Rauhantutkija tarvitsee yhteyksiä

Helsingin yliopiston entistä työntekijää, Kööpenhaminan yliopiston professori Timo Kivimäkeä syytetään vakoiluorganisaation avustamisesta.

Liisa Laakso

Professori Timo Kivimäki toimi professorina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuosina 1996-1999 ja ohjaa edelleen yliopiston väitöskirjaopiskelijoita.

Tiedekunnan dekaanin Liisa Laakson käsityksen mukaan Tanskan viranomaisten syytteet liittyvät Kivimäen tekemiin selvityksiin arktisia vesialueita koskevien kiistojen ratkaisemiseksi. Niiden merkeissä Kivimäki on ollut yhteyksissä venäläisiin diplomaatteihin, joita nyt epäillään vakoojiksi.

Tanskan lainsäädännön mukaan pelkät keskustelut vieraan valtion vakoiluorganisaation kanssa tulkitaan vakoilun avustamiseksi. Laakson mukaan asia on monimutkainen, sillä rauhanvälitykseen paneutuneen tutkijan työhön kuuluu olennaisena osana neuvottelut monen eri maiden diplomaattien kanssa.

– Professori Kivimäki on erikoistunut rauhanvälityksen tunnustelutyöhön ja siihen liittyvään pohjustaviin selvityksiin, kertoo Laakso. Välitystyö edellyttää yhteydenpitoa kaikkiin osapuoliin ja suurvaltoihin. Kun viranomaisia rajoittavat viralliset suhteet, tutkijat ovat ketteriä ja voivat tehdä tärkeää pohjatyötä ennen virallisia neuvotteluja.

Laakso toteaa, että syyskuun 11. päivän jälkeisen terrorismin vastainen sota on vaikeuttanut rauhanvälitykseen erikoistuneiden tutkijoiden työtä.

– Rauhanvälitys ja kaikki siihen liittyvät kontaktit voivat näyttää turvallisuusriskeiltä. Kuitenkin riippumattoman ja objektiivisen tutkimustiedon merkitys rauhanvälityksessä on erittäin tärkeää, Laakso muistuttaa.

HS.fi: Professori Timo Kivimäkeä epäillään Tanskassa vakoilusta » »

Valtiotieteellinen tiedekunta » »

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Katja Bargum