Aleksi spökar på Estnäsgatan

På institutionen för talsvetenskaper vid Helsingfors universitet lever den ryska officeren Aleksis vålnad kvar.

På vinden på Estnäsgatan 1Det var för ungefär hundra år sedan som Aleksi åkte till Helsingfors för att söka upp sin älskade Anna. Hon hade lämnat honom i St Petersburg, och han var förkrossad. Aleksi var hopplöst förälskad i Anna, och hittade henne till slut på vinden i ett hus på Estnäsgatan 1 i Kronohagen – i sängen med hennes äkta man. Rasande av svartsjuka ströp Aleksi Anna, och sköt hennes man. Sedan sköt han sig själv.

Sedan dess har Aleksi spökat i huset som idag är institutionen för talsvetenskaper vid Helsingfors universitet. Man kan ibland höra honom klaga och sucka, och ibland visar han upp sig i sin vålnad. En del säger också att de känt hans isande närvaro.

– Förra året fick vi nya hissar, men före det hände det ofta att hissarna plötsligt började åka upp och ner av sig själva, utan att någon hade tryckt på hissknappen. Det har också hänt att kopieringsmaskinen plötsligt kommit på, säger vaktmästare Pirkko Aarnio som jobbat vid institutionen i över 30 år.

Aarnio tar spökhistorien med en nypa salt, men berättar att en del märkliga upplevelser nog har förekommit under hennes tid i huset. Till exempel så har människor som aldrig hört talas som Aleksi förut och som bott i gästrum i huset, sagt att de sett en rysk officersvålnad stå i rummet. Sant eller inte? Gå och kolla själv, om du vågar!

Text och foto: Anki Westergård
30.6.2004