Ilkka Niiniluoto vann kanslerskandidatvalet vid Helsingfors universitet

Republikens president utnämner kanslern och den nya kanslern tillträder ämbetet i början av juni.

Alt-tekstin paikka

Kollegiet vid Helsingfors universitet har valt rektor och professor i teoretisk filosofi, Ilkka Niiniluoto (62) på första plats i universitets kanslerskandidatval på torsdagen 10.4.2008.

På andra plats valde kollegiet första prorektor och professor i pedagogik, Hannele Niemi (59) och på tredje plats prorektor och professor i civil- och handelsrätt, Thomas Wilhelmsson (58).

Republikens president utnämner kanslern bland dessa tre kandidater och den nya kanslern tillträder ämbetet i början av juni. Universitetets nuvarande kansler, professor i perinatal medicin, Kari Raivio, går i pension i slutet av maj.

Enligt universitetslagen skall Helsingfors universitets kansler främja vetenskaperna och bevaka universitetets allmänna intressen samt övervaka dess verksamhet. Kanslern skall vara en person som verkat till fromma för vetenskapen eller universitetsväsendet.

Kanslerskandidaternas presentationer och intervjuer finns på universitetets valsida på adressen http://www.helsinki.fi/valet2008.

Text: Jorma Laakkonen
Foto: Veikko Somerpuro