4.10.2017
Yleisöluentosarja ”100-vuotiaat naapurit: Suomi ja Venäjä”
: Talous
Puhujat: Riitta Kosonen, Laura Solanko, Antti Kuusterä

11.10.2017
Thinkfest tiedesauna:
Voisiko Venäjä olla osa ilmastohaasteen ratkaisua?

12.10.2017
Vierailevien tutkijoiden seminaarissa Shaban Darakchi: "Modernization of Gender Roles and Sexuality Among the Bulgarian Muslims"

25.-27.10.2017
17. vuosittainen Aleksanteri-konferenssi "Russia’s Choices for 2030"

Lisää tapahtumia >>


Tilaa uutiset sähköpostiisi >>

Aleksanteri-instituutti
PL 42 (Unioninkatu 33)
00014 Helsingin yliopisto

Puhelin: 02941 23544

aleksanteri [at] helsinki.fi
etunimi.sukunimi [at] helsinki.fi

Sijainti ja yhteystiedot

 

flamma

Tervetuloa Aleksanteri-instituutin sivuille!

Aleksanteri-instituutti on valtakunnallinen, Helsingin yliopiston alainen Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuskeskus. Se palvelee Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen, opetuksen ja tuntemuksen kenttää erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla.

Instituutti koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Aleksanteri Insight 2/2017

  Uusi silkkitie -hanke ja Euraasian talousliitto voivat ehkäistä Kiinan ja Venäjän välistä kilpailua
Euraasiassa, Marcin Kaczmarski kirjoittaa 21.8. julkaistussa Aleksanteri Insight -sajan puheenvuorossaan Venäjä, Kiina ja Euraasian uusi alueellinen järjestys?

 

Venäjän protestiliikkeestä kulttuurintutkimuksen keinoin

 

Uunituore artikkelikokoelma Cultural Forms of Protest in Russia tarkastelee vuosien 2011-2012 poliittisen protestiliikkeen erityispiirteitä ja merkityksiä kulttuurintutkimuksen näkökulmasta.

Vaikka Pussy Riot ja muut maailmanlaajuisesti huomiota saaneet ilmiöt ovat jo laantuneet, protestien perintö jää elämään niin kulttuurissa kuin politiikassakin.

Cultural Forms of Protest in Russia
Edited by Birgit Beumers, Alexander Etkind, Olga Gurova, Sanna Turoma
© 2018 – Routledge

Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuri nimettiin Mannerheimin mukaan

Juhlaseminaarissa maanantaina 5.6. korostui systemaattisen yhteistyön ja kriittisen, mutta empaattisen tutkimuksen tarve Venäjän turvallisuuspolitiikan tarkastelussa. Aleksanteri-instituutti ja Maanpuolustuskorkeakoulu tiivistävät yhteistyötään tuoreen professuurin myötä, joka sai tilaisuudessa nimekseen Venäjän turvallisuuspolitiikan Mannerheim-professuuri.

Professuurin perustamisen mahdollisti Mannerheim-säätiön, Maanpuolustuksen kannatussäätiön ja Maanpuolustuskorkeakoulun tukisäätiön lahjoitus, ja sen ensimmäiseksi hoitajaksi nimettiin apulaisprofessori Katri Pynnöniemi.

Lue uutinen nimityksestä Helsingin yliopiston sivuilta.

Miksi säätiöt halusivat lahjoittaa professuurin?

Juhlaseminaarin avasi puolustusministeri Jussi Niinistö.

Aleksanteri-instituutissa keskusteltiin median ja taiteen ilmaisunvapaudesta Venäjällä

Media, Capital and Culture: Institutional Spaces in Between

Perjantaina 19.5. järjestetyssä seminaarissa Media, Capital and Culture: Institutional Spaces in Between tarkasteltiin venäjänkielistä mediaa ja kulttuuria ilmaisunvapauden sekä talouden ja politiikan muutosten näkökulmasta. Seminaaripäivän päättäneessä pyöreänpöydän keskustelussa päätoimittaja Ivan Kolpakov (Meduza.io) totesi, ettei hän ole joutunut jättämään julkaisematta mitään sensuurin takia, mutta työssä on seurattava tarkasti Venäjän lainsäädäntöä. Taiteilijat Andrei Bogush ja Liisa Roberts esittelivät taiteen ja tiedon jakamisen estetiikkaa. Keskustelua kommentoivat myös tutkijat Ilja Kalinin Pietarin valtiollisesta yliopistosta ja Vlad Strukov Leedsin yliopistosta, ja keskustelua moderoi Sanna Turoma Aleksanteri-instituutista. Seminaarin järjestivät Aleksanteri-instituutin Venäjä-tutkimuksen huippuyksikön 'Choices of Russian Modernization' kulttuuriklusteri, tutkimushanke Russian MediaLab sekä Leeds Russian Centre.

