Snellmans jubileumsår inleds

Helsingfors universitet firar studenten, forskaren, professorn och tänkaren på flera olika sätt.

Alt-tekstin paikka I år är det 200 år sedan J. V. Snellman (1806–1881) föddes. Helsingfors universitet firar sin forne professor i filosofi, en av 1800-talets främsta tänkare, vid flera olika tillfällen.

Statsvetenskapliga fakultetens kvarter fick redan på hösten namnet Snellmania, och på öppningsdagen delade rektorn ut en nyupplaga av verket Suomen ylioppilas åt de nya studenterna. Verket innehåller Snellmans tal om den akademiska medborgarens skyldigheter. Talet kommer att delas ut också till nästa års gulnäbbar.

Universitetet ordnar flera seminarier om Snellmans verksamhet. Den 18 januari ordnas seminariet J. V. Snellman – en europeisk tänkare i universitetsbiblioteket. Inträdet till seminariet är gratis.

I slutet av januari har det gått 150 år sedan Snellman utnämndes till professor i sedelära och vetenskapernas system. Den 30 januari ordnas ett öppet seminarium, J. V. Snellman – filosofen och statsvetaren, på vetenskapernas hus.

På universitetets årsdag den 27 mars delas Helsingfors universitets J. V. Snellman-pris ut. Priset har delats ut sedan år 1981.

På Vilhelms dag den 6 april står ett nationellt seminarium om lärare och lärarutbildning på programmet. På kvällen ordnas en universitetsbal på Gamla studenthuset.

Jubileumsårets huvudfest firas i universitetets festsal på Snellmansdagen den 12 maj. Republikens president är inbjuden som hedersgäst.

Mer om J. V. Snellmans jubileumsår hittar man på adressen www.snellman200.fi samt i universitetets evenemangskalender.

Text: Heidi Ekelund
Foto: Statsrådets kansli