Dokumentärer med inspiration från Finland och Sydafrika

För femte året i rad gör studerande från Finland och Sydafrika dokumentärfilm tillsammans.

Nora Rinne

Journalistikstuderande Nora Rinne från Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, har tillsammans med tre studerande från Arcada yrkeshögskola fått möjligheten att åka till Sydafrika för att göra dokumentärfilm. Sex studerande från tre olika institutioner i Sydafrika samt två från Ghana har också deltagit i programmet.

Programmet The intercultural North South South programme anordnades för femte året i rad. Syftet är att studera och göra dokumentärfilmer under 18 intensiva veckor, 9 veckors produktion i Sydafrika samt 9 veckor i Finland. CIMO - Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete finansierar programmet.

En av fjolårets dokumentärer, den prisbelönade ”A Kosovo Fairytale”, inspirerade Nora Rinne att söka till programmet i höstas.

– Det har varit otroligt givande att få göra de här dokumentärfilmerna, samtidigt som det även varit tungt, säger hon glatt, strax efter att dokumentärfilmerna för första gången visats för allmänheten under en tillställning på Arcada.

Genom programmet har Nora Rinne och hennes kollegor fått erfara hur den sydafrikanska och den finska filmproduktionen skiljer sig.

– Förutsättningarna här hemma är annorlunda. Vi har ett stort nätverk av personer och kan lätt söka fram kontaktuppgifter via internet, något som inte är lika självklart i Sydafrika, menar Rinne.

En av de fyra dokumentärerna ”Building the Dream” är producerad i Johannesburg och handlar om förhoppningar och drömmar i väntan på VM 2010.

– Dokumentären tar upp den historiska gemenskapen som finns kring fotbollen i Sydafrika, där generation efter generation engagerar sig, förklarar Rinne som var manusförfattare och andra regissör för dokumentären.

Läs mer om CIMO »»

Text: Nathalie Edman
Foto: Wesley Mark Gainer
21.6.2010
www.helsinki.fi/webbredaktionen


Månadens nyheter »»
Nyhetsarkiv »»