Kenttäkurssi tutustutti suomalaiseen kaupunkiluontoon

Urbaaneihin ympäristökysymyksiin keskittyvä maisteriohjelma vetää ulkomaalaisia opiskelijoita Lahteen.

Kenttäkurssi tutustutti suomalaiseen kaupunkiluontoon

– Uskomatonta, miten nopeasti sää muuttui! Suomen kevät on todella lyhyt, hämmästelee Elliot Stuart leveällä australianenglannillaan.

Stuart osallistui Lahden ympäristössä Field Course in Urban Environmental Ecology -kenttä- ja laboratoriokurssille, jonka aikana 16 opiskelijaa tutustui suomalaiseen kaupunkiympäristöön ja menetelmiin, joilla kaupungistumisen ympäristövaikutuksia tutkitaan.

Stuartin hämmästely on helppo ymmärtää: kurssin alkaessa lunta oli polven korkeudelle asti, mutta kurssin lopussa opiskelijat saivat soutaa järvellä t-paitasillaan auringon paistaessa lämpimästi.

Myös muut kurssin ulkomaalaiset opiskelijat keräsivät uusia kokemuksia. Malesialainen Kaarjel Kauslya kertoo kurssin muuttaneen hänen suhtautumistaan metsiin, joita suomalaisen kaupunkiympäristön liepeiltä löytyy paljon.

– Malesiassa ihmiset eivät mene metsiin, koska ne koetaan pimeinä ja pelottavina paikkoina. Suomessa ihmiset ovat luonto-orientoituneempia kuin kotimaassani. Kurssin myötä opin kyllä pitämään metsistä, Kauslya kertoo.

Kädet multaan ja veteen

Stuart ja Kauslya suorittavat Lahdessa opintojaan MURE-maisteriohjelmassa. Urbaaneihin ympäristökysymyksiin keskittyvä maisteriohjelma on vetänyt useita ulkomaalaisia opiskelijoita kaupunkiin.

Maisteriohjelmassa pohditaan, mitä vaikutuksia urbanisaatiolla on ympäristölle ja miten kaupunkien ympäristöongelmia voidaan vähentää. Lahdessa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kaupungin maaperän tutkimista.

Toukokuussa loppuneella tutkimuskurssilla opiskelijat sovelsivat oppimiaan taitoja tutkimalla lunta, maaperää, metsiä, viherkattoja ja vesistöjä.

– Opiskelijat syvensivät kädet mullassa luennoilla saatua tietämystään, kaupunkiekosysteemitutkimuksen professori Heikki Setälä kertoo.

MURE-maisteriohjelma on osa Lahden yliopistokeskuksen hallinnoimaa UrbanEnviro-hanketta. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ESR Hämeen ELY-keskuksen kautta, Lahden kaupunki ja hankkeeseen osallistuvat korkeakoulut.

Master's Degree Programme in Multidisciplinary Studies on Urban Environmental Issues (MURE) »»

UrbanEnviro-hanke »»

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Päivi Piispa