Sysiharju


TIEDENAISET:  AAKKOSITTAIN  |   TIETEENALOITTAIN  |   AIKAKAUSITTAIN  |   ENSIMMÄISET  |   NÄKYMÄTTÖMÄT
VIRSTANPYLVÄÄT  |   TIETOA  |   NAISTUTKIMUS  |   ETUSIVULLE


Friberg
Kuva: Naisasialiitto Unioni

MAIKKI FRIBERG
kasvatustieteilijä, historioitsija,
naisasian pioneeri
1861-1927


Maikki Friberg oli ensimmäisiä väitelleitä suomalaisnaisia. Friberg olisi halunnut laatia opinnäytteensä naisten äänioikeusliikkeestä, mutta päätyi lopulta tutkimaan Pohjoismaisen kansanopistoliikkeen historiaa. Väitöskirja Entstehung und Entwickelung der Volkshochschulen in den nordischen Ländern valmistui Bernissä 1897.

Friberg kouluttautui ensin opettajaksi. Jo 15-vuotiaana hän piti Tampereella pienten lasten koulua ja oli sitten kansankoulunopettajana. Hän suoritti Helsingin ruotsalaisen opettajatarluokan kurssin ja lisäksi yksityisiä tutkintoja Helsingin yliopistossa saksan kielessä ja kirjallisuudessa, dogmatiikassa sekä pohjoismaiden historiassa.

Fribergin kiinnostus historiaan syntyi osin tädin miehen, historian professori Yrjö-Koskisen vaikutuksesta. 1894 Friberg lähti syventämään opintojaan Berliiniin. Saatuaan luvan seurata opetusta yliopistolla hän alkoi käydä muun muassa taidehistorioitsija Herman Grimmin luennoilla. Tälle hän myöhemmin omisti väitöskirjansa. Fribergin elämäkerran kirjoittajan, Ester Hjeltin mukaan Friberg oli ensimmäinen naispuolinen kuuntelija Berliinin yliopistossa, mutta hänen esimerkkinsä houkutteli lisää naisia luentosaleihin. Friberg opiskeli myös kulttuurihistoriaa, etiikkaa, filosofiaa, sosiologiaa ja kirjallisuuden historiaa.

Hjelt kuvaa suhtautumisen Fribergin väitöskirjatyöhön olleen kotimaassa penseän: "Olkapäitään kohauttaen monet aikalaiset omassa maassa puhuivat 'saksalaisen tohtorin' pikku opinnäytteestä - kukapa ulkomailla olisi voinut tarkistaa sen pätevyyttä vihjailtiin." Opinnäytteiden vertaaminen onkin vaikeaa, mutta Fribergin teos ei varmaankaan ollut ratkaisevasti heikompitasoinen kuin ajan väitöskirjat yleensä.

Lisätietoa:

Hjelt, Ester, Lannistumaton. Maikki Fribergin elämäkerta. Jyväskylä, Gummerus 1945

Marjatta Hietala: "Maikki Friberg". Kansallisbiografia.