TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE


Rosqvist
Kuva: Museovirasto

INA ROSQVIST
tuberkuloosilääkäri
1865-1942


Ina (Alma Josefina) Rosqvist oli Suomen ensimmäisiä naislääkäreitä. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1896 ja erikoistui sitten kulkutauteihin. Hän loi merkittävän uran tuberkuloosilääkärinä.

Ina Rosqvist syntyi Loviisassa 1865, jossa myös vietti lapsuutensa aineellisesti turvatuissa oloissa. Hänen isänsä oli ammatiltaan merikapteeni. Loviisassa alkanut koulunkäynti jatkui Helsingissä, tyttökoulun jatkoluokilla. Siellä Ina ystävystyi Karolina Eskelinin kanssa. Tytöt opiskelivat samaa tahtia suorittaen ylioppilastutkinnon 1885, filosofian kandidaatin tutkinnon 1888 ja valmistuen lääketieteen lisensiaateiksi 1896.

Valmistuttuaan Ina Rosqvist kiinnostui tarttuvista taudeista. Jo valmistumisvuonnaan hän joutui Helsingissä hoitamaan lavantautiepidemian uhreja ja kirjoitti kokemuksistaan tutkielman, joka julkaistiin 1899. Myöhemmin hän keskittyi ennen muuta tuberkuloosiin, joka oli tuon ajan tappavin kansantauti. Hän työskenteli muun muassa Helsingin Marian sairaalassa 1897-1923, aluksi amanuenssina, sitten alilääkärinä vastaten ajoittain myös ylilääkärin tehtävistä. Varsinaisen työnsä ohella hän toimi Helsingin tuberkuloosipoliklinikan ylilääkärinä vuodesta 1904 ja Helsingin kaupungin tuberkuloosilääkärinä vuodesta 1923. Rosqvist kuului niin ikään useisiin komiteoihin jotka miettivät taudin torjumiskeinoja.

Lääkärintoimen ohella Ina Rosqvist oli tutkija ja valistaja, joka julkaisi lukuisia artikkeleita ja piti esitelmiä eritoten tuberkuloosista. Hän perehtyi parantoloiden ja poliklinikoiden työnjakoon ja laati 1907 laajan selvityksen poliklinikoiden toiminnasta eri maissa ja Suomessa. Selvitys oli pohjana mietittäessä tuberkuloosityön järjestämistä maaseudulla eli siellä missä suurin osa väestöstä asui.

Ina Rosqvist toimi lisäksi monissa suomalaisissa ja pohjoismaisissa yhdistyksissä lääkärien järjestöistä erilaisiin ruotsinkielisiin sivistysjärjestöihin.

Lisää aiheesta:

Parvio, Salme, "Ina Rosqvist 1865-1942". Kirjassa Suomen Naislääkäriyhdistys 1947-1987. Helsinki 1987.

Lääkärimatrikkeli 1927.

<< Edellinen lääketieteilijä Seuraava lääketieteilijä >>