Ring klocka ring

Lördagen den 19 juni ringer klockorna för det kungliga bröllopet, som är det första kronprinsessbröllopet i den svenska regentlängden.

Kronprinsessan Viktoria och Herr Daniel Westling

Vigseln mellan Kronprinsessan Viktoria och Herr Daniel Westling äger rum i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni. Bröllopsdagen är traditionstyngd. Redan kung Oscar I gifte sig samma datum.

Henrika Tandefelt, fil.dr och docent i historia från Institutionen för filosofi, historia, kultur- och konstforskning vid HU, har i sin forskning undersökt det sena 1700-talets svenska monarki och kungliga ceremonier. Enligt Tandefelt skiljer sig monarkin i dag genom att monarken som statschef i Sverige inte har regeringsmakt.

– Rollen som monark har förändrats. Frågan om vem en kronprinsessa kan gifta sig med väckte ändå rabalder då kronprinsessans relation till ”en vanlig svensk” blev offentlig. En ståndpunkt har varit att monarkin mister en del av sin mystik om ”vem som helst” kan bli prins, och att mystiken är kanske det enda monarkin har kvar som legitimerar dess existens.

Många anser däremot att monarkin bör moderniseras och att gamla regler om kungliga äktenskap ska begravas. År 1980 ändrades i Sverige den lag från 1800-talets början som bestämde att prinsar och prinsessor inte får gifta sig med barn till ”inhemsk man”. Lagen säger fortfarande att de måste få kungens tillåtelse, och regeringens medgivande.

Kungahuset saknar formell makt, men har en stark symbolisk betydelse.

– Det är en mångfasetterad symbol med olika funktioner: en länk till det förflutna, en familj som är allas egendom men ändå upphöjd över vardagen, människor vars lycka och olycka man kan spegla sitt eget liv i samt en institution som ger landet guldkant i form av historiska och lyxiga miljöer.

Svenska kungahusets historiska prakt syns under bröllopet i form av påkostade smycken, regalier och vagnar, men det blir också mycket fokus på känslor.

– Historien om en prinsessa och en vanlig man som får varandra har alla element från den klassiska sagan, vilket ger sin särskilda tvist åt just detta bröllop, avslutar Tandefelt.

Läs mer om bröllopet » »

Bröllopet direktsänds i TV1 » »

Text: Nathalie Edman
Foto: Paul Hansen, Sveriges Kungahus
16.6.2010
www.helsinki.fi/webbredaktionen


Månadens nyheter »»
Nyhetsarkiv »»