HY isännöi taloushistorian maailmankongressia

Tapahtuma kerää alan huiput yli 70 maasta.

HY isännöi taloushistorian maailmankongressia Helsingin yliopisto isännöi ensi viikolla mittavinta Suomessa koskaan järjestettyä historia-alan tapahtumaa. 21.–25. elokuuta pidettävään taloushistorian maailmankongressiin kokoontuu 1400 taloushistorioitsijaa yli 70 maasta.

Kongressiviikolla ohjelmassa on yli sata istuntoa, joissa käsitellään talous- ja sosiaalihistorian tutkimuskenttää laajasti ja monista näkökulmista. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa globaalitalous, taloudellisen kasvun tutkimus, öljy maailmantaloudessa, työnteon historia ja kulttuurien väliset suhteet.

Ensi maanantaina alkavan kongressin avaa tasavallan presidentti Tarja Halonen. Avajaisistunto pidetään yliopiston suuressa juhlasalissa, ja juhlapuhujana tilaisuudessa toimii Suomen Pankin entinen pääjohtaja, tohtori Sirkka Hämäläinen (kuvassa).

Tapahtuma kerää yhteen lukuisia talous- ja sosiaalihistorian alan huippuja. Yksi tunnetuimmista puhujista on professori Alice Teichova Cambridgen yliopistosta. Keski- ja Itä-Euroopan tutkimuksen ”Grand Old Lady” käsittelee sessiossaan idän ja lännen välisiä taloussuhteita.

Helsingin kongressi on järjestyksessään 14. taloushistorian maailmankongressi. Joka neljäs vuosi pidettävän tapahtuman järjestää International Economic History Association (IEHA) -järjestö. Käytännön järjestelyistä Helsingin kongressissa vastaavat Helsingin yliopiston yhteiskuntahistorian ja historian laitokset.

Kaikki kongressin eri istunnoissa esitettävät esitelmäpaperit pyritään julkaisemaan verkossa. Lisätietoa ohjelmasta, osallistujista ja käsiteltävistä aihepiireistä löytyy kongressin verkkosivuilta osoitteesta www.helsinki.fi/iehc2006. Lisätietoa IEHA:sta osoitteesta www.neha.nl/ieha.

Teksti: Liisa Lähteenmäki
Kuva: KONE