Wiio ja Wiion lait

Emeritusprofessori Osmo A. Wiio täyttää 80 vuotta.

Kuva Wiiosta Maanantaina 80 vuotta täyttänyt emeritusprofessori Osmo A. Wiio nousi akateemisen uransa aikana Suomen tunnetuimmaksi organisaatioviestinnän tutkijaksi. Yliopistomaailman ulkopuolella hänen tunnetuimmaksi työkseen ovat nousseet kommunikaatiota pessimistisesti tarkastelleet Wiion lait. Viestintää käsitteleviä lakeja on seitsemän:

1. Viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.
2. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.
4. Mitä enemmän viestitään, sitä huonommin viestintä onnistuu.
5. Joukkoviestinnässä ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävän olevan.
6. Uutisen tärkeys on verrannollinen sen etäisyyden neliöön.
7. Mitä tärkeämmästä tilanteesta on kysymys, sitä todennäköisimmin unohdat olennaisen asian, jonka muistit hetki sitten.

– Lait syntyivät budjettikeskustelun aikana vuonna 1976. Toimin tuolloin tuolloin liberaalisen kansanpuolueen kansanedustajana ja jouduin hieman hillitsemään edustajatoverieni uskoa siihen, mitä median huomiolla voisi saada aikaan, Wiio muistelee.

Joukkoviestinnän kannalta erityisen kyyniseltä tuntuu Wiion viides laki. Emeritusprofessorin mukaan se perustuu hänen kokemuksiinsa pääministerin sihteerinä Auran toisen virkamieshallituksen aikaan 1970-luvun alussa.

– Silloin oli pinnalla Suomen vapaakauppasopimus silloisen EEC:n kanssa. Kekkoselta oli tullut määräys, että virkamieshallitus ei saa edetä näin tärkeässä asiassa. Lehdistö ei sitä suostunut uskomaan. Vaikka kuinka selitin toimittajille, ettei neuvotteluja käydä, kirjoittivat he silti, että niitä käydään, mutta ei myönnetä.

Jos lait ottaa tosissaan, voi saada sen käsityksen, ettei joukkoviestintää kannata seurata lainkaan. Wiion mukaan ihan näin rankkaa johtopäätöstä ei kuitenkaan kannata tehdä.

– Ennemmin niitä voi ajatella opeiksi toimittajille. Pitäisi muistaa ottaa asioista selvää ja kirjoittaa sen mukaan, miten asiat ovat eikä arvailla omia.

Osmo A. Wiion 80-vuotispäivän kunniaksi järjestetään juhlaseminaari Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa torstaina 7.2 kello 13 - 16.

Lue lisää Osmo A. Wiiosta

Teksti: Juha Merimaa