Anttila


TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE
VERONICA STOLTE-HEISKANEN
sosiologi, tieteentutkija
1934-1994


Suomalaisen sosiologian kosmopoliitti ja suurlähettiläs, professori Veronica Stolte-Heiskanen oli empiirisen tieteentutkimuksen pioneeri Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu tieteen ja teknologian tutkimuksen asiantuntija.

Stolte-Heiskanen syntyi Budapestissa, josta hänen perheensä joutui pakenemaan toisen maailmansodan jälkeen ensin Saksaan, ja sittemmin Yhdysvaltoihin. Columbian ja Chicagon yliopistoissa opiskellut Stolte-Heiskanen siirtyi Suomeen 60-luvun puolivälissä avioiduttuaan suomalaistutkijan kanssa. Hän väitteli toisena sosiologinaisena Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1967.

Yliopistoura eteni Tampereen yliopiston sosiologian professoriksi (1982) ja saman yliopiston ensimmäiseksi naispuoliseksi vararehtoriksi (1990), Westermarck-seuran ensimmäiseksi naispuheenjohtajaksi (1974-77) sekä kansainvälisen sosiologiliiton ISA:n johtokuntaan. Uran alun perhesosiologinen kiinnostus sai pian väistyä tieteentutkimuksen tieltä.

Stolte-Heiskanen vaikutti ratkaisevasti ja monella foorumilla tieteentutkimuksen vakiintumiseen ja laajenemiseen Suomessa. Hänen tutkimuksensa kohteina olivat tutkimustyön muuttuva luonne, tutkimuksen arviointi, tutkimustulosten hyödyntäminen, tutkimusetiikka, pienten maiden tutkimusjärjestelmien ongelmat sekä naisten asema tieteessä.

1 2 3

4 5

1 Unkarilainen koulutyttö Veronica Stolte perhekuvassa. Kuva: Eva Heiskasen perhearkisto.

2 Synnyinmaa Unkari, opiskeluaika USA:ssa, kansainvälisesti suuntautunut tutkijanura Suomessa: lähteminen ja saapuminen olivat nuoresta lähtien olennainen osa Veronica Stolte-Heiskasen elämää. Kuva: Eva Heiskasen perhearkisto.

3 Veronica Stolte-Heiskanen kotonaan Helsingin Siltasaaressa 1980-luvulla. Kuva: Tarja Tuppurainen.

4 Veronica Stolte-Heiskanen. Kuva: Eva Heiskasen perhearkisto.

5 Veronica Stolte-Heiskanen tyttäriensä Evan ja Susanin kanssa 1970-luvun alussa. Kuva: Eva Heiskasen perhearkisto.