Fotoutställning presenterar universitetsforskare och studerande i arbete

Helsingfors universitet firar sin 370-åriga historia, som sträcker sig tillbaka till grundandet av Kungliga Akademien i Åbo år 1640. Universitetets märkesår firas med en fotoutställning som avbildar studerande och personal vid universitetet.

Fotoutställning presenterar universitetsforskare och studerande i arbete

- Fotoutställningen spelar en central roll då det gäller att påminna oss om att universitetet tjänat samhället redan under 370 år. Utställningen beskriver glädjen över att lyckas, starka känslor som är förenade med universitetet och en del kritik, som alltid hör till universitetet, poängterade rektor Thomas Wilhelmsson då han öppnade utställningen.

Utställningen är samtidigt en milstolpe i fotografen Veikko Somerpuros karriär. Han har förevigat universitetets personal i över tio års tid. På utställningen visas foton som han tagit under årens lopp, men största delen är tagna i år med tanke på utställningen. Veikko Somerpuro har fotograferat universitetets personal och evenemang på alla campus.

- Fotografierna är visuellt stiliga och det är viktigt att dokumentera både vardag och fest för en organisation. Veikko är verkligen skicklig på detta påpekar, Tapani Sainio.

Utställningen fick namnet Av kärlek till universitetet. Namnet kan låta högtravande, men det var lätt att hitta engagerade universitetsmänniskor stolta över sitt arbete som ställde upp för fotografering. De fotograferade ombads fundera på situationer, ögonblick eller platser i samband med sitt arbete där de har känt stolthet och glädje över att lyckas. Ibland kan kärleken också bestå av tröttheten hos den som har gett sitt allt.

Universitetet med sina reformer väckte också kritik. På ett foto står man till och med vid graven av det humboldtska bildningsidealet. Ändå avspeglar också de kritiska tonfallen ett engagemang och en passion för universitetet.

- Utställningen i sin helhet är lyckad och det finns en hel del fina enskilda bilder. Utställningens layout är tydlig och stilig. Grattis till en fin temautställning, säger Ari Aalto.

Utställningen, som har fri entré, har sammanställts och producerats av Kommunikationsenheten vid Helsingfors universitet. Fotoutställningen visas på campusområdena under hösten:

Centrumcampus 7.–24.9. Huvudbyggnaden, bottenvåningen, Fabiansgatan 33

Campus Mejlans 4.–15.10. Biomedicum, aulan, Haartmansgatan 8