Helsingfors universitet enda finländaren på Times Higher Educations lista

Den förnyade brittiska rankningen av världens tvåhundra bästa universitet placerar Helsingfors universitet på 102 plats.

Helsingfors universitet enda finländaren på Times Higher Educations lista

Av de nordiska universiteten var det bara de svenska Karolinska Institutet (43 plats) och Lunds universitet (89 plats) som placerade sig bättre. Några andra finländska universitet rymdes inte med på listan.

Rektor Thomas Wilhelmsson tolkar Helsingfors universitets placering som ett tecken på hög standard.

– Rankningsmekaniken har alltid sina egna problem. Times Higher Educations lista gynnar tydligen inte nordiska universitet. Jag anser ändå att det är en god prestation att vi är Finland bästa och Nordens nästbästa mångvetenskapliga universitet, konstaterar Wilhelmsson.

– Men alltid kan man ju förbättra sig.

Till bästa universitet på Times Higher Education lista, som sammanställts på ett helt nytt sätt, utsågs enligt känt mönster Harvarduniversitetet. De bästa europeiska universiteten Cambridge och Oxford kom på delad femte plats.

De brittiska universiteten klarade sig också i övrigt bra. Bland de hundra bästa fanns 14 brittiska och två irländska universitet. Det bäst placerade icke-engelskspråkiga universitetet var Tokyouniversitetet på 26 plats.

Bland bedömningskriterierna klarade sig Helsingfors universitet bäst i citeringarna, där vi fick 75,4 poäng av hundra. De svagaste vitsorden fick universitetet för stödet från företagsvärlden och för graden av internationalitet bland personal och studerande.

Rektor Wilhelmsson är särskilt nöjd över antalet citeringar.

– Det här vittnar om en hög nivå på forskningen.

Rektorn påpekar att internationalitetskriteriet gynnar engelskspråkiga universitet.

– De har lättare att locka folk från olika delar av världen.

Times Higher Educations top 200-lista i sin helhet » »

Text: Juha Merimaa
Foto: Veikko Somerpuro