Universitetet sprejar sina byggnader

Som inledning på vårterminen arrangerar universitetet ett mediekonstjippo, där publiken också får delta. Jippot startar idag på Senatstorget och cirkulerar sedan på campusarna i Mejlans, Gumtäkt och Vik.

Jurgen Scheible

Mediekonstnären Jürgen Scheibles projekt Mobispray är en kombination av mobilteknologi och konst. Med mobilen kan man spreja vad som helst – varför inte måla universitetets huvudbyggnad full med bollar – och helt legalt!

Målningen grundar sig på ett program som styrs genom rörelseidentifiering, och med hjälp av detta program fungerar mobilen som en ”sprejburk”.

- Min konst förvandlar tillfälligt den fysiska verkligheten och ger en möjlighet till lek, säger Scheible.

Scheible har målat flera byggnader runt om i världen, bland annat operahuset i Sydney, Guggenheim-museet i New York och parlamentsbyggnaden i London. Mobispray är ett ekologiskt sätt att göra graffiti.

- Det är på sätt och vis fråga om graffiti med 100 procents återvinning – målningen finns för stunden, och lämnar inga spår, funderar Scheible.

Helsingfors universitet ville bjuda in Scheible för att fira det nya universitetet och samtidigt dess 370-åriga historia.

- Det är verkligen roligt att Scheible tackade ja – just så här ska också samarbetet fungera mellan det nya Aalto-universitetet och Helsingfors universitet, myser jippots projektansvariga Annukka Salo.

Scheible verkar som forskare vid Konstindustriella högskolan, som är en del av Aalto-universitetet.

Program:
Må 18.1.2010 Centrumcampus, Senatstorget (Unioninsg. 34) kl. 17-20
Ti 19.1.2010 Mejlans, Biomedicum 1 (Haartmansgatan 8 ) kl. 17-20
Ons 20.1.2010 Gumtäkt, A.I.Virtanens plats (Gustaf Hällströms gata 1 ) kl. 17-20
To 21.1.2010 Vik, Biocentrum 1 (Kanslersbågen) kl. 17-20

Video i STT Info » »
Video i YLE Arenan (från 20 min 52 s) » »

Helsingfors universitets evenemangsblogg » »
Mera om konstnären och hans verk på Mobispray –bloggen » »

Text: Webbredaktion
Foto: Jürgen Scheible