Gunilla Holm ny svenskspråkig professor i pedagogik

Holm återvänder till Finland efter en lång karriär i USA.

Gunilla Holm blir professor vid HU efter en lång karriär i USA. Ph.D. Gunilla Holm har utnämnts till svenskspråkig professor i pedagogik vid beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet. Holm tillträder tjänsten 1.8.2006.

Gunilla Holm, 51, är född och uppvuxen i Tenala men har gjort sin akademiska karriär i USA. Hon tog sin Ph.D.-examen vid State University of New York at Buffalo år 1987 och har sedan dess jobbat vid ett flertal amerikanska universitet, bland annat Western Michigan University, Pennsylvania State University, Aquinas College och Kalamanzoo Valley Community College.

Holm är sedan år 1989 professor vid Western Michigan University. Under sin karriär har hon hållit tät kontakt med Helsingfors universitet, bland annat genom doktorandhandledning vid pedagogiska institutionen och genom att redigera en bok om ungdomsforskning tillsammans med docent Helena Helve.

I sin forskning har Gunilla Holm främst intresserat sig för mångkulturell pedagogik, ungdomskulturer och relationen mellan populärkultur och utbildning. Hennes akademiska huvudintresse är ungdomar, hon undersöker deras utbildning och kulturer. Hon har även undervisat i sociologi.

Som professor vid Helsingfors universitet ämnar Holm fortsätta sin forskning kring ungdomar och belysa etniska perspektiv samt genus- och klassfrågor.

Text: Marika Mäklin
Bild: Western Michigan University