Riv igång läsåret på öppningskarnevalen

Akademiska traditioner, gatusitsar, kampsportspresentationer, uppsluppet festande – läsårets öppning måndagen den 3 september visar de många aspekterna av livet vid universitetet.

Riv igång läsåret på öppningskarnevalen

Det nya läsåret 2012–2013 river igång med en karneval, som stänger huvudbyggnaden och gatorna kring Porthania för hela eftermiddagen måndagen den 3 september med början kl. 14. På området får man se universitetslivet i all sin prakt när olika organisationer, Unisport och alumner presenterar sin verksamhet.

I år utlovas rekordmycket program på gatan, bland annat en presentation av kampsporter. Ett mer akademiskt liv representerar gatusitserna, där vem som helst för en stund kan sätta sig vid ett bord för att njuta av glatt sällskap och dryckesvisor. Det lönar sig också att titta in i entréhallarna i huvudbyggnaden och Porthania, där organisationerna presenterar sig.

Enligt experten-producenten Ville Sinnemäki vid HUS ger karnevalen en bild av hur mångsidig organisationsverksamheten vid HU är.

– Närmare tvåhundra organisationer är med på karnevalen. Särkilt de nya studerandena får en bra bild av hur omfattande verksamheten vid universitetet är. Dessutom får man en speciell känsla av gemenskap under karnevalen, när alla aktörer inom uni, från ledningen nedåt finns på plats, säger Sinnemäki.

Mia Waismaa, som inleder sina studier till barnträdgårdslärare, tänker dyka upp på karnevalen med sina vänner för att nosa på stämningen.

– Jag vill se vad som händer på karnevalen. Det låter som om det lönade sig att gå och titta efter vad som bjuds. Unisports gymnastikuppvisningar intresserar särskilt, konstaterar Mia.

Mia överväger också att delta i öppningsfesten på Gamla studenthuset på kvällen, där Herra Ylppö & Ihmiset uppträder med uppvärmningsbandet Spiha och DJ Mikke. Man kan redan nu köpa biljetter på förhand på Cafe Vanha.

Innan karnevalen och öppningsfesten bryter ut äger den officiella inskription och gudstjänsten rum. Du kan följa inskriptionen som en direkt webbsändning med start klockan 12 på adressen www.helsinki.fi/videot.

Helsingfors universitets nya huvudbibliotek i huset Kajsa (Fabiansgatan 30) öppnar också dörrarna för allmänheten samma dag, den 3 september klockan 9.

Karnevalprogrammet »»

Öppningsfesten »»

Programmet för den officiella inskriptionen »»

Text: Tiina Palomäki