22.2.2017
Vierailuluento: Péter Szijjártó, Unkarin ulkoministeri: "The Future of the EU and the Relations with Russia from the Perspective of Hungary"

9.3.2017
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Ulla Pape (University of Bremen, Germany): Confronting HIV/AIDS in Russia and Ukraine: A Comparative Study on Epidemic Impact and Policy Response

Lisää tapahtumia >>

Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tutkija Saara Ratilainen ehdolla Tiedekynä 2017 -palkinnon saajaksi

Aleksanteri-instituutissa toimivan tutkija Saara Ratilaisen yhdessä Essi Katilan kanssa kirjoittama artikkeli ”Internet ja venäläinen amatööritelevisio” on palkintoehdokkaana Vuoden Tiedekynä 2017 -kilpailussa. 1/2016 Idäntutkimus -lehdessä julkaistu artikkeli voi voittaa 25 000 euroa. Palkinnon myöntää Koneen Säätiö ja voittajan valitsee professori Pirkko Nuolijärvi.
Tulokset ovat tiedossa maaliskuun lopulla.

Artikkelin voi lukea täältä.

Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Uusi Aleksanteri Insight on julkaistu: Venäjän energiapolitiikan vaikutuksia paikalliseen kestävään kehitykseen ei toistaiseksi ole tutkittu systemaattisesti, kirjoittaa Daria Gritsenko.

Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Mediatutkijat ja toimittajat koolla Pietarissa

Aleksanteri-instituutin monitieteinen tutkimushanke Russian Media Lab järjesti 19.–20.1. Pietarissa projektiseminaarin “Active Media Spaces: Dialogues on Russian Media, Culture and Institutions”. Seminaari tarkasteli Venäjän mediakentän kehityssuuntia, ja esitelmien teemat vaihtelivat ruohonjuuritason ilmiöistä instituutioiden ja lainsäädännön muutosten vaikutuksiin. Osana seminaaria järjestettiin pyöreä pöytä ”Media Education and Media Literacy in Russia Today”, joka toi yhteen media-alan ammattilaisia ja tutkijoita.

Kiittävä arvio Competition in Socialist Society -kirjalle

Katalin Miklóssyn ja Melanie Ilicin toimittama Competition in Socialist Society (Routledge, 2014) sai kiittävän kirja-arvion Contemporary European History -lehdessä. Arvion mukaan kirjassa käsitteellistetään itäisen Euroopan historiaa tuoreilla tavoilla. Kirja perustuu vuosina 2010–2012 toimineeseen Competition in Socialist Society -hankkeeseen.

 

 

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

Aleksanteri News 3-4 julkaistu

 

Uusin Aleksanteri News on julkaistu! Numero keskittyy esittelemään Aleksanteri-konferenssin 2016 “Life and Death in Russia” tarjontaa sisältäen muun muassa konferenssin ohjelman ja pääpuhujien esittelyt. Face of the Month -juttusarjassa on vuorossa tutkijatohtori Marina Khmelnitskayan haastattelu, jossa hän valottaa näkemystään Venäjän päätöksentekoprosesseista, erityisesti asumispolitiikan näkökulmasta. Marina Khmelnitskaya on myös yksi tämän vuoden Aleksanteri-konferenssin järjestäjistä. Konferenssin lisäksi Aleksanteri News’in numero 3-4 sisältää muita uutisia, erityisesti instituutin uusista julkaisuista.

 

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

 

Markku Kangaspuro Faces of Aleksanteri -blogissa

Tutkimusjohtajaa, professori Markku Kangaspuroa haastateltiin Aleksanteri News -uutiskirjeessä vuonna 2010 Memory at War -yhteistyöhankkeeseen osallistumisen kynnyksellä. Nykyisistä tutkimusprojekteistaan sekä siitä, mikä pitää hänet motivoituneena työhönsä Markku kertoo Faces of Aleksanteri -blogissa. Entä mitä hän pitää Aleksanteri-instituutin vahvuuksina? Lue haastattelu täältä.

 

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit