Naistutkimuksen postituslista: ohjeet

Tässä joitakin ohjeita Naistutkimus-listan käyttäjille. Ole hyvä ja lue ohjeet ja taltioi ne vastaisen varalle.

Ohjeet löytyvät myös verkosta: http://www.helsinki.fi/akka-info/nt/ tai pyytämällä LISTSERV@UTA.FI -osoitteesta komennolla: GET NAISTUTKIMUS WELCOME

Sisällys:

 1. Listan tarkoitus
 2. Listalle lähetettävät viestit
 3. NAISTUTKIMUS- ja LISTSERV-osoitteiden ero
 4. Kenellä on oikeus lähettää viestejä?
 5. Mitä jos lista ei yhtäkkiä hyväksykään viestejäsi?
 6. Postin lopettaminen väliaikaisesti
 7. Entä jos viestien tulo loppuu yllättäen?
 8. Miten saat luettelon listan muista tilaajista
 9. Kopiot omista viesteistäsi
 10. Vastatako henkilökohtaisesti vai listan kautta?
 11. Listan viestiarkisto
 12. Listan digest-versio
 13. Miten lähettäjätiedot esiin
 14. Muita suomalaisia ja kansainvälisiä listoja
 15. Miten voit lopettaa tilauksesi


1. Listan tarkoitus

Naistutkimuksen postituslista on kaikkien suomalaisten naistutkimuksen opiskelijoiden, opettajien ja ystävien sekä etenkin tutkijoiden yhteinen tiedotus- ja keskustelufoorumi. Listalle voi liittyä jokainen sen aihepiiristä kiinnostunut.

Naistutkimukseen tai sen opetukseen ja opiskeluun liittyvät viestit ovat tervetulleita: niin keskustelut, kommentit, ehdotukset, ilmoitukset tulevista tapahtumista, tiedot avoimina olevista viroista ja apurahoista, kurssiohjelmat kuin kirjallisuusvihjeetkin.

Koska sähköposti tavoittaa nopeasti suuren joukon ihmisiä, lista on tärkeä foorumi naistutkijoille, opiskelijoille ja muille naistutkimuksesta kiinnostuneille.

Otathan huomioon, että viestit ilmestyvät listalle reaaliajassa ja muokkaamattomina, joten jokainen on itse vastuussa kirjoittamastaan. Listan ylläpitäjällä on oikeus sulkea pysyvästi pois listalta henkilö, joka rikkoo listan sääntöjä.

Listan viestejä voi halutessaan lukea myös www-viestiarkistosta (ks. kohta 11.) tai viestit voi tilata yhtenä päivittäisenä koosteena (ks. kohta 12.).


2. Listalle lähetettävät viestit

Anna aina viestillesi sen sisältöä kuvaava otsikko (subject). Mainitse viestissäsi - mieluiten jo otsikossa - tapahtumapaikkakunta, mikäli viesti koskee tapahtumaa tms.

Jos vastaat jonkun toisen lähettämään viestiin, liitä omaan kommenttiisi lyhyt yhteenveto tai lainaus alkuperäisestä viestistä. Listalle liittyy koko ajan uusia ihmisiä eivätkä kaikki välttämättä ole lukeneet alkuperäistä viestiä. Koska listalla saatetaan keskustella yhtaikaa monista asioista, yhteenveto muistuttaa myös säännöllisiä listan seuraajia aiheen sisällöstä. Älä kuitenkaan lainaa koko alkuperäistä viestiä varsinkaan, jos se on pitkä.

Ota kirjoittaessasi huomioon listan aihepiiri. Lista ei ole keskustelulista yleisistä asioista, vaan akateemisen naistutkimuksen lista. Sähköpostilista ei ole blogi. Älä kopioi blogi-tekstiä NT-listalle. Pidä mielessä, että asiasi käy parhaiten selville ja viestisi tavoittaa todennäköisimmin kohdeyleisönsä, kun pidät viestin mahdollisimman tiiviinä.

Laita viestin loppuun aina oma nimesi ja henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi.

Kiellettyä:

 • Kaupalliset ilmoitukset, ketjukirjeet ja virusvaroitukset
 • Saman viestin lähettäminen moneen kertaan
 • Liitetiedostot, esimerkiksi Word-liitteet, sillä listalla käytetään liitetiedostojen estoa
 • Sisällöltään rasistiset tai jonkun sukupuoli-identiteettiä tai seksuaalista suuntautumista loukkaavat viestit. Viesteissä ei myöskään saa olla linkkejä seksistisille, rasistisille tai homofobisille sivuille.
 • Toisiin kohdistuvat alentavat, loukkaavat tai henkilötasolle menevät kommentit
 • Tekstin kopiointi toisesta yhteydestä ja sen liittäminen NT-listan viestiin kokonaisuudessaan. Sallittuja ovat lyhyet sitaatit, jos lähde mainitaan tai mukaan liitetään linkki, jossa koko teksti, esimerkiksi artikkeli, on luettavissa. Pelkät sitaatit tai linkit eivät kuitenkaan ole tarkoituksenmukaisia.
 • NT-listalle lähetetyn viestin kopioiminen muualle ilman alkuperäisen kirjoittajan lupaa.


