Alumnitapahtumat

Loppukevään 2024 alumniohjelman löydät täältä. Tutustu, löydä sinua kiinnostavat tapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!
Tulevat tapahtumat

Kevään 2024 alumniohjelman löydät näiltä sivuilta. 

Tilaisuudet järjestetään läsnä- ja etätilaisuuksina. Varmista ilmoittautuessasi, onko tapahtuma verkossa vai paikan päällä.

Katso alta lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan! Ilmoittautuminen ohjelmiin alkaa yleensä noin kuukautta ennen tapahtumaa.

Monet tapahtumistamme täyttyvät nopeasti. Päivitä yhteystietosi, niin varmistat, että kuulet tapahtumista ensimmäisten joukossa. Helpoiten päivität yhteystietosi Helsinki Alumni Hubin profiilissasi. Kirjaudu Helsinki Alumni Hubiin.

14.5. Maailma palaa! Miten käy EU:n?

Aika: ti 14.5.2024 klo 17-18.30
Paikka: Stage, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) ja striimi

Maailmanpoliittinen tilanne ja globaali kilpailu kiristyvät. Valtioiden rajat ylittävät ongelmat koettelevat Euroopan unionia ja sen päätöksentekoa.  

Miten EU pärjää taloudellisessa kilpailussa ja tuottaa turvallisuutta sodan ajan Euroopassa? Mitkä haasteet asetetaan etusijalle, kun konfliktit ja ilmastonmuutoksen kaltaiset globaalit ongelmat seuraavat toisiaan? Miten EU:n rooli on muuttumassa ja mihin suuntaan eri voimat Euroopassa sitä haluavat viedä?    

EU:n roolista ja tulevaisuuden painotuksista ovat Tiedekulmassa keskustelemassa ti 14.5. klo 17–18.30 ohjelmajohtaja Juha Jokela, eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg ja väitöskirjatutkija Laura Nordström. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli

Keskustelu on osa Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien EU-vaaleja taustoittavaa tapahtumasarjaa. Tiedekulmassa Helsingin yliopiston tutkijat tulkkaavat EU:n roolia, tulevaisuuden suuntaa ja vaaliasetelmia HS:n toimittajien Petja Pellin, Emil Elon ja Anni Keski-Heikkilän johdolla.  

15.5. Alumnipäivä 2024: Työkaluja (työ)elämään

Alumnipäivä on alumniemme vuoden tärkein tapahtuma. Tapahtumassa on vuosittain vaihtuva teema, joka on tiukasti kiinni tässä hetkessä ja antaa näkökulmaa tulevaan. Tarjolla on terävän sisällön lisäksi rentoa yhdessäoloa muiden alumnien kanssa.

Tänä vuonna Alumnipäivään kuuluu aamu- sekä iltatilaisuus, joiden yhteisenä tarkoituksena on tarjota näkökulmia ja työkaluja (työ)elämän ajankohtaisiin ilmiöihin. Alumnipäivän kieliä ovat suomi ja englanti. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Aamutilaisuus: Helsinki Alumni x MiB - Näkökulmia perheystävälliseen työelämään

Aika: ke 15.5.2024 klo 9-11 (striimi 9-10)
Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4 ja striimi

Aamutilaisuudessa puhumme ja keskustelemme perheystävällisestä työelämästä. Tule kuulemaan näkökulmia työn ja perheen yhteensovittamisesta, urarohkeudesta, monikulttuurisesta työelämästä ja perhevapaauudistuksesta. Paikan päällä Tiedekulmassa pääset myös keskustelemaan puhujien ja muiden osallistujien kanssa näistä teemoista. Striimin välityksellä voit kuunnella halutessasi puhujien alustukset.

Tutustu aamutilaisuuden ohjelmaan tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan!

Voit seurata aamutilaisuutta striimin välityksellä täällä

Iltatilaisuus: Työkaluja (työ)elämään

Aika: ke 15.5.2024 klo 17-20
Paikka: HY Päärakennus, Fabianinkatu 33

Tervetuloa Alumnipäivän iltatilaisuuteen, jossa pääset kuulemaan ja oppimaan uutta (työ)elämän ajankohtaisista ilmiöistä ja työkaluista!

Illan aikana tarjoamme sinulle työkaluja osaamisesi kehittämiseen sekä näkökulmia ajankohtaisiin aiheisiin. Pääset inspiroitumaan monimuotoisuuden johtamisen teemasta ja räätälöimään itsellesi sopivan illan työpajavaihtoehtojen joukosta. Työpajojen aiheita ovat muun muassa design thinking (muotoiluajattelu), kestävyysosaaminen ja ammatillisen profiilin pohdinta.

