Helsingfors universitet ett steg upp

Helsingfors universitet kom på delad 73:e plats på Shanghailistan som publicerades den här veckan. Placeringen var ett steg bättre än förra året.

På längre sikt har Helsingfors placering i rankningen varit ganska stabil. Universitetets placering på listan, som sammanställts tio gånger, har varierat mellan 69:e och 76:e plats.

Helsingfors första prorektor Ulla-Maija Forsberg är glad över framsteget.

– Om vi rör oss ett steg är det ju roligt att steget är mot det bättre, konstaterar Forsberg.

Hon påpekar att placeringarna på Shanghailistan är ganska stabila. Det förekommer inga stora hopp från år till år.

Fem finländare bland de femhundra bästa

Fyra andra universitet i Finland nådde också en plats bland de femhundra bästa universiteten på listan. Universiteten i Uleåborg och Åbo placerade sig i gruppen 301–400. Östra Finlands och Jyväskylä universitet placerade sig i gruppen 401–500.

Bland de övriga nordiska toppuniversiteten var Karolinska Institutet i Sverige på 42:a plats, Köpenhamns universitet på 44:e plats, Oslo universitet på 67:e plats och Uppsala universitet på delad 73:e plats med Helsingfors.

– Man kan tänka sig att vi kan lägga på ytterligare några kol, medger Forsberg.

Engelska är trumf

Som världens bästa universitet rankades på känt sätt det amerikanska Harvard. Bland de tio bästa var åtta amerikanska och två brittiska universitet.

Bäst bland de icke-engelskspråkiga universiteten placerade sig Tokyo universitet på 20:e plats.

Om man bara jämför icke-engelskspråkiga universitet ligger Helsingfors universitet på en delad 16:e plats.

Shanghailistan i sin helhet »»

Text: Juha Merimaa
Foto: Ari Aalto