Töölö Towers fördubblar sin kapacitet

Töölö Towers är ett lägenhetshotell som ägs av Helsingfors universitet och Aalto-universitetet. Hotellet har erbjudit internationella forskare och andra gäster logi sedan 2010. Idag expanderar hotellet till ett hus till och fördubblar därmed sin kapacitet.

Töölö Towers fördubblar sin kapacitet

– Vi har redan många bokningar för det nya B-tornet, säger hotellchef Helena Sopen-Luoma. I den nya byggnaden kan vi tillmötesgå behoven hos internationella universitetsanställda ännu bättre. Där finns bland annat familjelägenheter, penthousevåningar och radhus med öppen spis och bastu.

– Gästerna bor här minst en vecka, men de kan förlänga vistelsen till upp till sex månader, förklarar Sopen-Luoma.

Alla bostäder är möblerade och trots att en del av dem har ett eget kök finns det också ett gemensamt kök på varje plan. För forskarna Rémi Lemoy (27), Brandon Malone (28), Dhruv Chaudhary (20) och Peter Huy (31), som alla kommer från olika länder och jobbar på olika campus, har det gemensamma köket bidragit till uppkomsten av vänskap.

– Vi ses regelbundet i köket och tillbringar t.o.m. veckosluten tillsammans, säger Lemoy.

Postdoktorsforskaren Sudhir Sivakumaran skriver om sin tid i Töölö Towers i hotellets gästbok:

– Det är en utmärkt plats att lära känna många andra människor från olika forskningsområden, (...) föra fina samtal och diskussioner, speciellt vid frukost, vilket jag faktiskt saknar nu.

För kemistudenten Anna Krickhahn (23) och musikvetaren Sibel Karakelle (35) är frukosten, som ingår i hyran, den bästa tiden för samvaro. Majid Aramand (42), teknikprofessor från Iran, tillägger:

– Som forskare är man ibland mycket isolerad. Därför njuter jag väldigt mycket av en avslappnad och social början på dagen.

Tack vare hotellets centrala läge är det lätt för gästerna att ta till sig omgivningen. Krickhahn sticker sig ofta in i frozen yoghurt-baren om hörnet, något som hon inte har hemma i Tyskland. Karakelle gillar Musikhuset, operan och de många museerna som ligger bara ett stenkast från hotellet. Huy berömmer sportmöjligheterna som enligt henne är sannolikt de bästa som något universitet kan erbjuda.

Alla anger som sin favoritplats terrassen på 11:e plan där man har en fantastisk utsikt över staden. Den enda nackdelen är att terrassen endast är öppen två gånger i veckan, när det är dags för bastubad.

Trots den överlag positiva upplevelsen önskar Aramand att det fanns mer möjligheter att träffa finländare på hotellet:

– Det vore fint med en blandning av finländska och internationella gästforskare och mer dialog mellan dem.

Töölö Towers »»

Text: Claudia Gorr