Unika finska utgrävningar i Konungarnas dal

I slutet av oktober får de första finska utgrävningarna och Nordens största sedan 1960-talet sin början.

Jaana Toivari-Viitala Det är gravgrävarnas barackområde i Konungarnas dal i Luxor i Egypten som undersöks och utgrävningarna har en väsentlig betydelse för helhetsbilden av hur de kungliga gravgrävarnas samhälle fungerade.

– Det finns många frågetecken kring deras samhälle och varför de har valt just ett område för sina baracker. Jag hoppas att vi kan räta ut några av frågetecknen, berättar Jaana Toivari-Viitala, docent i egyptologi vid Helsingfors universitet.

Hon har beviljats en femårig akademiforskartjänst vid Finlands akademi och i den ingår utgrävningar i Konungarnas dal.

Utgrävningarna sker i ett barackklusterområde i en bergssluttning ovanför Konungarnas dal där gravgrävarna har övernattat, men det är ett mysterium varför barackerna har byggts på just det här området eftersom gravgrävarnas by befinner sig åt motsatt håll.

– Det kan bero på att det var ett heligt område. Det finns också en faraograv här, men det är ännu oklart vems den är, berättar finlandssvenskan Jaana Toivari-Viitala som själv fungerar som projektledare.

Under fem år kommer hon och hennes team att göra utgrävningar i tre månaders perioder en gång per år och de åker i slutet av oktober i år på den första expeditionen, som undantagsvis bara är en månad lång.

– Utgrävningarna är för mig en dröm som blivit sann och jag har höga förväntningar.

Området grävdes fram ur sanden år 1935 och lämnades efter det vind för våg. Efter det har området varit utsatt för hårt slitage på grund av väder och vind samt turisterna.

– Det är i sista minuten som det här området dokumenteras, eftersom det på grund av slitage inte existerar så länge mer. Den här vetenskapliga dokumentationen är otroligt viktig, betonar Toivari-Viitala.

Text: Jonna Söderqvist
Foto: Veikko Somerpuro