Näringsfysiologen rekommenderar en vegetarisk dag

Professorn i näringslära Leena Räsänen är förundrad över tonen i den diskussion som har seglat upp kring vegetarisk mat.

Näringsfysiologen rekommenderar en vegetarisk dag

Förslaget om en dag med vegetarisk mat i Helsingfors skolor har orsakat kritiska inlägg bland de stadsfullmäktige, men professorn i näringslära Leena Räsänen tycker att idén är utmärkt.

– Tydligen är man här rädd för eventuella ideologiska val i samband med vegematen. Man har dock redan tidigare serverat goda, traditionella vegetariska rätter i skolorna, såsom spenatplättar och gröt, säger Räsänen.

Vegetarisk mat har misstänkts vara alltför begränsad som föda för växande ungdomar. Enligt Räsänen kan man inte säga att den vegetariska födan i sig är hälsosam eller ohälsosam, eftersom definitionen på den varierar.

Räsänen säger att en vegetarisk diet som inkluderar mjölkprodukter är näringsmässigt sett god – om man bara följer samma rekommendationer gällande fett, salt och socker som i kötträtter.

En fullständig vegandiet är inte tillräcklig i sig själv, utan veganen behöver B12- och D-vitaminer från andra källor. Räsänen berättar att de finländska veganerna är mycket medvetna om detta och kan skaffa sig de extra näringsämnen som de behöver.

– Även om ett sporadiskt vegetariskt mål vore veganiskt gör det ingen skada om man vid de övriga måltiderna äter kompletterande livsmedel. Inte är blandmåltiderna heller automatiskt fullständiga, säger Räsänen.

En dag med vegetariskt låter enligt Räsänen som en god idé, eftersom skoleleverna via den skulle kunna vänja sig vid nya maträtter. Då kunde man öka konsumtionen av grönsaker, vilket skulle medföra nyttiga hälsoeffekter även i en blanddiet.

– Under den vegetariska dagen kunde man också pröva på maträtter från främmande kulturer, som eleverna ofta är intresserade av. De små resurserna för skolmaten är förstås ett problem.

Text: Saku Schildt
Foto: Sanna Peurakoski/Kotimaiset Kasvikset ry