Kivikoski


TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE


Söderhjelm
Kuva: Museovirasto

ALMA SÖDERHJELM
vallankumoushistorioitsija,
Suomen 1. naisprofessori
1870-1949


Alma Söderhjelm oli Suomen ensimmäinen naisdosentti ja yliopiston opettaja. Hän hoiti Helsingin yliopiston yleisen historian dosentuuria 1906-26. Hänestä tuli myös Suomen ensimmäinen naisprofessori, kun hänelle 1927 perustettiin henkilökohtainen, ylimääräinen yleisen historian professuuri Åbo Akademiin.

Alma Söderhjelmin oppilas Börje Colliander totesi opettajansa tulosta Turkuun (1928), että se merkitsi "ett välondulerat bombnedslag" - "hyvin kiharretun pommin putoamista rauhallisessa Auran kaupungissa". Opiskelijat saivatkin tottua tavallisesta akateemisesta tyylistä poikkeavaan opetukseen. Alma Söderhjelm halusi opettaa historiantutkijoille ranskaa ja lisätä opiskelijoiden seurustelutaitoja tapaamisilla näyttelijä- ja taiteilijatuttavuuksiensa kanssa.

Alma Söderhjelmin tutkijan ja yliopisto-opettajan uran perusta oli kiitetty Ranskan vallankumouksen ajan lehdistöä käsitellyt ranskankielinen väitöskirja (1900). Kirja sai erinomaiset arvostelut ulkomailla ja sen jatkuvaa arvoa osoittaa, että siitä otettiin uusintapainos 1971. Yli 20 vuotta väitöskirjan jälkeen Alma Söderhjelm julkaisi ruotsiksi Ranskan vallankumouksen yleisesityksen (1927). Uutta aineistoa ja tutkimustuloksia sisälsi kaksiosainen Sverige och den franska revolutionen, joka ilmestyi 1920-1924.

Alma Söderhjelm nousi uudelleen ranskalaisten tietoisuuteen, kun hän julkaisi ruotsalaisen ylimyksen Axel von Fersenin muistiinpanoihin ja kirjeenvaihtoon perustuvan teoksen Fersen et Marie-Antoinette (1930). Seuraava kirja, joka käsitteli kuningatar Marie-Antoinetten salaista kirjeenvaihtoa vallankumouksellisten kanssa oli suoranainen sensaatio. Alma Söderhjelm pystyi osoittamaan aiemmin väärennökseksi luullut Löfstadin linnassa säilytetyt kirjeet aidoiksi. Kirja ilmestyi Ranskassa nimellä Barnave et Marie-Antoinette (1934).

Alma Söderhjelmin kirjallinen tuotanto on valtava: tieteellisiä teoksia, esseekokoelmia, lähdejulkaisuja ja muistelmia on kaikkiaan 25 teosta, 34 nidettä. Lisäksi hän kirjoitti runokokoelman, näytelmiä, filmikäsikirjoituksen, viisi romaania ja kahdeksan pakinakokoelmaa.

Marja Engman

1 2 3

4 5 6 7

1 Alma ja Sanny Söderhjelmin promootiokuva 1894. Alma Söderhjelmin sisar Sanny oli ensimmäinen nainen joka valmistui Helsingin yliopistosta pääaineenaan matematiikka. Kuva: Museovirasto.

2. Alma Söderhjelmin fil.kand. tutkintotodistus 1893.

3 Alma Söderhjelm pitää kotonaan Turussa seminaaria historianopiskelijoille 1928.
Kuva: Otavan kuva-arkisto.

4 Alma Söderhjelm. Kuva: Museovirasto.

5,6 Alma Söderhjelm kotonaan Turussa 1928. Kuvat: Otavan kuva-arkisto.

7 Pilapiirros Alma Söderhjelmistä Tuulispää-lehdessä 1913.


Lisätietoa:

Marja Engman: "Alma Söderhjelm - Ranskan historian tutkija". Tieteessä tapahtuu 7/1996.

Annika Tudeer: Pionjär blir man genom att vara den första. Marja Engmans avhandling om Alma Söderhjelm. Ny Tid 21.2.1997.

Marja Engman: "Alma Söderhjelm." Kansallisbiografia.