Tiedekunnan tunnustus 20-vuotiaalle matemaatikolle

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on palkinnut 20-vuotiaan Aleksis Kosken poikkeuksellisen menestyksekkään ja nopean opintosuorituksen. Syracusen yliopistosta vierailulta vastikään palannut maisteri suoritti kaikki matematiikan ja lähes kaikki muutkin opintonsa arvosanalla 5/5.

Filosofian maisterin tutkintotodistuksen ja tiedekunnan tunnustuksen juuri vastaanottaneen Aleksis Kosken pääaine oli matematiikka – tieteiden kuningattareksi luonnehdittu tieteenala.

– Puhdas matematiikka kiinnostaa minua, Koski sanoo. – Se on deduktiivista päättelyä, eikä siitä voi sinänsä väitellä. Matematiikka on universaalia, ja jos maapallon ulkopuolella on älyllistä elämää, on avaruusolioidenkin matematiikka samaa kuin meillä. Se on minusta mielenkiintoinen ajatus.

Lapsuuden pulma- ja strategiapeleistä aloittanut ja Helsingin Maunulan matematiikkalukion kautta yliopiston jatko-opiskelijaksi päätynyt Koski ehti myös edustaa Suomea kansainvälisissä matematiikkaolympialaisissa.

Kilpailumatematiikka on kuitenkin muuta kuin tutkimusmatematiikka, eikä laskento koulussa ei ole yhtä kuin matematiikka yliopistossa.

– Se, että yliopisto tekee yhteistyötä koulujen kanssa on hyvin tarpeellista ja tärkeää, Koski sanoo. – On hyvä tavata tutkijoita jo koulussa. Meillä matematiikan jatko-opiskelijoilla on nyt innostunut porukka, joka tuntee jo entuudestaan toisensa ja myös nykyiset opettajat matematiikan ja tilastotieteen laitoksella.

Kosken opettajana on toiminut ennen kaikkea matemaattiseen analyysiin erikoistunut FiDiPro-professori Tadeusz Iwaniec Syracusen yliopistosta.

Nuori matemaatikko on siis jo nyt päässyt melko korkeatasoiseen seuraan.

– Tärkeintä minulle on kuitenkin se, että saan tehdä sitä mistä pidän. Siis matematiikkaa.

Lisää tutkimuksesta matematiikan ja tilastotieteen
laitoksella »»

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Minna Meriläinen-Tenhu