20.4.2017
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Stacy Closson (Kennan Institute, Woodrow Wilson International Center for Scholars, USA): Russian Behavior in the Arctic: Regional, Middle or Hegemonic Power?

27.-28.4.2017
Kansainvälinen seminaari Aleksanteri-instituutissa: Commanding the Environment or Green Dictatorships? Nature-Culture – Nature-Society Relationships in Authoritarian Regimes.

Lisää tapahtumia >>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

 

17. Aleksanteri-konferenssi "Russia's Choices for 2030"

Vuoden 2017 Aleksanteri-konferenssi "Russia's Choices for 2030" järjestetään Helsingissä 25.-27.10.2017. Ehdotuksia paneeleiksi ja konferenssiesitelmiksi otetaan vastaan 15.5.2017 saakka. Linkit ja ohjeet konferenssisivuilla.

 

Mariëlle Wijermars Russian MediaLab -projektin tutkijaksi

PhD Mariëlle Wijermars aloittaa työt tutkijatohtorina Russian MediaLab -projektissa Aleksanteri-instituutissa. Wijermarsin tutkimuskohteisiin lukeutuvat muun muassa median, sensuurin ja propagandan tutkimus sekä historian politisoituminen. Lue Mariëllen haastattelu tästä »»

 

Lisää opiskelijavaihtoja Suomesta Venäjälle ja Venäjä-osaamista Suomeen, esittää arviointi

Kansallisesti koordinoitua yhteistyötä ja tukea liikkuvuudelle Venäjän kanssa tarvitaan, sillä sen avulla rakennetaan Suomeen strategisesti Venäjä-osaamista, tuore Opetushallituksen korkeakoulusektorin Venäjä-toimintojen arviointi kertoo. Arvioinnin toteutti Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, selvityshenkilönä koulutuspäällikkö, FT Ira Jänis-Isokangas. Lue lisää »

 

 

 

 

 

 

 

 

Unkarin ulkoministeri haluaa pragmaattisempaa politiikkaa EU:hun

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó vieraili Helsingin yliopistolla Aleksanteri-instituutin isännöimänä. Ministerin mukaan tämänhetkisiin talous- ja turvallisuuspolitiikan kansainvälisiin haasteisiin vastaaminen vaatii EU:n jäsenmaiden roolin vahvistamista. EU:n ja Venäjän välisten suhteiden ongelmiin talouspakotteet eivät ole hänen mielestään toimiva ratkaisu.

Lue koko haastattelu (englanniksi) täältä »»

 

Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Uusi Aleksanteri Insight on julkaistu: Venäjän energiapolitiikan vaikutuksia paikalliseen kestävään kehitykseen ei toistaiseksi ole tutkittu systemaattisesti, kirjoittaa Daria Gritsenko.

Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

 

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE

Russian Media Lab


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit