Publikrekord vid Naturhistoriska museet

De nya utställningarna och gamla favoriterna har redan setts av över 100 000 besökare.

Giganotosaurus Helsingfors universitets Naturhistoriska centralmuseum har tagit emot sin 100 000:de besökare sedan museet åter öppnade sina dörrar för allmänheten i maj. Museet höll stängt i över två år då museet grundrenoverades och utställningarna förnyades. Före renoveringen hade Naturhistoriska museet cirka 75 000 besökare per år, men det talet har vida överskridits på bara två och en halv månad.

- Nog hade vi räknat med många besökare, men visst kom det som en överraskning att 100 000-strecket skulle överskridas så här fort, berättar en glad Kirsi Hutri, utställningschef vid Naturhistoriska museet.

Hutri tror att antalet besökare vid museet kommer att fortsätta öka. Naturvetenskaper intresserar. I Berlin öppnade Naturvetenskapliga museet åter sommaren 2007 efter en lång remont, och besökarna strömmar fortfarande till i stora mängder.

Naturhistoriska centralmuseet har traditionellt lockat barnfamiljerna, men de nya utställningarna tycks även intressera vuxna utan barn i sällskap.

- Utställningen om museets historia är speciellt i de vuxnas smak. Genom feedbacken har vi tydligt märkt att många kommer till museet för att uppfriska barndomsminnen.

De stora favoriterna är förstås dinosaurierna – liksom de övriga skeletten och fossilerna. Hutri kan dock inte lyfta fram besökarnas absoluta favoritobjekt.

- Någon fascineras av flygekorren, en annan av vattensorken. Utställningen Finlands natur intresserar många, då man får studera djuren i lugn och ro utan att behöva frysa och dras med våta sockor.

Hutri lovar att den efterfrågade och saknade tvåhövdade kalven gör ny entré i utställningen Museets historia inom de närmaste veckorna. Jättekräftorna hamnar dock besökarna vänta på ännu ett tag.

Även på Finlands museiförbund är man nöjd med publikrusningen till Naturhistoriska museet.

- Öppningen av detta klassiska museum var naturligtvis en stor händelse. Vid Naturhistoriska centralmuseet har man gjort ett väldigt bra jobb, och deras framgång hämtar positiv publicitet till alla museum, konstaterar informatör Janne Saavalainen.

Naturhistoriska museets 100 000:de besökare anlände på tisdag 5.8. klockan 12.46. Familjen som besökte museet med sina grannar gratulerades med blommor och livslångt fritt inträde till museets utställningar.

Text: Sanna Agullana
Foto: Mikko Heikkinen