Utställning om Nervander på Arppeanum

Utställningen är öppen till slutet av april.

Utställning om Nervander på Arppeanum På Helsingfors universitetsmuseum Arppeanum öppnades i går en utställning om J.J. Nervander.

Diktaren och vetenskapsmannen Nervander, som redan som 15-åring nämndes i den latinska matrikeln för Österbottniska Nationen vid Åbo Akademi som en ovanligt optimistisk yngling, har lämnat i skuggan av andra stormän.

Nervander var initiativtagare till den finländska meteorologiska mät- och observationsverksamheten. Den så kallade Helsingfors observationsserien (Helsingin havaintosarja) inleddes med de magnetiska mätningar som Nervander påbörjade år 1844, och serien är sällsynt även internationellt och i dagens vetenskapssamhälle mycket uppskattad.

Universitetsmuseets utställning om Johan Jakob Nervander ser på kultur- och vetenskapsvärlden under första halvan av 1800-talet ur en fräsch synvinkel, genom en för många okänd, mångsidigt begåvad människa.

Arppeanum är öppen från tisdag till fredag klockan 11-17 och på veckoslut klockan 11-16. På måndagar är museet stängt. Utställningen om Nervander är öppen till 29 april.

Text: Mirja Mäenpää
Foto: Timo Huvilinna