Huumeita käyttävät rikolliset eivät jää kiinni huumeiden vaan muiden rikosten vuoksi

Ovatko huumeidenkäyttäjät rikoskierteeseen luisuvia ja jatkuvasti pahempia rikoksia tekeviä moraalittomia luusereita, joita poliisit jahtaavat pillit vinkuen? Eivät, väittää Tuula Kekki tuoreessa väitöskirjassaan.

Tuula Kekki

Valtiotieteellisessä tiedekunnassa väittelevän Kekin mukaan huumeidenkäyttäjät ovat usein valinneet elämäntavakseen rikollisuuden eivätkä jää kiinni huumeidenkäytön, vaan muiden oheisrikosten vuoksi.

Kekki tutkii huumeita käyttäviä elämäntaparikollisia, joilla on mittava rikollinen tausta ja joille rikosten tekeminen tuo samanlaista jännitystä kuin tavalliselle kansalaiselle pummilla matkustaminen raitiovaunussa. Ajan myötä rikollisuus muuttuu normaaliksi eikä normin rikkominen enää hetkauta.

– Huumeita käyttävillä elämäntaparikollisilla ei ole pakottavaa tarvetta tehdä lisää rikoksia siksi, että he tarvitsisivat rahaa aineisiin, vaan heille se on elämänmuoto, Kekki toteaa. – Huumeiden käyttö ei siis aja yhä kovempaan ammattimaiseen rikollisuuteen vaan rikollisuus on mukana elämässä kuin mikä tahansa normi.

Rikosten avulla tavoitellaan myös aineettomia etuja, kuten kaveripiirin hyväksyntää ja arvostusta. Rikoskulttuuri on houkutteleva elämäntapa, ja myös se koukuttaa. Rikollisen identiteetin omaksuttuaan henkilö vieraantuu valtavirran konventionaalisesta elämäntavasta eikä enää edes miellä tekojaan vääriksi. Rikoksista tulee tapa saada haluamansa.

– Omatunto ei soimaa, Kekki sanoo. – Huumeita käyttävälle taparikolliselle on tyypillistä ottaa riskejä ja haluttomuus havaita tekojensa seurauksia. Moraalin rappiosta ei voida puhua mutta moraali joustaa.

Poliisin valvonnalla on vahva normatiivinen perusta: kaikki huumeisiin liittyvä toiminta on kriminalisoitua, mutta kontrolli keskittyy tunnettuihin käyttäjiin oheisrikollisuuden vuoksi. Oheisrikoksia ovat usein ryöstöt ja autovarkaudet – tai muutama vuosi sitten missinkruunun ryöstö. Pelkkään huumeiden käyttöön poliisi ei useinkaan puutu, elleivät käyttäjät syyllisty muihinkin rikoksiin.

Tuula Kekki väittelee valtiotieteellisessä tiedekunnassa 13.4. sosiologian alalta aiheesta Taparikollisuuden kulttuuriset ja rakenteelliset ulottuvuudet: Huumeiden käyttäjien ja poliisin tulkinnat taparikollisuudesta.

Valtiotieteellinen tiedekunta »»

Väitöstilaisuus: Tuula Kekki: Sosiologia »»

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Mari Peltonen