tutkimuksen hankkeessa Interdisciplinary Russian Studies (INTERRUS).

Lue uutinen Helsingin yliopiston sivuilta

Venäjän energiapolitiikka kiinnosti alumneja

Kuva: Linda Tammisto

Venäjä pyrkii energiapolitiikan avulla horjuttamaan Euroopan unionin poliittista yhtenäisyyttä ja luomaan epäsymmetrisiä kumppanuuksia, totesi professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston alumnipäivän aamukahvitilaisuudessa 17.3.2016.  Professori Tynkkynen ja Yliopisto-lehden toimittaja Mikko Pelttari keskustelivat Venäjästä, energiasta ja ilmastonmuutoksesta täpötäydessä Tiedekulmassa. Keskustelu on katsottavissa Helsingin yliopiston Youtube-kanavalla.

Uutuuskirja Pohjois-Euroopan kylmästä sodasta

 

Poul Villaumen, Ann-Marie Ekengrenin ja Rasmus Mariagerin toimittamassa kokoelmassa Northern Europe in the Cold War kylmää sotaa katsotaan uudesta näkökulmasta, joka korostaa konfliktien ja uhkien sijaan yhteistyötä ja vuorovaikutusta lännen ja idän välillä. Kirjoittajina on joukko pohjoismaisia historiantutkijoista.

Tutustu teokseen täällä.

MERMAID suosittaa vastuullista yhteistyötä Arktisella alueella

Millainen on Arktinen alue vuonna 2035? Miten sen kehitystä etenkin meri- ja matkailusektoreilla voidaan edistää vastuullisesti, ja miten toimia yhteistyössä Venäjän kanssa?

MERMAID-hankkeen loppuraportti maalaa kolme erilaista tulevaisuuskuvaa ja esittää toimenpiteitä, joilla arktista aluetta voidaan kehittää vastuullisesti kaikki osapuolet huomioon ottaen. Hankkeessa olivat mukana Ilmatieteen laitos, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus, Lapin korkeakoulukonsernin Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti sekä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti.

Hankkeen loppuraportti Suomi arktisen alueen vastuulliseksi edelläkävijäksi - toimenpide-ehdotuksia yleisen kehityksen, meriklusterin ja matkailun edistämiseksi vuoteen 2035 julkaistiin 7. maaliskuuta valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa.

Huippuyksikön keskeisiä tuloksia Europe-Asia Studies -erikoisnumerossa

 

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen niin Venäjän johto kuin tutkijatkin puhuivat modernisaation tarpeesta. Mutta millaisen modernisaation? Mihin suuntaan tarkalleen ottaen ollaan menossa, on avainkysymys nykyisessä Venäjän tutkimuksessa.

Akateeminen keskustelu perustui aluksi oletukselle, että Venäjä olisi menossa länsimaisen liberaalin kapitalismin suuntaan.

Nyttemmin puhutaan enemmän Venäjän omasta tiestä. Suomen Akatemian Venäjän tutkimuksen huippuyksikkö perustettiin 2012 luomaan uutta paradigmaa Venäjän modernisaation tutkimukselle. Nyt ilmestynyt Europe-Asia Studies -lehden erikoisnumero “Russian Modernisation – Structures and Agencies” (Vol. 68, Issue 1, 2016) tuo esiin huippuyksikön keskeisiä tuloksia uuden paradigman lähtökohdista.

Ukrainan kriisi

Tutkijamme analysoivat ja tuovat esiin taustatietoa Ukrainan tilanteeseen liittyen. Täällä voit tutustua asiantuntijoidemme viimeaikaisiin lausuntoihin mediassa.

 

Markku Kivinen
VTT, professori
Choices of Russian Modernisation -huippuyksikön johtaja

Yhteiskuntateoria, Venäjän sisä- ja ulkopolitiikka, vertaileva transition tutkimus, sosiaalinen eriarvoisuus, valta ja demokratia, kulttuurin rakenteet ja makroprosessit

050 563 6309

     
 

Markku Kangaspuro
Tutkimusjohtaja, FT (historia), professori

Poliittinen historia, erityisesti entinen Neuvostoliitto ja Venäjän nykyinen poliittinen kehitys, identiteetit ja nationalismi; modernisaatio ja kehitysongelmat

050 522 3393

     
 

Anna-Liisa Heusala
Vanhempi tutkija, VTT, dosentti

Erityisosaaminen: Vertaileva hallinnon tutkimus, Venäjän hallinto,  kokonaisturvallisuus, rajaturvallisuus

050 524 5497

     
 

Jussi Lassila
Tutkijatohtori, FT

Erityisosaaminen: Diskurssianalyysi, retoriikka ja poliittinen viestintä. Tutkimusintressit: Venäjän kansallisen identiteetin ilmentymät ja toimijat; populismi, poliittiset liikkeet, toisen maailmansodan muisto ja muistaminen Venäjällä.

050 4484040

     
 

Hanna Smith
Tutkija

Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikka, Venäjän politiikka, kansainväliset organisaatiot, Tsetsenia, IVY alueen kehitys

050 538 5549

     
 

Mark Teramae
Tutkija

Vertaileva politiikan tutkimus, post-sosialismi, uuspatrimonialismi, autoritarismi, kansallinen identiteetti, Ukraina.

050 4484053

     
 

Veli-Pekka Tynkkynen
FT, dosentti, Venäjän energiapolitiikan professori

Erityisosaaminen: energiapolitiikka, ympäristöpolitiikka, valta ja demokratia, alue- ja ympäristösuunnittelu, Venäjän maantiede.

040 517 0521

 

Tapahtumat muualla

Historioitsijat ilman rajoja: Historian käyttö ja väärinkäyttö konflikteissa, kansainvälinen konferenssi Helsingissä 19.-20. toukokuuta 2016

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit