HU tredje på Europa-listan för webbpublicering

Helsingfors universitet tredje ledande i Europa på öppenhet inom webbpublicering, enligt Webometrics-listan.

Webometrics 2008 HU:s styrka är öppenheten och det engelskspråkiga materialet på Internet. Man finner enkelt information om universitetet och dess forskningsresultat med internationella sökmotorer och i vetenskapsdatabaser. Främst borde universitetet satsa på webbsynlighet. Synligheten mättes i antalet länkar på andra enheters hemsidor.

Webometrics-listan toppas av Cambridge universitet. Nykomlingar på top 10-listan är Utrecht universitet och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

De ledande universiteten på Webometrics-listan för Europa (placeringen på den världsomfattande listan inom parentes).

1. Cambridge universitet (26.)

2. Tekniska högskolan i Zürich (32.)

3. Helsingfors universitet (42.)

4. Oxford universitet (47.)

5. Oslo universitet (53. )

6. UCL (University College London) (64.)

7. Utrecht universitet (65.)

8. Edinburgin universitet (66.)

9. Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (75.)

10. Wiens universitet (77.)

Den världsomfattande listan toppas av de amerikanska universiteten MIT, Harvard, Stanford och Berkeley som återfinns som de fem bästa även på Shanghais universitets rankinglista.

Helsingfors universitet är det enda finska universitet som finns med bland de 200 bästa. Bland de femhundra bästa hittar man sju finska universitet.

Webometrics-forskningens kriterier är enhetens synlighet och aktivitet på nätet. Placeringen ger en bild av universitetets världsomfattande påverkningsmöjlighet och synlighet på internet, samt dess vana att öppet publicera vetenskaplig information. Listans sammanställare menar att den har stor betydelse då studerande och forskare jämför potentiella studie- och arbetsalternativ.

Webometrics-listan har skapats av det spanska Cybermetrics Lab. Rankingen som utförts sedan år 2004 omfattar 16 000 högskolor och universitet i världen.

Tilläggsinformation:

Universitetens webometrics-lista, juli 2008

Utveckling för öppen publicering vid HU

Text: Susanna Rautio
Foto: Veikko Somerpuro