Forskare på beteendevetenskapliga fick betydande forskningsanslag

Alt-tekstin paikka Finlands Akademi beviljade över 7 miljoner euro för utveckling av neurovetenskaplig forskning.

Forskningsprogrammet för neurovetenskap (NEURO) vid Finlands Akademi har tilldelat forskningsanslag för nästan 1,3 miljoner euro till olika forskningsprojekt på beteendevetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Konsortiet Extrastriate visual processing: Integration of computational, psychophysical and imaging approaches som leds av docent Aapo Hyvärinen beviljades 450 110 euro.

Konsortiet The neurocognitive learning and its changes at different stages of development tilldelades 505 760 euro. Konsortiet koordineras av Elisabeth Service.

Dessutom beviljades forskarna Patrick May och Hannu Tiitinen 153 160 euro respektive 172 960 euro för projektet Bringing the Natural Auditory Environment into the Laboratory.

– Det är en stor ära och ett erkännande av vårt arbete hittills, eftersom de projekt som beviljades stöd valdes ut på basis av en internationell vetenskaplig utvärdering, säger Tiitinen.

– Med NEURO-anslagen kan vi finansiera tre till fyra doktorsavhandlingar, vilket i sin tur tryggar fortsatta resultat inom vår tvärvetenskapliga forskning, säger Tiitinen.

Allt som allt ansökte 170 projekt vid olika högskolor om anslag från NEURO-programmet. Sammanlagt delade man ut över 7 miljoner euro till 41 olika projekt.

Programmets målsättning är att höja standarden på neurologisk forskning, att ge branschen mer internationell synlighet samt att utveckla forskarutbildningen och göra den mer internationell.

Text: Simo Salmela
Foto: Ida Pimenoff