16.5. Think & Lead: Yhdenvertaisuuden huomioiminen työyhteisössä ja rekrytoinneissa

Aika: to 16.5.2024 klo 8.00-10.00
Paikka: HY päärakennus (Fabianinkatu 33, 3. krs), huone F3005
Kieli: suomi ja viittomakieli

Monimuotoisuuden ja monimuotoisten tiimien johtaminen linkittyy vahvasti sekä tasa-arvokysymyksiin ja inkluusioon sekä yhteisöllisyyden rakentamiseen laajemmin. Miten johtaa yhdenvertaisuuden edistäminen strategiatasolta käytännön toteutukseen? Miten työyhteisöissä ja rekrytoinneissa toteutetaan aitoa yhdenvertaisuutta käytännössä? Tähän tärkeään keskusteluun meitä johdattaa alumnimme Eeva Tupi.

Think & Lead on ohjelma sinulle, Helsingin yliopiston alumni, joka haluat urallasi edetä asiantuntijasta johtajaksi, tai haluat kehittää valmiuksiasi toimia esihenkilönä. Ohjelman kautta pääset jakamaan omaa kokemustasi, opit ja saat tukea muilta alumneilta sekä saat uusia näkökulmia johtamiseen akateemisesta tutkimuksesta, yritysmaailmasta sekä kolmannen sektorin edustajilta.

16.5. HY EU-vaalipaneeli: Miten osaamistasoa nostetaan EU:ssa?

Aika: to 16.5.2024 klo 16.00-18.00
Paikka: Tiedekulma Stage (Yliopistonkatu 4) & striimi
Kieli: suomi

Helsingin yliopisto järjestää toukokuussa EU-vaalipaneelin, jonka teemana on osaamisen merkitys EU:n tulevaisuudelle.

EU:n osaamispohjan vahvistaminen on keskeinen haaste Euroopan tulevaisuuden kannalta. Miten vanhenevan väestön EU vastaa osaajapulaan? Onko osaaminen prioriteetti EU:n budjetissa? Miten varmistamme riittävän panostuksen tutkimukseen ja innovaatioihin? 

Tule mukaan keskustelemaan, miten voimme edistää koulutusta ja tutkimusta parlamentin seuraavalla kaudella.  
 

21.5. Alumnien EU-vaalietkot ja Euroopan tarina

Aika: ti 21.5.2024 klo 16-17 ja 17-19
Paikka: Tiedekulman Fönsteri, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi 

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään sunnuntaina 9.6.2024. Vaalien lähestyessä alumneille on tarjolla painavaa asiaa niin EU-vaaleista kuin Euroopan tarinoista tiistaina 21.5.2024 Tiedekulmassa.

Helsinki Alumni -yhteisö ja Helsingin yliopiston alumniyhdistys toivottavat alumnit tervetulleiksi Alumnien EU-vaalietkoilla 21.5. klo 16-17 Tiedekulman Fönsteriin, jossa meitä johdattelee kohti vaaleja EU:n päätöksentekoon ja vaikuttamiseen erikoistunut väitöskirjatutkija Laura Nordström. Miksi monelle etäiseltä tuntuvat EU-parlamenttivaalit ovat itse asiassa todella tärkeät, mistä kaikesta suomalaistenkin arkeen vaikuttavasta Euroopan parlamentti päättää ja miten suomalaiset EU-parlamentin jäsenet käyttävät valtaa sen eri ryhmissä? Tarjolla on pientä purtavaa ja aikaa on varattu myös osallistujien kysymyksille – tervetuloa kuulemaan, mistä kesäkuun vaaleissa oikein äänestetään!

EU-vaalietkojen jälkeen alumnit voivat vielä jäädä kuuntelemaan Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien keskustelutilaisuutta Kuka voittaa taistelun Euroopan tarinasta 21.5. klo 17-18.30 Tiedekulman Stagella. 

Helsinki Alumni -yhteisön ja Alumniyhdistyksen järjestämille Alumnien EU-vaalietkoille voi osallistua vain paikan päällä Tiedekulmassa, ja osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Mukaan mahtuu 50 alumnia – ilmoittaudu mukaan linkistä 14.5. mennessä. Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien järjestämä paneelikeskustelu puolestaan on kaikille avoin eikä vaadi ilmoittautumista, ja sitä voi seurata myös suoratoiston välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla.

21.5. Kuka voittaa taistelun Euroopan tarinasta?

Aika: ti 21.5.2024 klo 17-18.30
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi 

EU kertoo itsestään tarinaa demokratian, rauhan, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon vaalijana. Samaan aikaan esimerkiksi muuttoliikkeet, oikeusvaltion ongelmat ja turvallisuuspolitiikan kysymykset haastavat EU:n arvoja ja päämääriä. Onko EU:n omakuva edes oikea? 

Kuka toimii EU:n arvoja vastaan ja kuka puolustaa niitä? Mitkä tarinat hallitsevat tällä hetkellä keskustelua Euroopasta ja miten tästä tarinasta taistellaan? Tarvitaanko EU:lle jonkinlainen uusi tarina tai idea? 

Keskustelemassa Tiedekulmassa tiistaina 21.5. klo 17–18.30 ovat yleisen historian emeritusprofessori Heikki Mikkeli, tutkijatohtori Markus Ojala ja Eurooppa-tutkimuksen yliopistonlehtori Hanna Tuominen. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Emil Elo.  

