Åländska Madeleine analyserar snart flytande på båda inhemska

Madeleine Ekblom fyller 20 år i september och är hemma från Mariehamn, Åland. Ifjol flyttade hon till Helsingfors för att studera matematik vid Helsingfors universitet.

De flesta ålänningar väljer att studera i Sverige framom Finland. Men för Madeleine Ekblom föll valet på Helsingfors universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av matematik och ville lära mig finska så därför lockade studier på fastlandet i stället för i Sverige. Att det blev Helsingfors och inte Åbo berodde nog mest på att jag inte ville göra som alla andra. Jag tycker inte att ett språk ska få hindra en från att flytta och studera dit man vill. Dessutom tycker jag att Helsingfors är en jättetrevlig stad. Ekblom har haft ungefär lika mycket undervisning på svenska som på finska.

– I de flesta kurser jag haft på finska har jag haft tillgång till svenskspråkigt material och räkneövningar på svenska. Nästa år kommer det bli betydligt mindre på svenska.

Madeleine Ekblom har läst finska sedan femman i lågstadiet, men eftersom man inte hör finska på Åland så var hennes kunskaper ändå ganska svaga.

– Min familj är helt svenskspråkig och de gånger jag kommit i kontakt med finska har varit då jag varit på fastlandet i samband med idrottstävlingar och -läger. Men mina finskakunskaper i gymnasiet var så pass bra att jag kom igenom medellånga finskan i studentskrivningarna – och inte med sämsta vitsord.

Det finns många fördelar med att studera vid ett tvåspråkigt eller trespråkigt universitet.

– Fördelen är att jag får ytterligare ett språk och språk är alltid bra att kunna. Det är bra att våga ta steget utanför den trygga miljön och inte endast studera på sitt modersmål. Ska man arbeta i Finland är det dessutom en stor fördel att kunna finska.

Ekbloms finska har förbättrats en hel del sedan hon inledde sina studier.

– Jag förstår mycket mera både i tal och i skrift. Jag har blivit bättre på att våga tala finska.

Angående framtida karriärplaner är det för tidigt för Ekblom att uttala sig.

– Jag försöker att leva i nuet och inte fundera så mycket på det. Jag har ingen aning vad jag vill arbeta med, men det jag vet just nu är att jag vill studera något jag är intresserad av. Vad gäller framtida jobb så är det något som får växa fram med tiden.

I sommar arbetar Madeleine Ekblom i Ålandstidningens kundtjänst samt lite extra som servitör på Alandica Kultur- och kongresshus.

– Annars njuter jag av sommarvärmen och av att vara ledig från studierna samt tränar löpning.

Text: Nadine Aschan
Foto: Zaida Ponthin