3. LISTSERV- ja NAISTUTKIMUS-osoitteiden ero

NAISTUTKIMUS@UTA.FI -osoite on tarkoitettu vain niille viesteille, jotka on tarkoitettu kaikkien postituslistalaisten luettavaksi. Komennot, joilla haluat muuttaa esimerkiksi postin jakelua tai tilaustasi koskevia asetuksia, kuuluvat LISTSERV@UTA.FI -osoitteeseen. Sellaisia ovat mm:

SUBSCRIBE NAISTUTKIMUS
UNSUBSCRIBE NAISTUTKIMUS
QUERY NAISTUTKIMUS
SET NAISTUTKIMUS MAIL
SET NAISTUTKIMUS NOMAIL

Tilaustaan voi muokata myös listserv-palvelimen www-osoitteessa http://listserv.uta.fi - tämä edellyttää että luot itsellesi ensin salasanan sieltä löytyvien ohjeiden mukaan.

Lisää tietoa LISTSERV:n toiminnasta saat komennolla: HELP

HUOM. Lähetä postisi aina samasta osoitteesta josta käsin olet listalle liittynyt. Jos esim. olet kirjoittautunut listalle tietyllä osoitteella, lähetä myös kaikki postisi samalla osoitteella. Jos saat virheilmoituksen, ettet voi lähettää postia, koska et ole mukana listalla, tarkista onko osoitteesi muuttunut.

LISTSERV-viestit lukee kone. Jos haluat kysyä listan teknisistä asioista elävästä ihmiseltä, lähetä viestisi osoitteella Hanna-Mari.Ikonen@uta.fi


4. Kenellä on oikeus lähettää viestejä?

Listalle voivat lähettää postia vain listan tilaajat. Liittyäksesi lähetä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI seuraavan sisältöinen viesti:
SUBSCRIBE NAISTUTKIMUS Etunimi Sukunimi

LISTSERV pyytää tilaajaa vahvistamaan pyynnön lähettämällä vahvistuspyyntömailiin replynä yhden ainoan sanan: OK

Tilauksen voi tehdä myös listan tilaussivun https://listserv.uta.fi/cgi-bin/wa?SUBED1=naistutkimus&A=1 kautta.

Jos olet jo liittynyt listalle mutta joudut vaikeuksiin (listserv ilmoittaa ettei sinulle ole oikeutta lähettää viestejä) on kyse todennäköisesti siitä, että sinulla on käytössäsi useampia osoitteita ja olet kirjoittautunut eri osoitteella listalle kuin millä yrität postia lähettää.


5. Mitä jos lista ei yhtäkkiä hyväksykään viestejäsi?

Yleensä on kysymys siitä, että sinulla on käytössä useampia sähköpostiosoitteita ja olet kirjoittautunut listalle niistä eri osoitteella kuin millä yritit postia lähettää. Ks. myös kohta 4 yllä.

Listan ylläpitäjällä on oikeus tarvittaessa rajoittaa listan aihepiiriin liittymättömiä viestejä harkintansa mukaan.


6. Postin lopettaminen väliaikaisesti

Voit lopettaa postin vastaanoton väliaikaisesti lähettämällä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI komennon
SET NAISTUTKIMUS NOMAIL

Kun haluat aloittaa postin saamisen uudestaan, lähetä samaan osoitteeseen komento
SET NAISTUTKIMUS MAIL


7. Entä jos viestien tulo loppuu yllättäen?

Niinkin voi käydä ettet muutamaan päivään saa postia. Jos epäilet häiriötä, voit lähettää osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI kyselyn komennolla:
QUERY NAISTUTKIMUS

Jos kysely onnistuu, saat vastauksen josta näet oman asemasi listalla.

Jos vastauksessa lukee NOMAIL olet ilmoittanut ettet väliaikaisesti halua postia ja sinun täytyy muuttaa asetukset lähettämällä LISTSERV@UTA.FI -osoitteeseen viesti:
SET NAISTUTKIMUS MAIL
Ks. kohta 6 yllä.)

Jos vastauksessa lukee MAIL muttet silti saa postia, voit katsoa listan uusimmat viestit listan arkistosta: http://listserv.uta.fi/archives/naistutkimus.html

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä listan ylläpitäjään, Hanna-Mari.Ikonen@uta.fi - älä milloinkaan lähetä tilaustasi koskevia kyselyjä NAISTUTKIMUS@UTA.FI -osoitteeseen!