 

Katri Pynnöniemi nimitetty Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessoriksi

 

Helsingin yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu ovat perustaneet Venäjän turvallisuuspolitiikan yhteisprofessuurin. Professuurin ensimmäiseksi tehtävänhoitajaksi ja samalla Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan apulaisprofessoriksi on nimitetty Helsingin yliopiston rehtorin tekemällä päätöksellä YTT Katri Pynnöniemi.Professuuri sijoittuu Aleksanteri-instituuttiin.
Lue lisää »

 

Aleksanteri News 1/2017 julkaistu

 

Aleksanteri News osoittaa vuoden ensimmäisen numeron (1/2017) kannessa tukensa Pietarin eurooppalaiselle yliopistolle (EUSP) ja CEU:lle (Central European University) Budapestissa. Numerosta löydät tietoa instituutin tulevista tapahtumista, tutkimustoiminnasta, opetuksesta, julkaisuista ja vierailevien tutkijoiden ohjelmasta.

Vasta-alkaneet tutkimusprojektit pureutuvat muun muassa energiapolitiikkaan, muuttoliikkeisiin ja autoritarismin kehitykseen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen viitekehyksessä. Tämän numeron Face of the Month -henkilöjuttu tutustuttaa lukijat kirjastoamanuenssi Emilia Pyyköseen. Hän kertoo työstään tiedonhankinnan tuen ja koulutuksen parissa sekä avaa uusien elektronisten tietokantojen saloja. Myös Aleksanteri-instituutin uudet tutkijat lähettävät tervehdyksensä uutiskirjeen välityksellä!

Lisää opiskelijavaihtoja Suomesta Venäjälle ja Venäjä-osaamista Suomeen, esittää arviointi

Kansallisesti koordinoitua yhteistyötä ja tukea liikkuvuudelle Venäjän kanssa tarvitaan, sillä sen avulla rakennetaan Suomeen strategisesti Venäjä-osaamista, tuore Opetushallituksen korkeakoulusektorin Venäjä-toimintojen arviointi kertoo. Arvioinnin toteutti Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, selvityshenkilönä koulutuspäällikkö, FT Ira Jänis-Isokangas. Lue lisää »

 


Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Uusi Aleksanteri Insight on julkaistu: Venäjän energiapolitiikan vaikutuksia paikalliseen kestävään kehitykseen ei toistaiseksi ole tutkittu systemaattisesti, kirjoittaa Daria Gritsenko.

Aleksanteri Insight 1/2017: Energia-alan kehitys ja paikalliset näkymät Venäjän pohjoisessa

Moduuli Itäisen Euroopan tilasta

JeanMonnetModule

East within Europe – Jean Monnet Module yhdistelee Itä-Euroopan tutkimusta ja Euroopan yhdentymisen tutkimusta ja kuvaa niin Venäjällä kuin Euroopassakin vähälle huomiolle jääneitä valtioita. Eri tutkimusaloja hyödyntävä moduuli käsittelee ajankohtaisesti sekä Venäjällä että Euroopassa monesti sivuutettua aluetta, jonka merkitys on vain kasvanut Ukrainan kriisin myötä.  

 

Monitieteinen Venäjän tutkimus - kurssitarjonta WebOodissa

On haasteita, joihin vastaamiseksi yhden tieteenalan paraskaan osaaminen ei riitä. Lukuvuonna 2016-2017 on jälleen mahdollista kurkistaa oppiaine- ja tiedekuntarajojen yli ja syventyä yhteen kolmesta monitieteisestä kokonaisuudesta: Venäjän tutkimukseen, alkuperäiskansatutkimukseen tai digihumanismiin. Monitieteinen Venäjän tutkimus -kokonaisuuden kurssit ovat avoimia kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille sekä VIExpertin opiskelijoille. Ilmoittautuminen kokonaisuuteen on päättynyt. Yksittäisille kursseille voi ilmoittautua WebOodissa.

Humanistinen tiedekunta järjesti kokeilun kaikille avoimista temaattisista sivuaineista lukuvuonna 2015-2016. Niin 25 opintopisteen kokonaisuudet kuin niiden yksittäiset kurssitkin olivat suosittuja, ja saamamme palautteen avulla kehitämme niitä edelleen. Tutustu monitieteisiin sivuaineisiin ja tule hankkimaan itsellesi osaamisprofiili, jolla on merkitystä!

Huippuyksikkö Choices of Russian Modernisation

CoE

Russian Media Lab


RussiaHUB Helsinki


Viimeisimmät julkaisut

Kaikki julkaisumme löydät TUHAT-järjestelmästä

Kikimora

Blogit