Universitetsmuseet i forskningsresandenas fotspår

De nya utställningarna på universitetsmuseet handlar om geovetenskapliga forskningsresor och den jubilerande vetenskapsakademin.

Antarktis - Forskningsresornas karaktär har förändrats. I början av 1900-talet var expeditionerna direkta upptäcktsfärder, inte enbart forskningsresor, berättar professor emeritus Ilmari Haapala.

Från och med fredag 4.4. kan man bekanta sig med föremål, bilder och filmmaterial från 11 forskningsresor, bland dem Väinö Auers och J.G. Granös expeditioner.

Vid sidan av sin geologiska forskning fotograferade Granö mongoliska folkslag i början av nittonhundratalet. Auer ledde sin expedition till Eldslandet 1928-29 och till Patagonien 1937-38. Förhållandena var enkla och expeditionen fick försörja sig själv genom jakt. Nuförtiden förvaras Auers bildarkiv, med motiv bland annat av Ona-indianerna, på Helsingfors universitets geologiska institution.

Utställningens yngre forskningsresor har gått till Antarktis, Norra Ishavet och rymden.

- Idag koncentreras den geovetenskapliga forskningen till Nord- och Sydpolens havsområden. Det är områden som reagerar kraftigt på klimatförändringar. Vår senaste expedition återvände från Spetsbergen för två månader sedan, berättar professor i geologi och mineralogi Juha Karhu.

På museet kan man även bekanta sig med Finlands vetenskapsakademis 100-åriga historia. Vetenskapsakademin har antingen finansierat forskningsresorna eller så har resornas ledande forskare varit akademins medlemmar.

Universitetsmuseet Appreneum är öppet tisdagar till fredagar kl. 11-17.

Text: Niina Viitanen
Foto: Från universitetsmuseets utställning / Pentti Mälkki