Helsingfors universitet bäst av de finländska universiteten

Fem finländska universitet bland de bästa i världen.

Helsingfors universitet bäst av de finländska universiteten Helsingfors universitet var det bästa finländska universitetet i en jämförelse som gjordes vid ett universitet i Shanghai.

I jämförelsen rangordnades 500 universitet på olika håll i världen och Helsingfors universitet placerade sig på en 76:e plats. Placeringen är lite sämre än i fjol då Helsingfors universitet rankades som nummer 72.

Åbo universitet delade placeringarna 203-300. Tekniska högskolan, Jyväskylä universitet och Uleåborg universitet var alla med om att dela placeringarna 401-500. De här fem universiteten fanns med också på fjolårets lista.

Jiao Tong-universitetet i Shanghai valde ut 500 universitet av sammanlagt över 1 000. De 500 rangordnades på basis av framgångar inom forskning.

I jämförelsen beaktades till exempel universitetens internationella vetenskapliga artiklar, hur ofta undersökningar som gjorts vid universiteten citerades samt utbildningens kvalitet.

Amerikanska Harvard ansågs vara det bästa universitetet i världen. Brittiska Cambridge placerade sig som tvåa medan Stanford rankades som tredje bäst. Det bästa nordiska universitetet var Karolinska institutet i Stockholm på plats nummer 45.

Universitetet i Shanghai listade även de bästa europeiska universiteten. På den listan fanns Helsingors universitet med som 23:e och Åbo universitet som 80:e.

Jämförelsen på webben.

Text: Mirja Mäenpää