Musiikki vauhdittaa mustien nuorten nousua Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikan mustien nuorten musiikkia kohtaan tunnetaan epäluuloja, joiden taustalla on pelkoa yhteiskunnan muutoksesta, toteaa akatemiatutkija Tuulikki Pietilä.

Musiikki on suuri osa eteläafrikkalaista yhteiskuntaa, on akatemiatutkija Tuulikki Pietilä tutkijakollegiumista huomannut tutustuessaan maan musiikkielämään. Musiikkiteollisuuden rakenteissa ja ihmisten musiikkimauissa vaikuttaa kuitenkin edelleen rotuerottelun historia.

– Nuoren ja urbaanin mustan väestön keskuudessa suosittu tanssillinen musiikki on herättänyt paljon moralisoivia ja närkästyneitä kommentteja. Se edustaa ja edistää kriitikoiden mukaan vääränlaisia arvoja kuten aistillisuutta, kehollisuutta ja seksuaalisuutta. Myös eteläafrikkalaiset akateemiset musiikintutkijat ovat arvostelleet nuorisomusiikkia samoin perustein, Pietilä kertoo.

Etelä-Afrikassa nykyisin arvostettua jazzia kritisoitiin aivan samoin sanoin sen rantautuessa maahan 1900-luvun alkupuolella. Pietilän mukaan kyse ei olekaan musiikkityylin arvottamisesta vaan yhteiskunnallisen muutoksen pelosta.

– Virallisen rotuerottelujärjestelmän kaaduttua nuoren mustan väestön luovuus ja yritteliäisyys ovat paiskautuneet kaikkien silmille ja korville. Osa muusikoista on rikastunut ja lähentynyt sekä elämäntavoiltaan että kulutuskäyttäytymiseltään valkoista yläluokkaa, mikä horjuttaa yhteiskunnan valtarakenteita. Protestanttisessa eteläafrikkalaisessa yhteiskunnassa myös paheksutaan rikastuneiden muusikoiden tapaa näyttää varallisuuttaan, Pietilä toteaa.

Pietilä osallistuu maanantaina 22.8. Art Goes Kapakan tiedesarjan keskusteluun ravintola LeBonkissa klo 18. Keskustelua käydään otsikolla Kulttuuri ja tasa-arvo: Kulttuurin demokratia ja makumieltymykset. Kaikille kaikkea? Keskusteluja järjestetään eri teemoilla maanantaista torstaihin samaan aikaan.

Taiteiden yönä pe 26.8. Yliopistomuseossa ja Kansalliskirjastossa on erikoisohjelmaa ja ne ovat auki klo 22 asti. Myös Luonnontieteellinen museo on Taiteiden yönä jatkanut aukioloaan klo 21 asti.

Art Goes Kapakka 2011: Tiede on taidetta »»

Taiteiden yö Yliopistomuseossa »»

Taiteiden yö Kansalliskirjastossa »»

Taiteiden yö Luonnontieteellinen museossa »»