Keskustelu on osa Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien EU-vaaleja taustoittavaa tapahtumasarjaa. Tiedekulmassa Helsingin yliopiston tutkijat tulkkaavat EU:n roolia, tulevaisuuden suuntaa ja vaaliasetelmia HS:n toimittajien Petja Pellin, Emil Elon ja Anni Keski-Heikkilän johdolla.  

27.5. Tiedekirjaklubi: Sotilaan päiväkirja

Aika: ma 27.5.2024 klo 17-18.30
Paikka: Tiedekulma Lounge (2. krs), Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi 

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkön Sotilaan päiväkirja kuvaa nuorten sotilaiden etulinjan todellisuutta Darfurin konfliktiin liittyneessä YK:n rauhanturvaoperaatiossa Tšadissa vuonna 2009. Omakohtaiset havainnot neljän kuukauden palvelusjaksolta ja laajat haastattelut yhdistyvät teoksessa sotatieteelliseen tutkimukseen. Sotilasjoukkonsa kokemusten kautta Ilmari Käihkö analysoi murroskohtaa, jossa rauhanturvaaminen muuttui sotilaallisemmaksi kriisinhallinnaksi.

Kiiltokuvia maalailevat viralliset korulauseet tuntuvat kaukaisilta, kun arjen toimintaa rasittavat puutteellinen koulutus, johtamisongelmat ja avoimen rasistinen suhtautuminen paikallisiin. Kaunistelemattoman kuvauksen tarkoituksena on lisätä demokraattista keskustelua aseellisen voiman käytöstä sekä parantaa sotilaallisia valmiuksiamme niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Ilmari Käihkö, FT, on sotatieteiden dosentti Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa keskittyy laajasti sotaan, sodankäyntiin, strategiaan ja siviili-sotilassuhteisiin. Hän palveli rauhanturvaajana Yhdistyneiden kansakuntien MINURCAT-operaatiossa Tšadissa vuonna 2009.

Tiedekirjaklubi järjestetään yhteistyössä Gaudeamuksen kanssa.

28.5. Vallan uusjako Euroopassa?

Aika: ti 28.5.2024 klo 17-18.30
Paikka: Tiedekulman Stage, Yliopistonkatu 4
Kieli: suomi 

EU-vaaleissa äänestetään Euroopan parlamentin uudesta valtatasapainosta ja kannoista. Menestystä on ennakoitu erityisesti laitaoikeiston ryhmille.  

Nähdäänkö kesäkuun EU-vaaleissa vallan uusjako, ja miten sellainen vaikuttaisi EU:n suuntaan ja parlamentin toimintakykyyn?  Mitkä ovat vaalien isot kysymykset eri puolella Eurooppaa, ja miten ne jakavat eri jäsenmaita ja poliittisia ryhmiä? 

EU-vaaleista ja niiden seurauksista Tiedekulmassa tiistaina 28.5. klo 17–18.30 ovat keskustelemassa väitöskirjatutkija Topi Juga, Euroopan politiikan tutkimuksen professori Johanna Kantola ja Jean Monnet -professori Katalin Miklóssy. Juontajana on Helsingin Sanomien toimittaja Anni Keski-Heikkilä

Keskustelu on osa Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien EU-vaaleja taustoittavaa tapahtumasarjaa. Tiedekulmassa Helsingin yliopiston tutkijat tulkkaavat EU:n roolia, tulevaisuuden suuntaa ja vaaliasetelmia HS:n toimittajien Petja Pellin, Emil Elon ja Anni Keski-Heikkilän johdolla.   

29.5. Uusien professorien juhlaluennot

Aika: ke 29.5.2024 klo 14 alkaen luennot ja klo 17 tervetuliaisjuhla
Paikka: HY päärakennus, Fabianinkatu 33
Kieli: suomi, ruotsi, englanti

Helsingin yliopiston 25 uutta professoria pitävät juhlaluentonsa keskiviikkona 29.5.2024 yliopiston päärakennuksella klo 14 alkaen. Luennot ovat yleistajuisia johdatuksia professorien omaan tieteenalaan ja ajankohtaisiin tutkimuskysymyksiin. Alla olevasta ohjelmasta löytyvät yksittäisten luentojen aloitusajat, luentosalit sekä luentojen aiheet.

Juhlaluentojen jälkeen yliopiston juhlasalissa klo 17.00 alkavan tervetuliaisjuhlan ohjelmassa on kansleri Kaarle Hämerin puhe, sosiaalityön professori Timo Harrikarin juhlaluento, uusien professorien esittelyt sekä musiikkia. Tervetuliaisjuhlan jälkeen vastaanotto ja tarjoilua päärakennuksen lämpiöissä.  

Juhlaluennot ovat kaikille avoimia ja yleisö voi seurata luentoja ja tervetuliaisjuhlaa paikan päällä tai suoratoistona Unitube-striimin kautta.