Punainen tori ei ole Tahririn aukio

Venäjän parlamentin alahuoneeseen, duumaan, valitaan joulukuun 4. päivänä 450 edustajaa. Ennusteiden mukaan suuria yllätyksiä ei ole odotettavissa, mutta voivatko venäläiset sittenkin yllättää?

Punainen tori

Yhtenäinen Venäjä -puolue saanee äänistä ylivoimaisen enemmistön. Oppositiota ei pidetä todellisena toteutuvana vaihtoehtona.

– Venäläiset ovat menettäneet uskoaan vaaleihin ja positiiviseen muutokseen sen jälkeen kun Putinin paluu presidentiksi vahvistui, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith sanoo.

Henkilövalinnat ratkaisevat

Smithin mukaan on selvää, että Yhtenäinen Venäjä -puolue säilyy isoimpana puolueena ja että kommunistit ja Venäjän liberaalipoliittinen puolue ylittävät seitsemän prosentin äänikynnyksen. Siinä suhteessa yllätyksiä ei ole odotettavissa. Muutos on kuitenkin aina mahdollista, jopa Venäjän duumassa.

– Venäjän puoluepolitiikka ei vielä oikein kulje puolueideologian mukaan tai edes puolueohjelman mukaan, vaan etenee asia asialta ja tilanne tilanteelta. Siksi loppujen lopuksi ratkaisevaa on se, keitä valitaan duumaan. Venäjän uudistusvoimat nousevat yksittäisistä henkilöistä ja erilaisten lobbausryhmien agendoista.

Vaalitulosta kaunisteltaneen

Hanna Smith uskoo, että Yhtenäinen Venäjä voittaisi myös vapaissa ja rehellisissä vaaleissa, mutta huomattavasti pienemmällä marginaalilla kuin mitä “venäläisissä” vaaleissa tulokset sitten näyttävät.

– Sen todellinen kannatus on todennäköisesti jossain 45 prosentin molemmin puolin, vaaleissa se tulee saamaan noin 60 prosenttia äänistä, hän arvelee.

Jonkinlaisia liikahduksia olemassa olevien puolueiden vahvuuksissa voi tulla.

– Täysin hiipuneeksi luultu liberaalipuolue Jabloko on herännyt hieman henkiin, ja Oikeudenmukaisuuden Venäjä –puolue voi saada myös enemmän ääniä kuin mitä tämänhetkiset mielipidetutkimukset osoittavat, Smith uskoo.

Valtapuolueelle, Putinin ja Medvedevin Yhtenäiselle Venäjälle, on tärkeää saada 2/3 äänistä, ja puolue tekee kaikkensa saadakseen äänestäjät liikkeelle ja oman kannatuksensa uudelleen nousuun.

– Vahva enemmistö takaa, että päätöksentekomekanismiin ei tule jarruja eikä presidentin tarvitse turvautua presidentin ukaaseihin, jotka 1990-luvulla aiheuttivat paljon ongelmia Venäjän politiikassa, Smith muistuttaa.

Voisivatko venäläiset perustaa telttaleirin Punaiselle torille ja vaatia kuukausia kestävissä mielenosoituksissa vallan vaihtumista?

Nyt sosiaalisessa mediassa kehotetaan kansalaisia olemaan äänestämättä valtapuoluetta ja tarkkailemaan vaaleja vilpin havaitsemiseksi. Nykyisiä vallanpitäjiä vastustavilla on Moskovassa ja Pietarissa runsaasti aktiivisia kannattajia.

– Vaikka venäläisissä löytyy paljon kritiikkiä maan johtoa kohtaan ja vaaleihin suhtaudutaan skeptisesti, arabikevään skenaariota en kuitenkaan näe, Hanna Smith sanoo.

– Jos mielenosoituksia ilmenee, ne hajotetaan erittäin nopeasti.

Paremmin Venäjälle sopivana Smith pitää Valko-Venäjällä viime vuoden joulukuun presidentinvaalien jälkeen nähtyä tapahtumaketjua, mutta sekin olisi hänestä mahdollista vain ihan äärimmäisessä tapauksessa.

– Venäläiset kuitenkin tuntevat oman järjestelmänsä hyvin, joten harva viitsii kadulle lähteä. Venäjän politiikka on myös hyvin mietittyä. Kun äänet jaetaan sopivasti, ei synny yhtenäistä vastarintaa, kahta selvästi vastakkaista leiriä, hän lisää.

Aleksanteri-instituutti »»

Kommentoi uutista Facebookissa »»

Teksti: Terttu Nurro
Kuva: 123rf