Neljälle suomalaistutkijalle miljoonarahoitus Euroopan tutkimusneuvostolta

Kolmelle Helsingin yliopiston lääketieteen tutkijalle ja yhdelle matematiikan tutkijalle on myönnetty Euroopan tutkimusneuvoston ERC Advanced Grant -rahoitus.

Neljälle suomalaistutkijalle miljoonarahoitus Euroopan tutkimusneuvostolta

Akatemiaprofessorit Kari Alitalo ja Lauri Aaltonen ja Sigrid Jusélius -professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta ja matematiikan professori Lassi Päivärinta matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta ovat saaneet myönteisen päätöksen Euroopan tutkimusneuvoston ankarasti kilpaillussa ERC:n Advanced Grant -haussa.

Viideksi vuodeksi myönnettävä ERC Advanced Grant on suuruudeltaan enimmillään 2,5 miljoonaa euroa. Rahoitusta voivat hakea tutkijat kansallisuudesta riippumatta eikä tutkimusaiheita ole rajattu, mutta rahoitettava tutkimus on tehtävä Euroopassa. Rahoituspäätös tehdään ainoastaan esitetyn tutkimussuunnitelman laadun ja tutkijan omien aikaisempien ansioiden perusteella.

Tällä kierroksella hakemuksia jätettiin 2009 kappaletta, ja myönteisen päätöksen sai 266 hakijaa. Suomalaistutkijoita joukkoon mahtui neljä, kaikki Helsingin yliopistosta.

Lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoille myönnetyllä ERC-rahoituksella tutkitaan perinnöllisiä syöpiä, kehitetään uusia hoitomuotoja syöpään ja sydän- ja verisuonisairauksiin sekä tutkitaan mitokondriotauteja ja mitokondrioiden roolia lihavuuden ja laihuuden taustalla. Professori Päivärinnan ERC-rahoitus myönnettiin matematiikan inversio-ongelmien tutkimiseen ja siihen liittyen muun muassa näkymättömyystutkimukseen.

Aaltosen, Alitalon ja Wartiovaaran Meilahden kampuksella toimivat tutkimusryhmät kuuluvat lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusohjelmayksikköön. Lisäksi Alitalo johtaa Suomen Akatemian syövän biologian huippuyksikköä, Aaltosen ryhmä kuuluu Akatemian genomitiedon hyödyntämisen huippuyksikköön ja Wartiovaaran ryhmä mitokondriotautien ja ikääntymisen huippuyksikköön.

Professori Päivärinta työskentelee Kumpulan kampuksella matematiikan ja tilastotieteen laitoksella, ja johtaa lisäksi Suomen Akatemian inversio-ongelmien huippuyksikköä.

ERC Advanced Grant on aikaisemmin myönnetty seitsemälle Helsingin yliopiston tutkijalle.

European Research Council » »

Lisää aiheesta lääketieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla: Kolmelle tiedekunnan tutkijalle miljoonarahoitus Euroopan tutkimusneuvostolta » »

Kommentoi uutista Facebookissa » »

Teksti: Päivi Lehtinen