Maustematka maailmalle

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha tarjoaa jouluisen maustematkan maapallon ympäri.

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kukoistaa ympäri vuoden monia kasveja, jotka liittyvät suomalaisten mielissä jouluun. 9. tammikuuta asti avoinna oleva Kardemummasta kaneliin -joulupolku tarjoaa lisätietoa ja jännittäviä yksityiskohtia näistä kasveista.

Joulunviettoon liittyy esimerkiksi vanilja. Aitoa vaniljaa saadaan trooppisesta Amerikasta kotoisin olevasta orkidea-lajista ja mustat, tuoksuvat vaniljatangot ovat orkidean kuivia kotahedelmiä. Laji on hyötykasviksi poikkeuksellinen, sillä se kuuluu maailman lajirikkaimpaan kasviheimoon – kämmekkäkasveihin – mutta on heimonsa ainoa, jolla on kaupallista merkitystä ravintokasvina. Vanilja-aromi on myös sikäli poikkeuksellinen, että sen keskeisintä osaa, vanilliinia, on osattu valmistaa teollisesti jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Nykyisin synteettistä vanilja-aromia valmistetaan lähinnä selluloosateollisuuden jätteestä.

Kaisaniemen kasvihuoneissa vanilja elää Palmusalin reunalla. Se on useiden orkidea-lajien tapaan kiipijäkasvi, joka elää päällysvieraana muiden kasvien päällä. Kaisaniemessä useiden metrien mittainen varsi kiipeää myös seinärakenteita ja kaiteita pitkin ylöspäin, ja kukkii loppukesän ja syksyn aikana.

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan Kardemummasta kaneliin -joulupolku on avoinna välipäivinä (28.-30.12.) normaalisti. 31.12.-1.1. näyttely on suljettu.

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha » »

Teksti ja kuva: Laura Hiisivuori
28.12.2010