8. Miten saat luettelon listan muista tilaajista

Saadaksesi luettelon muista Naistutkimus-listan tilaajista, lähetä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI seuraavansisältöinen viesti:
REVIEW NAISTUTKIMUS

Jonkin ajan kuluttua saat vastaukseksi listan, jossa tilaajat on lueteltu.


9. Kopiot omista viesteistäsi

Saat naistutkimus-listalta automaattisesti kopion listalle lähettämistäsi viesteistä. Mikäli et halua niitä, se käy lähettämällä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI seuraavansisältöinen komento:
SET NAISTUTKIMUS NOREPRO


10. Vastatako henkilökohtaisesti vai listan kautta?

Kyseessä on valtakunnallinen, noin 1000 tilaajan lista, joten mieti, haluatko rasittaa kaikkien postilaatikoita vai olisiko parempi viestiä kahdenkeskisesti.

Lähetä kommenttisi ja vastauksesi viesteihin koko listalle silloin kun oletat, että vastauksesi kiinnostaa koko joukkoa. Tällöin osoite on NAISTUTKIMUS@UTA.FI Jos esimerkiksi ehdotat kiinnostavaa luettavaa tai haluat keskustella opetuksesta, tutkimusmenetelmistä tms. todennäköisesti kiinnostuneita on useampia. Jos puolestaan haluat esimerkiksi kopion jonkun mainitsemasta esitelmästä, pyydä se viestin lähettäjän henkilökohtaisella osoitteella.

Yksittäisten listan tilaajien viestit eivät edusta koko listaa. "Listalla" ei ole mielipidettä eikä listaa kokonaisuutena voi kehottaa keskustelemaan, vaan vain yksittäisten tutkijoiden lähettämisen viestien pohjalta voi muodostua keskustelu.

Mikäli sinulla on kysymyksiä tai kommentteja koko listaa koskien ota yhteyttä listanpitäjään suoraan: hanna-mari.ikonen @ uta.fi. Listanpitäjä huolehtii säännöistä muistuttamisesta ja mahdollisiin sääntöjen rikkomuksiin puuttumisesta.


11. Listan arkisto

Kaikki NAISTUTKIMUS@UTA.FI -listalle lähetetyt viestit tallennetaan sekä tavanomaiseen että www-viestiarkistoon. Edelliset voit lista lähettämällä LISTSERV@UTA.FI -osoitteeseen komennon:
INDEX NAISTUTKIMUS

Viestien arkistointijakso on yksi viikko. Pyytämäsi viikon (seuraavassa esimerkissä syyskuun 1998 1. viikon) viestit saat komennolla:
GET NAISTUTKIMUS LOG9809a

Viestejä voi lukea myös www-sivuilta, URL on: https://listserv.uta.fi/archives/naistutkimus.html


12. Listan digest-versio

Jos et halua listan viestejä postilaatikkoosi yksitellen, vaan harvemmin, kerran päivässä, lähetettyinä koosteina (digest), voit valita listan digest-version lähettämällä seuraavan komennon LISTSERV@UTA.FI -osoitteseen:
SET NAISTUTKIMUS DIGESTS

Jos haluat vaihtaa takaisin tavalliseen versioon, lähetä komento:
SET NAISTUTKIMUS NODIGESTS


13. Miten lähettäjätiedot esiin

Jos postiohjelmasi ei näytä sinulle viestien lähettäjän osoitetietoja, saat ne näkyviin muuttamalla asetuksiasi. Lähetä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI seuraava komento:
SET NAISTUTKIMUS DUALHDR


14. Muita naistutkimukseen liittyviä suomalaisia ja kansainvälisiä postituslistoja

Muista listoista löydät tietoja esimerkiksi listan kotisivulta, http://www.helsinki.fi/akka-info/nt/


15. Miten voit lopettaa tilauksesi

Jos haluat kokonaan lopettaa listan tilauksen, lähetä osoitteeseen LISTSERV@UTA.FI seuraava komento:
UNSUBSCRIBE NAISTUTKIMUS

Ota yhteyttä listan ylläpitäjään, mikäli et saa tilaustasi katkaistua osoitteenmuutoksen tms. teknisen syyn vuoksi.

Mikäli haluat lopettaa postin tulon vain väliaikaisesti, ks. kohta 6 yllä.


Lisätietoja osoitteesta:
Hanna-Mari.Ikonen@uta.fi


Ylläolevat ohjeet perustuvat alunperin Jaana Vuoren Tampereen yliopiston listproc-palvelinta varten 1993 laatimiin ohjeisiin.
Eva Isaksson mukautti ne FUNETin listserv-palvelinta varten syksyllä 1998 ja Tampereen yliopiston listserv-palvelinta varten joulukuussa 2004.
Hanna-Mari Ikonen ajanmukaisti ohjeita syksyllä 2008. Uusin päivitys: 10.11.2008.