Tiedettä kesälomalaisille

Viikin tiedeleirillä tutuiksi tulevat niin maatilan elämä kuin modernit laitteet ja laboratoriotkin. Lapset oppivat biologiaa lomallisissa tunnelmissa.

Lehmä

– Tämä lypsyrobotti lypsää kerralla 10 litraa maitoa. Montako kertaa 30 litraa maitoa vuorokaudessa tuottava lehmä vierailee robotilla?

Viikin opetus- ja tutkimustilan navetassa yliteknikko Juha Suomen ympärille on kerääntynyt tiivis lapsijoukko. Kädet nousevat nopeasti pystyy, ja oikea vastaus tulee heti.

Lähes neljäkymmentä 6–9–vuotiaista osallistuu tällä viikolla Viikin tiedeleirille. Ensi viikolla vuorossa on ikäluokka 10 – 12. Leirin sisältönikkareina ja ohjaajina toimivat biologian ja maantieteen aineopettajaksi opiskelevat Marianne Kovasin, Noora Parkkonen, Marjo Rastas ja Isa Uski. Apuohjaajana on ensi syksynä lukion aloittava Maiju Lindberg.

Marianne Kovasin haluaa painottaa leirin yhteydessä sanaa tiede.

– Tavoitteena on, että lapset oppivat biologiaa ja innostuvat siitä. Oppimisen ja opettamisen ei tarvitse olla tylsää. Pyrimme siihen, että täällä tehdään asioita iloisesti yhdessä viihtyen. Ja leirillä saamme oppia myös me tulevat opettajat.

Ensimmäisenä päivänä lehmätietoutta tuli paljon. Päivän päätteeksi tiedettiin myös että eri porsasrodut voi erottaa toisistaan korvien ja värin perusteella ja että tyytyväisen sian tuntee mutkalla olevasta saparosta.

Alkuperäissuunnitelmista poiketen välipalaa ei haluttu nauttia navetan liepeillä. Eero-leiriläinen taisi summata monen tuntemuksia todetessaan, että päivän parhaita hetkiä oli se, kun otettiin vähän raitista ilmaa.

Mukaan navetasta lähti oikeaa lehmän maitoa, joka seuraavana päivänä jalostettaisiin viiliksi. Matkalla Biokeskus 1:n laboratorioon napattiin vielä polun pientareelta kasveja prässättäväksi.

Leirin ohjelma on monipuolinen kooste biotieteellisen tutkimuksen perusasioista. Viikon aikana nuoret tutkijat saavat vielä rämpiä ojissa pohjaeläinten perässä ja viljellä mikrobeja. Aivot tulevat niin ikään tutuiksi, samoin kuin DNA.

Viikin tiedeleirit ovat BioPop – Biologian opetuksen resurssikeskuksen toimintaa, jota toteutetaan yhteistyössä LUMA-keskuksen kanssa.

Biologian kesäleirit Viikissä » »

Luma-keskus » »

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Terttu Nurro