Salkinoja-Salonius


TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE
HANNA LAPPALAINEN
kasvitieteilijä, apteekkari
1881-1966


Hanna (Johanna) Lappalainen oli Suomen ensimmäinen kasvitieteessä väitellyt nainen. Väitöskirja valmistui 1919. Hän työskenteli jonkin aikaa yliopistolla, mutta loi varsinaisen elämänuransa apteekkialalla.

Hanna Lappalainen oli kotoisin Puumalasta. Hänen isänsä oli viilari Johan Lappalainen ja äiti Fredriikka Luukkonen. Hanna kävi kuusi luokkaa ruotsalaista yhteiskoulua Kotkassa. Hän pääsi 1899 apteekkioppilaaksi Uudenkaupungin apteekkiin ja valmistui proviisoriksi 1910.

Lappalainen suoritti yksityisesti opinnäytteen filosofian kandidaatin tutkintoa varten kasvitieteessä, kemiassa, fysiikassa, mineralogiassa, geologiassa ja maanviljelyskemiassa ja sai erioikeuden opiskella ilman ylioppilastutkintoa Helsingin yliopiston fysikaalis-matemaattisessa osastossa. Aineyhdistelmään kuuluivat kemia, soveltava fysiikka ja kasvitiede.

Opiskeluaikoinaan hän oli työssä useissa apteekeissa eri paikkakunnilla. Päätoimi noina vuosina oli kuitenkin yliopistolla. Aluksi Lappalainen työskenteli kasvitieteen laitoksella professori Fredrik Elfvingin yksityisassistenttina ja sen jälkeen fysiologisella laitoksella analysoija-assistenttina sekä kemiallisen laboratorion kvalitatiivisella osastolla apulaislaboraattorina. Hän myös luennoi farmakologiaa kirurgisen ja Maarian sairaalan sairaanhoitajaoppilaille. 1919 hän väitteli ensimmäisenä naisena kasvitieteen alalta. Väitöskirja käsitteli Aspergillus niger -homesienen biokemiaa.

1920 Hanna Lappalainen sai apteekkioikeuden Toijalan apteekkiin ja 1925 Helsingin XIX apteekkiin. 1922-23 hän teki yliopiston kanslerin opintoapurahan ja valtion farmaseuttisen matka-apurahan turvin opintomatkan Saksaan ja työskenteli Berliinin farmaseuttisessa laitoksessa.

Julkaisut:

Biochemische Studien an Aspergillus niger, Hki 1919; tieteellisiä kirjoituksia kasvitieteen ja kemian alalta.

Lähde: Apteekkari-matrikkeli

Arno Forsius: "Hanna Lappalainen - tutkija, apteekkari ja lahjoittaja".